Wim Eilander geniet als trainer bij vierdeklasser NTVV: ‘Ik ben zo trots als een aap’

15

In 1982 begon hij op 26-jarige leeftijd als trainer bij Lugdunum uit Leiden. Met Lisse speelde hij later om het landelijk kampioenschap van het zaterdagvoetbal. Hij trainde clubs in de hoofdklasse zoals Spijkenisse en Kozakken Boys, de laatste jaren was hij actief bij Schoonhoven en IJVV De Zwervers en nu is Wim Eilander trainer van vierdeklasser NTVV uit Nieuwe-Tonge. Op het eerste gezicht een verrassende keuze, want een club op dat niveau heeft Wim nog nooit onder zijn hoede gehad.

Waarom NTVV? Dat willen we graag van hem weten en ook hoe het hem daar vergaat, want de club staat momenteel op de tweede plaats in de vierde klasse I en dat is misschien nog wel verrassender dan de keus die Wim maakte.

Laten we beginnen met het begin: waarom heb je voor NTVV gekozen?

Wim: ‘Ik ben nu 38 jaar trainer en wil de 40 jaar volmaken. Ik word volgende maand 64 jaar en heb alles al meegemaakt, maar een vierdeklasser heb ik nog nooit getraind. Bovendien is de markt overvol. De ruif zit vol met jonge trainers met de goede papieren. UEFA-A heb ik ook, maar ik hoef niet meer zo nodig. Op een hoog niveau wordt er toch wel heel veel beslag op jou als trainer gelegd. Altijd was er weer wel iets wat moest. Drie keer trainen in de week, sponsoravonden, overleg op de club. Je was altijd druk, druk, druk. Daarom wilde ik echt een keertje trainer in de vierde klasse zijn. Dat leek me heerlijk. Voor mij was het een optelsom. Ik ben liefhebber genoeg om het vak uit te blijven oefenen, ik ben nog altijd gedreven, maar ik schroom me helemaal niet om een vierdeklasser te gaan trainen. Dat leek me echt leuk. Nooit meer die druk om te moeten presteren. Nooit meer een hijgende sponsor in je nek die uitleg vraagt waarom de speler die hij betaalt niet speelt. Dat leek me ook wel eens lekker. Ik kende NTVV al een klein beetje. Was er als trainer van Strijen wel eens geweest en langer geleden had ik er als trainer van RCL wel eens tegen gespeeld in de nacompetitie. NTVV kwam gewoon op mijn pad. Doe je het niet, dan weet je niet hoe het eraan toe gaat op dat niveau.’

En hoe bevalt het?

Wim: ‘Reuze goed. Ik ben nu in de vierde klasse actief, maar het werk als trainer blijft eigenlijk gewoon hetzelfde. Je moet spelers beter maken. Feitelijk beschouwd heb je het als trainer in de vierde klasse moeilijker dan in de top, want je staat er nagenoeg bijna alleen voor. Bij een club als IJsselmeervogels staan er elke training drie, vier trainers op het veld en is de staf er om heen heel groot, bij NTVV sta ik op dinsdagavond tijdens de trainingen met de voetballers van het eerste en het tweede elftal alleen op het veld. Op donderdag traint het tweede apart, met hun eigen trainer die er bij hun wedstrijden ook bij is en ben ik met de spelers van het eerste elftal in de weer. De NTVV-spelers mogen dan mindere capaciteiten hebben, maar het is heel mooi om te zien dat ze luisteren en de draad oppakken. Ze zitten echt in de lift, halen prima resultaten. Ik ben zo trots als een aap dat ze het zo goed doen.’

NTVV eindigde de laatste vijf seizoenen op de plaatsen 11, 12, 8, 11 en 10. En nu staan ze tweede. Hoe komt dat? Is Wim Eilander een wondertrainer?

Wim: ‘Nee, een wondertrainer ben ik niet. Ik ben bezig NTVV een goed smoelwerk te geven. Ik ben duidelijk en heb in het begin tegen de spelers gezegd dat wij hier niet in vraagtekens denken, maar in uitroeptekens. Ik heb een boodschap en achter die boodschap zit een verhaal. Ik wil dat ze beter worden. Daarom trainen we heel vaak met herhalingen, we doen vaak hetzelfde. Daar hamer ik op, want dat biedt vastigheid. Sommige dingen zie je al in de wedstrijden terug. Wat ze eerst niet konden, kunnen ze nu wel en dat komt omdat ze leergierig zijn en de dingen oppikken. Als trainer moet je proberen de juiste snaar te raken bij je spelers. Je moet je altijd afvragen waar je die gasten op kunt triggeren. Ik heb bij NTVV de spelers geen einddoel voorgelegd, want dat is allemaal veel te ver weg. Ik ben meer van de korte termijn. Dingen moeten nu anders. De jongens zijn bijvoorbeeld jarenlang het veld opgestapt met het idee dat er een grote kans was dat ze gingen verliezen. Ze voetbalden om de schade zoveel mogelijk beperkt te houden. Ik wil daarmee de vorige trainers hier niet diskwalificeren, maar gewonnen werd er niet al te veel en dat is bij de spelers in hun koppies gaan zitten. Ik wil dat zij het veld opstappen met het idee dat ze gaan winnen. Dat doen ze nu. Ze komen met dikke nekken het veld op, met een uitstraling dat ze echt strijd gaan leveren en dat er tegen NTVV niet veel te halen is. In de voorbereiding en in de bekerwedstrijden werden wij nog alle kanten opgespeeld, maar in de competitie gaat het vanaf de eerste wedstrijd goed. Die was uit bij Herkingen’55. ‘Als jullie daar winnen, dan loop ik vanuit Herkingen terug naar Nieuwe-Tonge’, had ik de jongens vooraf gezegd. Dat hebben ze goed opgepakt, haha. Ze wonnen daar met 4-0!’

En ben jij toen heel dat stuk terug gelopen of ben je ergens onderweg stiekem opgepikt?

Wim: ‘Nee hoor, ik heb het stuk helemaal teruggelopen en bij NTVV de derde helft nog meegemaakt. Zo ver was die wandeltocht trouwens niet. Zeven kilometer maar, heerlijk voor de wind. Over de dijken is dat best een mooi tochtje. Mijn leider Martijn de Vries is met me meegelopen want hij vond het zielig dat ik alleen was. Het is mooi dat ik die weddenschap verloren heb. Ik ga wel meer weddenschappen aan met mijn spelers en iedere keer hoop ik dat zij die gaan winnen. Zo had ik beloofd om de voetbalschoenen van de spelers te poetsen als we van SNS zouden winnen.

Waar gaat dit allemaal eindigen?

Wim: ‘We hebben nu nog niet verloren, staan nog altijd tweede en hebben nu in de eerste periode al meer punten gehaald dan het vorig seizoen in de eerste twee periodes bij elkaar. We hebben de minst gepasseerde achterhoede in de vierde klasse, ons doelsaldo is het beste. Waar dat gaat eindigen weet ik natuurlijk niet, maar voorlopig kan het niet stuk hier. Het voetbalplezier is terug en het imago van de club is opgepoetst. Van altijd maar verliezen wilden ze hier vanaf en dat het nu zo gaat is mooi, heel mooi. Mooi is nu ook dat spelers onder elkaar voetbalverhalen uitwisselen, dat ze het hebben over spelsituaties, over wat ze moeten doen. Daar geniet ik van. Joh, ik heb het bij NTVV geweldig naar mijn zin.’

15 Comments
 1. Piet Feenstra zegt

  klasse trainer

 2. Cor van Dam zegt

  Verassend seizoen !!

 3. Han Steenbeek zegt

  Mooi stukkie Willem. Wie weet ooit nog eens bij ons 🙂

 4. Anoniem zegt

 5. Leon van der Sluis zegt

  Klasse Wim, leuk te lezen dat het zo goed gaat bij NTVV

 6. Wim van Winden zegt

  Mooi stuk willem je zou nog een bakkie komen doen bij sv

 7. Bert Spits zegt

  Als het maar een goede trainer voor de bar is, hoor je toch wel veel bij de onderste teams in de vierde klasse, en daar zat NTVV ook jaren bij..Zelf dacht ik altijd een trainer is net zo goed als zijn materiaal, maar dat weerlegt Wim Eilander duidelijk, waar NTVV al jaren onderin hangt staat het opeens, met nog minder materiaal als vorige seizoen op plaats 2… 1 punt achter de gedoodverfde kampioen OHVV.
  Waar de lange bal jaren bij NTVV hoorde zie ik nu opeens beweging zonder bal bij de spelers en elkaar zoeken en………voor elkaar door het vuur gaan. Zaterdag tegen DVV 09 wordt het moeilijk, dus…..ze kunnen nu laten zien, dat je met veel inzet ook hoog kan eindigen, ik ben er…zie foto’s hier op Voetbalrotterdam..

 8. Remon van Prooijen zegt

  Goed om te lezen trainer!

 9. Richard Feenstra zegt

  Gaat lekker! Naar NTVV teruglopen, schoenen poetsen! Alles voor een goede sfeer en goede resultaten!

 10. Elly Wendels zegt

  Succes Wim

 11. Flip van der Horst zegt

  Eilander, op de eilanden, moet wel goed gaan toch?

 12. John van Dam zegt

  Topper

 13. Cees Noteboom zegt

  Mooi om te lezen.

 14. Alexander Barmentlo zegt

  Oude leraar super leuk dit te lezen

 15. Sarita van Steeg zegt

  Wat leuk Wim : trainer op het eiland waar ik al heel lang woon!!!

Laat een antwoord achter