Column Jan Schoonen (434): Karam Bensedjed (Strijen)

1

Bij tegenstander Rozenburg speelde Bethslot Woldeamanuel mee, een jongen geboren en getogen in het gelijknamige dorp aan de Nieuwe-Waterweg. Thuisploeg Strijen had ook een jongen met een exotische naam in de gelederen: Karam Bensedjed. Ook zijn naam doet anders vermoeden, maar evenals Bethslot is Karam toch echt geboren in het dorp waar hij voetbalt. In Strijen dus, 23 jaar geleden. Hij is trouwens niet de enige, want alle spelers van Strijen wonen in dat dorp, alleen keeper Natoe Dos Santos niet. Die woont in Schiedam maar is al een tijdje hard op weg een echte Strijenaar te worden. Niet alleen staat hij bij de club al voor het vierde seizoen onder de lat, hij is sinds dit jaar ook de trainer van alle jeugdkeepertjes en timmert daarmee aardig aan de weg.

Terug naar Karam Bensedjed. Die prijkt met een mooie actiefoto op de cover van de nieuwe presentatiegids van de vv Strijen, die vorige week verschenen is. Karam staat er gracieus op. Met zijn linkerbeen gaat hij een bal beroeren en heel zijn lichaam is perfect in balans. Zijn houding duidt op opperste concentratie. Zaterdag tegen Rozenburg stond hij in de spits. Zijn trainer Geert Meijer zet hem daar bijna altijd weg, soms plant hij hem op de flanken, maar op welke plek hij ook speelt, Karam is een geheide basisspeler. Zaterdag tegen Rozenburg speelde hij met nummer 9 op zijn rug weer in de spits. Uit de verf kwam hij niet helemaal die middag, maar hij tekende wel voor de mooiste actie van de wedstrijd en daardoor kun je zien dat Karam toch aardig wat in zijn mars heeft. Niet voor niets hebben hoger spelende clubs in het verleden al eens naar zijn gunsten gehengeld, maar dat heeft hij vanwege zijn studie afgewenteld. Ook een blessure zat een mogelijke overgang trouwens wel eens in de weg. Hoe dan ook, hij voetbalt nog altijd bij Strijen en daar zijn ze dolblij met hem.

Strijen is momenteel een lage middenmoter in de tweede klasse D. Rozenburg speelde vorig seizoen nog in de derde klasse, maar promoveerde via de nacompetitie en doet het als promovendus helemaal niet verkeerd. Ze  draaien bovenin mee. In de uitwedstrijd tegen Strijen zag je dat trouwens niet terug. Ze creëerden nauwelijks kansen en lieten een soort breivoetbal zien waarbij ze nogal wat steken lieten vallen. Omdat Strijen niet veel beter was, zag de wedstrijd er lange tijd rommelig uit. Er lukte niet veel en te genieten was er nog minder. Maar toen kwam dat ene moment van Karam en dat vergoedde veel. Alles eigenlijk.

Wat gebeurde er?

Na een klein half uur was Strijenaar Julian van Dijk op rechts aan de haal gegaan. Met de bal aan de voet stoomde hij in volle vaart op  richting achterlijn en liet op het juiste moment een voorzet los. Die voorzet was heel erg goed en zeilde in de richting van Karam, die zich op dat moment nog in de rug van verdediger Elroy van Seventer bevond. Kansloos om die bal te bereiken dus, zou je denken. Maar Karam stapte voorwaarts richting bal die aan kwam zeilen en verscheen op het enig juiste moment uit de rug van Elroy. In de loop vooruit kopte hij de bal technisch perfect richting de verre hoek achter hem en akelig precies zeilde het leer richting doel waar hij op de millimeter nauwkeurig net onder de lat tegen de netten zou gaan verdwijnen. Het zou een ongelooflijk mooi doelpunt zijn geweest, ware het niet dat er bij Rozenburg een keeper in het doel staat die van wanten weet. Ünal Bayka heet hij. Ünal dook naar de hoek waarin Karams kopbal zou verdwijnen en tikte hem al zwevend met een handje over de lat.

Strijen hield aan die fenomenale actie een corner over die niets opleverde. Maar het was allemaal geweldig wat er zojuist gebeurd was. De voorzet van Julian van Dijk, de kopbal van Karam Bensedjed en de redding van Ünal Bayka binnen een paar tellen zijn dingen die je zelfs in de Champions league zelden ziet. Wat er verder in de wedstrijd Strijen-Rozenburg nog zou gaan gebeuren, mijn middag kon niet meer stuk.

1 reactie
  1. Kosta de Wit zegt

    Karam Bensedjed

Laat een antwoord achter