Angstgegner DVV ’09 doorbreekt ongeslagen status van NTVV

0

Angstgegner DVV ’09 doorbreekt ongeslagen status van NTVV (door David Bakker) Tijdens de voorlaatste competitiewedstrijd van NTVV voor de verplichte winterstop staat de ontmoeting met DVV ’09 op het menu. De Dirkslandse Voetbal Vereniging, een fusie tussen V.V. Dirksland en DES ’67, is een grote organisatie met meer dan 500 leden en ambieert alleen dáárom al jarenlang een promotie naar de derde klasse. Ook dit seizoen draait de formatie van trainer John Kleijn naar behoren, ofschoon de vele supporters uit ‘klein Parijs’ veelvuldig te kennen geven dat hun ploeg dikwijls té wisselvallig speelt. Bij NTVV, dat de spectaculaire match tegen SNS nog vers in het geheugen heeft zitten, is er daarentegen weinig reden tot klagen. De ploeg is na negen duels nog altijd zonder verlies en wil deze status het liefst tot de winterpauze continueren. Het zelfvertrouwen is enorm en die zelfverzekerdheid zal nodig zijn, want de laatste zege van de ‘zebra’s’ op de Dirkslanders dateert van 22 september 2012. Trainer Wim Eilander, de man die NTVV laat spelen vanuit hun eigen kracht, was ook nu duidelijk in zijn bespiegelingen: “We kijken alléén naar onszelf en laten ons niet gek maken”, sprak hij vol vertrouwen.

Voorzichtig begin van beide ploegen

Onder een grijsgrauw wolkendek laten beide ploegen een aarzelend begin noteren. DVV oogt ietsje sterker, maar de inleidende beschietingen brengen geen grote kansen voort. Aangezien laatste man Jasper van der Welle niet op tijd fit bleek, speelt NTVV andermaal in de vertrouwde 3-4-3 opstelling, waarbij de verdediging en het versterkte middenveld druk op de tegenstander uitoefenen om zo snel mogelijk de aanvallers in stelling te brengen. Na een kwartier spelen wordt deze beproefde tactiek razendsnel uitgevoerd en speelt de meegekomen linksback Neal Kuiper centrumspits Gert Aantjes aan, die ongelukkigerwijs in de uitgekiende buitenspelval van DVV trapt. Even later kaatst Aantjes de bal subtiel met Robin Noteboom, maar ook deze aanval sterft in schoonheid. In dezelfde minuut eindigt een snelle counter van DVV tot bij hun spits, maar deze ziet zijn snoeiharde schot over het doel van keeper Schellevis verdwijnen. Halverwege de 1e helft is het aftasten voorbij en schakelen de teams een tandje bij. Een prachtig opgezette aanval van NTVV over veel schijven bereikt Erik Roijers die zich geen moment bedenkt en de bal kogelhard op doel hamert, maar DVV-goalie Hanenberg is op zijn post en plukt de bal klemvast. Tussen de bedrijven door roept Wim Eilander tot zijn manschappen ‘dat er veel gaten vallen bij de omschakeling’. Zijn woorden blijken van bijna profetische waarde, want in de minuten daarna krijgen de Dirkslandse middenvelders vrij spel om hun spitsen te bevoorraden. Dat levert de in het rood spelende bezoekers na pakweg een half uur spelen een 100% kans op als de NTVV-verdediging op ’t verkeerde been wordt gezet en Glenn Melissant oog in oog staat met sluitpost Schellevis. De speler lijkt er zelf van te schrikken en schiet de bal, tot opluchting van de NTVV-aanhang, enkele meters naast het doel. Gedurende het laatste kwartier golft het spel op en neer en krijgt zowel NTVV als DVV ’09 mogelijkheden om de score te openen. Een snel uitgespeelde aanval van de zwart-witten smoort in eerste instantie in het strafschopgebied, waarna krachtige schoten van Erik Roijers en Senny Wagemaker op de vijf meterlijn met pijn en moeite door de DVV’ers kunnen worden afgeweerd. De ploegen zijn in evenwicht en geven elkaar geen duimbreed toe. In de slotfase weet NTVV de bal niet goed weg te werken waardoor een prima anticiperend DVV een schotkans krijgt die een seconde later hard in aanraking komt met de deklat bovenop het doel van keeper Davy Schellevis. In de allerlaatste minuut is het DVV dat goed wegkomt als een piekfijne voorzet van Robin Noteboom op een haar na wordt gemist door Senny Wagemaker.

Droomstart DVV in tweede helft 

De tweede helft is nog maar net begonnen als DVV een nieuwe hoekschop versiert. De meeste toeschouwers zitten nog gerieflijk aan de koffie in de warme kantine, als Joeri Boshoven zijn slim inswingende corner bij de tweede paal in het net ziet ploffen. De dit seizoen zo excellerende doelman Schellevis staat als aan de grond genageld. DVV bezorgt zichzelf een droomstart en NTVV kan, net als 1 week terug tegen SNS, in de achtervolging. De thuisploeg probeert de schade zo snel mogelijk te repareren en dringt aan. De ruimtes tussen de linies worden als vanzelfsprekend, steeds groter. Na een imposante rush krijgt Erik Roijers de bal nét niet bij rechterspits Hans Knops. Twee minuutjes later wordt een doorgebroken speler van DVV ijlings gestopt door een attente Schellevis. De zestig meegereisde DVV-aanhangers schreeuwen om het hardst om een strafschop, maar scheidsrechter Lingen laat onbewogen doorspelen. NTVV gaat getergd op zoek naar de gelijkmaker en schuwt daarbij de confrontatie niet. Een bikkelharde charge van de zoals altijd met veel passie en toewijding spelende Jeroen Roijers is geel volgens de arbiter. De corners van DVV ’09 blijken op deze qua weer troosteloze zaterdag een gesel voor de Nieuwe-Tongse brigade. De indraaiende ballen stichten continue gevaar en de NTVV-verdedigers hebben er hun handen vol aan. Aan de andere kant moet keeper Hanenberg bij tijd en wijle zijn kunsten etaleren, want NTVV geeft zich niet gewonnen. Een messcherpe aanval belandt via Robin Noteboom en Gert Aantjes bij Erik Roijers, maar die wordt door Hanenberg letterlijk en figuurlijk tot stilstand gebracht. Nog in dezelfde minuut komt de centrumspits van DVV vrij voor Schellevis, maar de Dirkslander is slordig en weigert de match vroegtijdig te beslissen.

NTVV vecht voor wat het waard is

Als de referee het spel na twintig minuten spelen stillegt voor een blessurebehandeling van Jeroen Roijers, maakt DVV-trainer John Kleijn van de gelegenheid gebruik om zijn belangrijkste spelers van enkele tactische adviezen te voorzien. Bij de daaropvolgende spelhervatting springen ook de acht lichtmasten aan op ‘de Kopernis’. Donkere wolken pakken zich nochtans samen boven de thuisclub, dat nog steeds tegen een achterstand aankijkt. Aanvoerder Jeroen Roijers, die als gevolg van een gestelpte bloedneus meer weg heeft van een gekwelde rugbyspeler dan een voetballer, zweept zijn spelers nog maar eens op en langs de lijn wordt het NTVeeVee, NTVeeVee massaal ingezet. Een kwartier voor tijd brengt coach Wim Eilander Leander Kom in voor Glenn Kievit. NTVV geeft alles en wil alléén strijdend ten onder gaan. DVV krijgt vanzelfsprekend volop countermogelijkheden in deze fase, maar de legio kansen die deze uitbraken opleveren worden niet benut. Hierdoor behoudt NTVV de hoop en…hoop doet leven! Hans Knops ziet plotseling Gert Aantjes wegsprinten en past de bal met precisie op de spits, waarna de scheidsrechter onmiddellijk fluit voor verondersteld buitenspel, een beslissing dat op boegeroep van de thuissupporters kan rekenen. Tien minuten voor tijd verlaat ook Senny Wagemaker geblesseerd het toneel voor Willem Aantjes.

Alles-of-niets voor NTVV

Met man en macht poogt NTVV in de slotfase het tij te keren, maar het beetje geluk dat nodig is onder die omstandigheden, ontbreekt. Daarnaast blijven de counters van DVV riskant voor de laatste linie, maar Jeroen Roijers en co weigeren te capituleren. Drie minuten voor tijd speelt Willem Aantjes zich op meesterlijke wijze vrij en stuurt een strakke voorzet richting de frontlijn, maar de voorzet wordt door alle NTVV’ers gemist. Bij wat waarschijnlijk de laatste corner van de wedstrijd zal worden, snelt doelman Schellevis in een alles-of-niets poging naar voren. Robin Noteboom deponeert de hoekschop nauwgezet op het hoofd van Gert Aantjes die al zijn kopkracht aanwendt om de bal in de touwen te jagen, maar Hanenberg redt zijn team voor puntenverlies. Zo is DVV ’09 wederom, ook voor het ‘vernieuwde’ NTVV van nu, een brug te ver. Met opgeheven hoofd zoekt het keurkorps van Wim Eilander de kleedkamer op. Goed kunnen verliezen is veel moeilijker dan goed kunnen winnen, is het credo dat deze eerste zaterdag in december van toepassing is op het team van NTVV. De Nieuwe-Tongenaren blijven keurig tweede op de ranglijst en kunnen volgende week in de altijd beladen uitwedstrijd tegen Flakkee deze tegenvaller rechtzetten.

Goal: Davy Schellevis. Achter: Gino van der Zant, Jeroen Roijers, Neal Kuiper. Midden: Erik Roijers, Glenn Kievit (74; Leander Kom), Nick van Alphen, Senny Wagemaker (79; Willem Aantjes). Voor: Robin Noteboom, Gert Aantjes, Hans Knops.

Man of the match: Jeroen Roijers.

Laat een antwoord achter