Nafluiten (71): Ultra-watjes

0

Afgelopen weekend was het weer eens zover. Een café in Woerden (mijn voormalige woonplaats) werd compleet verbouwd door zogenaamde fans van Feyenoord toen enkele Heerenveen-supporters samen met andere clubfans daar naar de wedstrijd tussen 010 en 0513 keken op de hypermoderne beeldbuis.

Einduitslag in het nadeel van Heerenveen: zes lichtgewonden, drie zwaar. Aan Feyenoordzijde niemand de pineut. Door snel handelen van getuigen die het kenteken van een vluchtauto wisten te noteren kon later op de avond het betreffende voertuig met vijf hooligans worden stilgezet in Rotterdam. De politie wist hen alle vijf zonder zelf daarbij kleerscheuren op te lopen in te rekenen. Inmiddels zijn er nog meer aanhoudingen verricht. En er zijn nog meer daders in het vizier van Hermandad, dus dat komt allemaal wel goed.

Ik ken diverse mensen die Feyenoord diep in het hart c.q. hoog in het vaandel hebben, maar die in de verste verte niets te maken willen hebben met dit soort supporters. Het valt echter niet te ontkennen, dat deze er zijn. Ze laten op verschillende momenten en op verscheidene plekken immers weten dat zij bestaan. In dit land ben je namelijk vrij om aanhanger te zijn van wie je dit ook wilt zijn. Alleen zijn er grenzen op welke wijze je dit mag tonen.

Het geeft je namelijk niet het recht om andere mensen te gaan verbouwen omdat ze niet voor Feyenoord zijn. Net zo min kun je zomaar een sportliefhebbers café binnenstappen waar allerlei voetbalclub aanhangers door elkaar bijeen komen om een gezellig potje voetbal op een beeldscherm te kijken, soms zelfs hand in hand.

Je maakt jezelf maar ook de club die je zogenaamd aanhangt ten schande als je andere fans afranselt, tot bloedens en tot botbreuken aan toe. Je bent wat mij betreft zelfs onaangenaam gestoord als je daarvoor eikenhouten barkrukken en zelfs wcborstelhouders gebruikt om iemand aan gort te rammen. Dan ben je niet alleen crimineel, maar moet je wat mij betreft worden aangeklaagd vanwege poging tot doodslag. Daar staat tegenwoordig maximaal 15 jaar op. Als ik rechter was dan zou ik dat zonder blikken of blozen meteen opleggen. Dan kun je lekker in Hoogvliet zitten, waar naar verluidt een zwaar gevangenisregime heerst. Geen tv op je kamer, dus ook geen voetbal op vrijdagavond, zaterdag en zondag. Van berouw na de zonde doen we even niet. Gewoon zitten en – als je dat wilt – uithuilen. Niet openlijk, want van Ultra-watjes houdt men daar niet.

Net als dat men bij Feyenoord niet van criminele en gewelddadige fans houdt. Vandaar dat de directie van Feyenoord de ongewenste bezoekers van Café Onze Vrienden voor het leven heeft geschorst om nog fan te zijn van deze club in welke Kuip dan ook. Keigoed besluit. Toch?

Eh… oh, is dat nog niet gebeurd? Kom op, Mark, Sjaak en Pieter. Kom eens rap over de brug. Letterlijk en figuurlijk. Het blijkt nodig. Nu.

Egbert Egberts floot veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Blies ook een aantal jaren op hoog niveau basketbal. Viel tot afgelopen maand ook nog regelmatig in. Nu loopt hij regelmatig langs de velden, snuift sfeer. De leidsman schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, mooie personen en actuele gebeurtenissen in het (amateur)voetbal. Vragen en/of opmerkingen? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.

 

Laat een antwoord achter