Sprookje NTVV duurt voort na zwaarbevochten zege op SNS

0

Sprookje NTVV duurt voort na zwaarbevochten zege op SNS (door David Bakker Na de moeizame 0-1 zege op Zwartewaal, een wedstrijd die trainer en spelers zo snel mogelijk uit hun geheugen hebben gewist, wacht runner-up NTVV een nieuwe uitdaging in de thuiswedstrijd tegen Sportclub Nieuwe Stad, de lokale trots uit Stad aan het Haringvliet. Ofschoon de ‘zebra’s’ dit seizoen dé verrassing zijn van álle Flakkeese voetbalteams, wacht het nog altijd op de eerste thuisoverwinning. Daarnaast is het op de kop af drie jaar geleden dat de Nieuwe-Tongenaren een wedstrijd tegen VV SNS wisten om te zetten in een zege. Met andere woorden: hoogste tijd om daar op het eigen Sportpark Kopernis verandering in te brengen. SNS is zoals zo vaak de afgelopen jaren, een degelijke middenmoter dat bij tijd en wijle in staat is boven zichzelf uit te stijgen en met name in zogeheten derby’s weet te excelleren. Kortom, alle ingrediënten lijken aanwezig voor een spetterende clash tussen de solide uitdager (SNS) en de verbluffende thuisformatie dat de eigen aanhang maar al te graag wil verwennen met een welkome triomf tegen een ploeg uit dezelfde streek. Wim Eilander, de succesvolle trainer van NTVV, liet er in zijn voorbeschouwing bepaald geen gras over groeien. “Drie punten is het enige wat telt, al blijft de spanningsboog tussen winst en verlies dun”, kondigde hij stoïcijns aan. De start van NTVV is veelbelovend. Met vlotte combinaties en vinnig aanvalsspel worden de Stadtenaren vastgezet op eigen helft. Een voorzet van Hans Knops wordt door topscorer Erik Roijers naast het doel van Jan van Asperen gekopt en na een doortastende interceptie brengt Senny Wagemaker de vlot meegekomen Glenn Kievit in stelling, maar diens schot jaagt de reusachtige goalie van SNS geen schrik aan.

Kort daarna past spits Gert Aantjes het leer met een vloeiende beweging op rechtsback Gino van der Zant, die vanaf de rand van ‘de zestien’ keihard in de handen schiet van doelman Van Asperen. Na 10 minuten spelen lepelt Robin Noteboom met een fijngevoelige voorzet de bal op het hoofd van Gert Aantjes, maar de matchwinnaar van één week terug bij Zwartewaal is deze keer ongelukkig in de afronding en kopt de bal een halve meter over de doellat. Gaandeweg komt SNS onder de druk uit bij de zwart-witten en weten de in het smaakvolle blauw spelende Stadse middenvelders hun aanvalslinie te bereiken. De dit seizoen al herhaaldelijk trefzekere rechterspits Max Bout heeft in Neal Kuiper evenwel een taaie opponent, die op pure snelheid nauwelijks voor hem onderdoet. Hierdoor weet NTVV diverse aanvallen in de kiem te smoren en kan het snel weer omschakelen richting de eigen flankspelers. De counters van SNS zijn nochtans niet van gevaar ontbloot. Bij één van die uitbraken demonstreert Davy Schellevis zijn tot volle wasdom gekomen klasse, waardoor de brilstand op het bord blijft. In het laatste kwartier van de eerste helft grossieren beide ploegen in balverlies.

Met name NTVV is enigszins verlamd door het uitblijven van een goal en lijkt in die fase vooral te spelen om niet te verlíezen. De vele corners die de thuisclub verdient, worden niet in grote kansen omgezet. Een uitstekende vrije trap van Nick van Alphen komt in een kluwen van spelers terecht waarna Erik Roijers de rebound met een gortdroge knal over het doel rost. 2 Met man en macht probeert de nummer twee van de ranglijst een goal te forceren en dat plan lijkt te slagen als vlak voor de pauze Senny Wagemaker een naar ‘binnen’ draaiende voorzet bij zijn spitsen aflevert, maar Hans Knops komt een millimeter tekort om de bal binnen te knikken. In de extra tijd kogelt Erik Roijers uit een prima corner van Robin Noteboom de bal prachtig in de linkerhoek, maar Jan van Asperen maakt de poeier met een snoekduik onschadelijk. De 0-0 zal gemengde gevoelens teweeg brengen bij beide teams, variërend van gematigd tevreden tot licht chagrijn.In de tweede helft oogt het spel van NTVV feller en geconcentreerder. Schoten van Erik Roijers en Hans Knops suizen langs de SNS-verdedigers, maar de verbeten goalie Jan van Asperen geeft geen krimp en is een rots in de Stadse branding. NTVV jaagt op de openingstreffer en SNS wankelt. Na een kwartier produceren de bezoekers een vlijmscherpe counter die door Nick Braber op fenomenale wijze in de kruising wordt geschoten. Keeper Schellevis is kansloos. SNS leidt met 0-1! De om en nabij dertig meegekomen supporters vieren het feestje uitbundig. NTVV is na de onverwachte domper ettelijke minuten van slag. De uitploeg van de na dit seizoen vertrekkende trainer Taco Brouwer merkt dat, wil men de wedstrijd beslissen, dit nu moet gebeuren. Twee minuten later snijdt een nieuwe aanval door de NTVV-muur, maar tot een écht gevaarlijke situatie leidt dit niet. Onder leiding van captain Jeroen Roijers recht het Nieuwe-Tongse keurkorps de rug en weet het SNS opnieuw in de hoek te krijgen. Een waar spervuur van aanvallen golft over de defensie van de zich kranig verwerende Stadtenaren heen, maar meer dan enkele ongevaarlijke hoekschoppen levert dat aanvankelijk niet op. Wim Eilander wisselt de moegestreden Gert Aantjes voor Julian Groenendijk, waarbij Senny Wagemaker doorschuift naar de spitspositie. Die ingreep sorteert gelijk effect. Veel aanvallen gaan ineens door het centrum en dat veroorzaakt grote onrust bij de bezoekers.

Na een afgeslagen corner, die steevast wordt genomen door Robin Noteboom, beroert SNS-goalie Van Asperen de bal buiten de zestien meter met de handen, waarvoor hij geel incasseert van de goed leidende scheidsrechter Marcello Stewart. De vrije trap van Nick van Alphen ketst af op de knuisten van Van Asperen en ook de rebound wordt gemist. In de slotfase gooit NTVV alle schroom van zich af en laat het zien waarom het zo hoog op de ranking staat. Met vereende krachten probeert men het SNS-bastion te slechten. In de 81ste minuut krijgt de ploeg eindelijk loon naar werken en de manier waarop is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Robin Noteboom staat klaar om de vrije trap te nemen en vraagt aan de referee ‘of dit direct mag, conform de nieuwe regelgeving’, waarop de arbiter instemmend knikt. Bijna argeloos haalt de 29-jarige NTVV’er daarna de trekker over, met een onthutste Van Asperen en een batterij SNS’ers als stille getuigen: de 1-1 is een feit. In plaats van tevreden achterover te leunen, toont NTVV de benodigde veerkracht waarmee het dit seizoen al zo veel punten heeft vergaard. Vijf minuten voor tijd wordt de doorgebroken Senny Wagemaker op onreglementaire manier vastgehouden in ‘de zestien’ en wijst leidsman Stewart naar de stip. Een golf van ontzetting gaat door het SNS-publiek, dat deze beslissing als bijzonder onrechtmatig ervaart en dat ook laat blijken. Maar de scheidsrechter is onvermurwbaar en geeft na afloop tekst en uitleg aan de omstanders over hoe ‘de bewuste NTVV-speler het spelen werd belet’. 3 Nick van Alphen moet het vonnis voltrekken en heel NTVV legt de druk op de speler met de begenadigde traptechniek. De spelmaker maakt geen fout en kegelt de bal onberispelijk in de rechterhoek: 2-1. Een orkaan van gejuich barst los onder de spelers en ook het thuislegioen slaakt een zucht van verlichting. Het geloof in eigen kunnen heeft NTVV een nieuwe zege gebracht, welke in de resterende minuten niet meer in gevaar komt. Een teamprestatie in optima forma, dat zo vlak voor het Sinterklaasfeest aanvoelt als een vervroegd héérlijk avondje. Na negen wedstrijden behoudt het opzienbarende team van Wim Eilander haar ongeslagen status. Het sprookje duurt voort en iedereen gelooft er inmiddels in!

Goal: Davy Schellevis. Achter: Gino van der Zant (86: Leander Kom), Jeroen Roijers, Neal Kuiper. Midden: Erik Roijers, Glenn Kievit, Nick van Alphen, Senny Wagemaker. Voor: Robin Noteboom, Gert Aantjes (69: Julian Groenenendijk), Hans Knops (90: Gevano Romer). Man of the match: Glenn Kievit (op basis van zijn inzet en toewijding)

Laat een antwoord achter