Gregory Ott (Meeuwenplaat): ‘Ik probeer nu mijn voeten te laten spreken’

1

Bij Meeuwenplaat was Wesley van Gils jarenlang aanvoerder maar met de komst van de nieuwe trainer Patrick Kok is hij dat niet meer. Tenminste, Wesley draagt de aanvoerdersband niet. Een aanvaring met de trainer leidde er toe dat hij de band beschikbaar stelde. Er moest dus een nieuwe aanvoerder komen en dat werd Gregory Ott, die na een onderbreking van anderhalf jaar toch alweer zes seizoenen bij Meeuwenplaat in Hoogvliet voetbalt.

Voordat we met Gregory in gesprek gaan, legt Patrick Kok op verzoek uit waarom hij tot dat besluit is gekomen. ‘Wesley en ik waren het in de voorbereiding niet eens met elkaar en toen besloot hij de band in te leveren’, vertelt Patrick. ‘Ik heb die vervolgens aan Gregory gegeven, die vanaf dag 1 heel gedreven bezig was geweest.

Gelukkig kunnen Wesley en ik nu weer wel door één deur en ben ik heel blij met hem. Hij is een geboren leider, de baas op het veld en in de kleedkamer en ook als speler kun je hem er met zijn kwaliteiten heel goed bij hebben. Maar die band draagt hij niet meer. Je kunt zeggen dat hij nu aanvoerder zonder band is. Die wordt nu gedragen door Gregory.’ Tot zover trainer Patrick Kok, nu is het woord aan Gregory Ott.

En dan draag jij plots de aanvoerdersband, Gregory. Wat vind je daarvan?

Gregory: ‘Wesley is een goede maat van me en ik vind het jammer dat hij de band niet meer draagt. De trainer koos voor mij omdat ik goed bezig was in de voorbereiding. Ik heb geen moment getwijfeld toen ik dat te horen kreeg. Ik wil het voortouw nemen.’

Je bent geen aanvoerder geworden omdat je vroeger te vaak een opgewonden standje was in het veld?

Gregory: ‘Nee, dat heeft niet meegespeeld in de beslissing van de trainer. Het klopt dat ik vroeger snel boos was in het veld, maar daarin ben ik toch wel veranderd, vind ik. Ik ben ouder en wijzer geworden. Rustiger ook. De club heeft me daar veel mee geholpen. Soms borrelt het nog wel eens van binnen, als ik geschopt word bijvoorbeeld of als de scheidsrechter anders besluit dan dat ik zou willen, maar ik probeer dat nu niet meer te laten merken. Wat dat betreft ben ik door schade en schande wel wijzer geworden. Ik ben al te vaak geschorst, haha. Ik wil nu meer verantwoord bezig zijn. Met die band probeer ik een voorbeeld te zijn, de knop omdraaien als het weer opborrelt. Ik probeer nu mijn voeten te laten spreken.’

Genoeg over die aanvoerdersband. Nu wat anders: voor het eerst in lange tijd speel je niet meer samen met je broer Mitchell, want die vertrok naar hoofdklasser IFC. Hoe is dat?

Gregory: ‘ Mijn broertje is 20 maanden jonger dan ik en omdat hij al langer bij Meeuwenplaat voetbalde ben ik zes, zeven jaar geleden speciaal voor hem hier naar toe gekomen. Ik voetbalde toen bij Poortugaal, daar hing ik een beetje tussen het eerste en tweede elftal in. Veel heb ik daar niet in het eerste gevoetbald. Dat wilde ik wel en omdat Mitchell bij Meeuwenplaat zat en ook omdat Wesley van Gils hier al voetbalde, een jongen die ik heel goed ken, ben ik naar Meeuwenplaat gegaan om in een eerste elftal te kunnen spelen. Heerlijk was dat, samen voetballen met je broertje, met Wesley van Gils en ook met Yoeri Rombouts; allemaal jongens waarmee ik vroeger veel op pleintjes had gevoetbald. Na afloop van vorig seizoen ging Yoeri naar IFC, waar hij vertrokken was omdat hij een opleiding ging volgen. Die heeft hij succesvol afgerond en hij wilde terug naar IFC, om weer in de hoofdklasse te  gaan voetballen. Ook mijn broertje ging naar die club en hoewel ik het jammer vond dat mijn maatjes vertrokken, was ik wel heel trots dat zij die overstap maakten. Vooral op mijn broertje. Die heeft in de afgelopen jaren een paar flinke stappen voorwaarts gezet. Hij voetbalde altijd op een lager niveau dan ik. Zo werd ik gescout door Sparta en voetbalde daar in de stichting en omdat het voor mijn moeder niet te behappen was om zoons bij verschillende clubs te hebben, heeft Mitchell daar ook een tijdje gevoetbald. Hij ging naar Meeuwenplaat. Ik ben als B-speler naar Barendrecht gegaan. Heb daar in de B1, in de A1 en in het tweede gevoetbald, maar omdat de kans klein was dat ik daar het eerste zou halen, ben ik naar Poortugaal gegaan. Dat werd geen succes. Dus ik ook naar Meeuwenplaat, waar mijn broertje en mijn vrienden al zaten. En nu zitten Mitch en Yoeri bij IFC. Ik ben daar helemaal niet jaloers op. Integendeel. Ik gun ze het allerbeste en hoop dat ze daar veel succes hebben. Mijn broertje wilde me niet alleen achterlaten, maar ik heb gezegd dat hij voor zijn kans moest gaan. Even heb ik nog overwogen om die stap naar IFC ook te maken, maar dan zou ik een heel jaar op de bank zitten, als ik dat al haalde. Nee, ik koos er voor om bij Meeuwenplaat te blijven, ook al omdat ik aan dezelfde studie begonnen ben die Yoeri Rombouts heeft gedaan. Ik ben bezig met de opleiding tot bedrijfsleider en in combinatie met vier dagen werken bij Jumbo is dat best zwaar hoor, ook al omdat ik thuis twee kleine kinderen heb die alle aandacht nodig hebben. Dan kan ik bij Meeuwenplaat voetballen er nog net bij doen.‘

Twee keer trainen en voetballen op zondag, dat valt nog net te combineren bedoel je?

Gregory: ‘Ja. Vroeger, toen ik bij McDonald’s werkte moest ik soms hele weekenden werken en dan kan je niet voetballen. Jammer was dat, maar het kon toen niet anders. Daarom ben ik er vier seizoenen geleden ongeveer anderhalf jaar uit geweest. Heb toen een tijd helemaal niet gevoetbald. Maar nadat ik bij Jumbo ben gaan werken, is voetballen gelukkig weer wel mogelijk. Ik moet vaak op zaterdag werken, maar bij Meeuwenplaat voetballen we op zondag en dat komt dus goed uit. Maar toch is het zwaar en die opleiding tot bedrijfsleider is heel pittig. Ik denk er dan ook hard over om na dit seizoen te stoppen met voetballen op het veld. Eigenlijk weet ik dat al wel zeker, ik heb het de club alleen nog niet verteld. Ik was van plan dat tijdens het trainingskamp in de winterstop te doen, maar nu het in dit verhaal staat, ga ik het vertellen voordat we weg gaan. De trainer en de mensen van de club moeten het van mij horen en niet bij VoetbalRotterdam lezen, toch? Ik stop en ga daarna lekker in de zaal voetballen. Dat is ook leuk en kost minder tijd. Nee, ik voetbal nu niet in de zaal. Als ik dat ook nog zou doen, dan zouden mijn spullen een keer in de voortuin liggen als ik thuiskom, haha.’

Het gaat dit seizoen niet al te best met Meeuwenplaat. Jullie staan bijna onderaan in de tweede klasse. Speelt die stand op de ranglijst mee in je besluit om straks te gaan stoppen?

Gregory: ‘Nee. Ook al zouden we bovenin meedraaien, dan nog staat mijn besluit vast. Eigenlijk wilde ik na vorig seizoen al stoppen met voetballen, omdat ik met die opleiding begon. Maar ik kon dat niet maken, vond ik. De club is altijd heel goed voor me geweest, ik was er altijd welkom, ook wanneer ik weer eens moeilijk gedaan had op het veld. Ze hebben de hand boven mijn hoofd gehouden als ik weer eens iets verkeerds had gedaan, hebben me goed geholpen om mijn emoties beter onder controle te krijgen en daarom kon ik het niet over mijn hart krijgen om toen al te stoppen. Maar aan het einde van dit seizoen stop ik wel. Het is gewoon niet op te brengen wat ik nu allemaal doe. Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan een potje voetballen. Als ik straks klaar ben met mijn opleiding, dan kan ik nog altijd zien wat ik ga doen. En dan blijft Meeuwenplaat bovenaan het lijstje staan, hoor. Want dit is wel de club waar ik me thuis voel, waar ik op mijn plek ben.’

1 reactie
  1. Winni Kiksen zegt

    Stoppen????? Als Meeuw zou ik dat verschrikkelijk vinden!

Laat een antwoord achter