Icoon uit het amateurvoetbal André van Gelderen overleden

7

Op 10 januari jl. overleed André van Gelderen. André was van origine in hart en nieren een Overmaas-man. Hij speelde bij de Varkenoorders in de jaren zestig en zeventig liefst zestien seizoenen in de hoofdmacht en maakte de hoogtijdagen van deze club in de prestaties mee. Na zijn voetbalcarrière werd hij trainer. Naast zijn drukke baan als personeelschef bij de RDM stortte hij zich vol overtuiging en ambitie in het trainersvak. Van 1980 tot 1983 trainde André zijn eigen club Overmaas. In het seizoen 1983/84 kwam hij naar Spartaan’20 en trainde hij daar vier seizoenen. Hij behaalde met Spartaan’20 direct het kampioenschap en de promotie naar de hoofdklasse, destijds  de hoogste amateurafdeling. Het was voor de Oldegaarde-club de grootste sportieve prestatie in de historie. Twee seizoenen op dat niveau en daarna nog een jaar in de eerste klasse, waaruit André met Spartaan’20 in 1987 degradeerde. Na vier jaar was het klaar bij Spartaan’20, dat ondanks de teleurstelling van twee degradaties op rij met veel waardering terugkeek op de samenwerking. Van 1990 tot 1993 volgende drie succesvolle jaren bij SHO. Als relatief onbekende trainer in de Hoeksche Waard bracht André de Oud-Beijerlanders weer van de derde klasse naar de eerste klasse. Ook bij deze club werd hij geroemd om zijn fijne, sociale omgang met de mensen. In 1993 volgde de overstap naar RVVH en ook deze club beleefde met André vier succesvolle jaren. Viermaal werd een periodetitel gepakt, alleen de ‘finishing touch’ in de vorm van een promotie ontbrak eraan. Van Gelderen was ook nog trainer bij DHZ. In latere jaren verlegde André zijn passie voor het voetbal van het trainersvak naar het wekelijks volgen van de betaald voetbalclubs Feyenoord en Sparta, bij welke hij vele jaren seizoenkaarten had. Hij bleef gepassioneerd praten over het voetbal, ook als hij zijn kleinzoons volgde langs de lijn bij Spartaan’20. Naast het feit dat hij een prima trainer was, wordt André van Gelderen door alle clubs waar hij vertoefde herinnerd als een uitermate sociaal en aimabel mens, waarmee het prettig samenwerken was. André was al enige tijd ernstig ziek en overleed op 10 januari op 76-jarige leeftijd. De begrafenisplechtigheid vindt plaats op donderdag 16 januari 14.00 uur op de Zuiderbegraafplaats, Slinge 50, Rotterdam.

7 Comments
 1. Peter de Cauwer zegt

  Al staat het niet in het stukje maar is ook nog een verdienstelijke trainer van D.H.Z geweest. Gecondoleerd en sterkte voor de nabestaanden.

 2. Jack van Dam zegt

  Zeker Peter goeie trainer liep voorop met duurloop en met partij spel schopte hij je af fijne eerlijke vent familie gecondoleerd

 3. Aad Adele Verschoof zegt

  Gecondoleerd met het verlies van Adres van Gelder ook voor de familie!

 4. Jos van Eck zegt

  Hele fijne trainer en fijne man ! 2 topjaren bij Spartaan’20 mee meegemaakt !

 5. Bep Harze zegt

  Gecondoleerd en heel veel sterkte allemaal

  zbc97

 6. Sjaak van Dam zegt

  Mooie tijd met hem meegemaakt bij SHO , met een succesvol 1 elftal. Opdat moment was ik trainer van de A1. Prima trainer met een goede kijk op het spelletje. Familie gecondoleerd met het verlies.

 7. Jan Schenk zegt

  Heel fijn en eerlijk mens, recht voor zijn raap, één van de prettigste trainer die ik mee heb gemaakt bij DHZ. Familie Gecondoleerd en sterkte.

Laat een antwoord achter