De werkploeg (100): ASWH

0

Ook dit seizoen zette Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto, maar daar komt met deze honderdste aflevering een einde aan. Dat ronde getal is een mooi moment om het daarbij te laten. Van OFB op Goeree tot ONA in Gouda, van Wieldrecht in Dordrecht tot VDL in Maasluis, van Haastrecht tot Rockanje, Jan heeft ze allemaal bezocht. De verslagen van al die bezoeken zijn in de zoekopdracht van VoetbalRotterdam ongetwijfeld nog terug te vinden.

Het honderdste en laatste  bezoek is vorige week afgelegd op sportpark Schildman in Hendrik-Ido-Ambacht waar ASWH zijn thuiswedstrijden speelt. De club, die dit jaar haar 90-jarig bestaan viert, heeft de beschikking over zes velden, waarvan er drie met kunstgras bedekt zijn en er is ook nog een klein jeugdveldje. Er staat een tribune en ook een groot clubgebouw. Dat alles wordt onderhouden en schoongemaakt door de leden van de werkploeg, waarvan de meesten elke maandag en elke donderdag aanwezig zijn en sommigen op nog wel meer dagen.

Zo is er Leen de Ruiter. Leen vult de kantinevoorraden bij, maakt schoon en schenkt koffie. Hij is elke maandag en donderdag in de weer bij ASWH en dat doet hij al sinds zijn pensionering, 10 jaar gelden.  ‘Als jij thuis komt te zitten, ben je aan de beurt om te komen helpen’, werd hem al gezegd toen hij nog werkte. Leen heeft het naar zijn zin in de werkploeg. ‘Het is gezellig en onder het werken kun je ook nog lekker kletsen over van alles en nog wat’, zegt hij.

Henk van Kooten zit in een scootmobiel maar dat weerhoudt hem er niet van de handen uit de mouwen te steken. Hij ruimt de buitenboel op, houdt de velden netjes en bemant bij thuiswedstrijden de koffiehoek in de kantine.

Jan Sturrus is er voor de hand- en spandiensten. Hij doet alles wat er voorhanden is en dat werk varieert van het omzetten van de verlichting naar LED tot het ophangen van reclamedoeken rond het hoofdveld. Hij zit ook in het bestuur van de supportersvereniging. Toen hij nog werkte, had hij nooit tijd om een handje mee te helpen op de club, maar omdat hij niet meer werkt, is er nu wel tijd om klusjes te komen verrichten. Vorig week was hij bezig de kerstversieringen in de kantine terug in de dozen te stoppen.

Dat deed hij samen met Arie van Wingerden, met wie hij vroeger ooit op school in dezelfde klas heeft gezeten. ‘We kennen elkaar al vele tientallen jaren en dan is het leuk dat je elkaar op de club elke week ook weer ziet’, zegt Arie, die sinds zijn pensionering 14 jaar geleden een handje komt helpen. ‘Op deze manier heb ik wat te doen’, zegt hij. Toen hij 18 jaar oud was, was hij trouwens al actief voor de club., want toen haalde hij de contributie op.

Teun van Wingerden is zes dagen in de week voor de club bezig en regelt achter de schermen veel zaken. Zijn werkt varieert van de inkoop tot het zorgen voor kaartjes en wisselgeld bij de entree tijdens thuiswedstrijden en hij ontvangt de drankleverancier. Sinds 1999 is hij bij ASWH actief als vrijwilliger.

Jan Wijtman is twee jaar in de weer bij ASWH. Twee dagen in de week komt hij een handje helpen, drie dagen in de week is hij actief op de zorgboerderij.

Maarten Sintnicolaas is er voor de buitenboel. ‘Alle voorkomende werkzaamheden doe ik’, vertelt hij. ‘De tribune netjes houden, alle soorten reparaties, reclameborden ophangen, bijhouden van het groen; je kunt het zo gek niet verzinnen.’ Maarten doet dat inmiddels al 8 jaar.

Astrid Snelderwaard is 6 dagen in de week bezig op de club. Ze maakt de kleedkamers schoon en verzorgt de was van het eerste en tweede elftal. ‘Elke dag is dat ongeveer 12 keer een was draaien’, legt ze uit.  Marjan Bos komt drie keer in de week schoonmaken en Karin doet dat twee dagen in de week.

En dan is er tot slot nog Hendrik-Jan de Graaf,die de accommodatiebeheerder is van de club. Dat betekent dat hij alle contacten onderhoudt met instanties, de gemeente en zo meer. Als de brandblussers gecontroleerd moeten worden bijvoorbeeld, dan regel ik dat. Opmerkelijk genoeg heeft Hendrik-Jan als planner van een taxibedrijf ook een baan voor 40 uur in de week, maar dat werk doet hij ’s middags en ’s avonds. Zo heeft hij in de ochtenduren tijd voor zijn club. Hendrik-Jan is trouwens ook actief als steward bij thuiswedstrijden en ook nog als scheidsrechter, zowel ‘s zaterdags op de club bij lagere elftallen en de jeugd, als op zondag als arbiter in groep 4 in Zuid I.

Dirk Bravenboer was niet aanwezig toen we ASWH bezochten. Maar hij had vanwege zijn 70e verjaardag wel een taart laten bezorgen, die zijn maten van de werkploeg met smaak verorberden.

Laat een antwoord achter