Nafluiten (69): Trainingskampkramp

0

Tijdens mijn loopbaan (leuk woord) als voetbal- en basketbalscheidsrechter ben ik één keer uit vrije wil op trainingskamp geweest. En dat was ook meteen de laatste.

Tegenwoordig lijkt het wel een trend dat je als voetbalarbiter rond oud en nieuw naar het buitenland gaat om op conditie te blijven. Lees daar veel verhalen over. En soms is het net een vakantie.

Door diverse organisaties worden voetbaltrainingsaccommodaties aangeboden aan voetbalclubs. Zij gaan onder het mom van ‘baadt het niet dan schaadt het niet’ en ‘gezellig samenzijn, door sport te combineren met een prachtig geheel verzorgd verblijf’ naar plekken als de Boven- en Benedenwindse Eilanden, Madeira, Malta en Kos. Om daar andere Nederlandse clubs te ontmoeten die dezelfde doelen voor ogen hebben. Of om te oefenen tegen lokale sportclubs, of gastelftallen uit andere landen. Sommige teams hebben daar een heel jaar voor gespaard. Andere hebben een leuk prijsje gewonnen. Zoals bij de Palace Casino Cup. Niks mis mee, toch?

Maar daar waar gevoetbald wordt zijn ook scheidsrechters en hun assistenten nodig. Sommige worden gevraagd, wat natuurlijk een hele eer (en leuk om mee te maken) is. Is mij ook één keer overkomen. Soms is het geheel verzorgd, soms betaal je zelf een deel van de kosten, zoals alleen een trein- of vliegtuigkaartje. Andere arbiters tekenen in bij speciale reisorganisaties en betalen zelf voor hun reistickets, hun verblijf en hun versnaperingen. Kosten die zomaar, als je een week naar Fuerteventura wilt bijvoorbeeld, kunnen oplopen tot 1200-1300 euro. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Al kan soms iedereen die dat wil (ook een zichzelf opdringende clubscheidsrechter) en het geld heeft boeken. Daar waar men de inschrijvingen niet goed screent gaat ook wel eens wat mis, omdat de kwaliteit van de betreffende arbiters niet altijd bij het niveau van de deelnemende clubs aansluit. Het zegt tevens wat over de kwaliteit van de trainingskampen, vind ik.

Afijn, mijn enige referee bootcamp heb ik meegemaakt in Waregem, bij de lokale KSV. Nog lang voordat de club fuseerde met Zultse VV, het latere SV Zulte Waregem. Een zomerse trainingskamp. In 1987. Ik was uitgenodigd door de toenmalige voorzitter van de jeugdafdeling van KSV die ik had ontmoet bij een internationaal toernooi voor interregionaal spelende A1 Juniorenteams in Velsen bij Telstar. Deelnemende teams aan het kamp waren onder andere jeugdteams van het Duitse 1.FC Köln, het Franse FC Strassbourg, het Engelse Brighton en het Schotse Dundee United. Uit Nederland kwamen Vitesse en FC Den Haag. Uit Wallonië was Standard Luik vertegenwoordigd.

Ik logeerde bij de jeugdvoorzitter, zijn vrouw en hun tweelingdochters Suzie en Veronique. Zij waren 21, ik was net een paar maandjes 23. Probeerde uiteraard wat indruk op hen te maken, had toen net geen verkering meer. Maar was daar niet om te sjansen, maar om te fluiten. Dat ging prima. Had bij aanvang een prima conditie, floot over vijf dagen verdeeld tien wedstrijden van 2 x 45 minuten. Wist op de voorlaatste dag dat ik de tweede halve finale (Dundee tegen Standard Luik, 2-1) mocht fluiten. En dat ik bij de finale mocht assisteren. Maar ik haalde de finale uiteindelijk niet. Moest afhaken vlak voordat deze begon, want ik kreeg tijdens het inlopen last van mijn kuiten. Geveld door de trainingskampkramp.

Heb er – behalve dat ik eenmaal thuis nog drie weken last heb gehad van mijn onderbenen – daar geen moment om getreurd. Zat enkele minuten later, in mijn korte broek en inloopshirt, tijdens de eindstrijd op de eretribune tussen Suzie en Veronique in, beide in bikini, met dertig graden aan zonnewarmte op onze bolletjes, naar de verrichtingen van mijn collega’s te kijken. Ook dat was genieten. Dat kan ik me zoveel jaren later nog heel goed herinneren. Dat verzeker ik jullie…

Egbert Egberts floot veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Blies ook een aantal jaren op hoog niveau basketbal. Viel tot afgelopen maand ook nog regelmatig in. Nu loopt hij regelmatig langs de velden, snuift sfeer. De leidsman schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, mooie personen en actuele gebeurtenissen in het amateurvoetbal. Vragen en/of opmerkingen? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.

Laat een antwoord achter