Youri Kievit (Flakkee): ‘Na vertrek Ron van Neck moeten we ons doel blijven nastreven: minimaal periodetitel’

1

Twee weken geleden botste hij tijdens de thuiswedstrijd tegen Melissant met zijn knie tegen de knie van een tegenstander en moest geblesseerd het veld verlaten. Pijn heeft Youri Kievit nog altijd, vooral als hij zijn gekwetste knie belast. We hebben met hem afgesproken op de zaterdagmiddag wanneer zijn ploeggenoten van Flakkee aantreden tegen Stellendam, een wedstrijd die Youri dus noodgedwongen vanaf de zijlijn moet volgen.

Later op die dag zal trainer Ron van Neck bekend maken zijn taken bij Flakkee met onmiddellijke ingang neer te leggen. ‘Vanwege persoonlijke reden’, zo meldde Ron. Met Youri komen we later, per telefoon, op dat vertrek terug maar eerst hebben we het over zijn blessure.

Wat is er met je aan de hand?

Youri: ‘Mijn rechterknie voelt niet goed. Lopen en zitten gaat allemaal wel, maar als ik ga staan of als ik andere onverhoedse bewegingen maak schiet de pijn er meteen in, links van de knieschijf. In eerste instantie dacht mijn fysio dat het wel weg zou trekken. Met rust, ijs en met fietsen zou het snel over zijn, maar zo is het dus niet. Ik heb er nog steeds last van. Maandagavond zal er een echo van gemaakt worden. Dan weten we wellicht meer.’

[Een paar dagen later deelt Youri mee dat de echo heeft aangetoond dat er een heel klein scheurtje zit in het stukje bovenbeenspier, naast de knie. De kans is heel klein dat ik voor de winterstop nog in actie kom’, meldt hij. ‘Maar ik ga er alles aan doen om de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft tegen NTVV weer op het veld te staan. Die wil ik natuurlijk niet missen, haha’.]

En dan moet je nu vanaf de zijkant toekijken. 

Youri: ‘Ja en daar baal ik enorm van. Je kan helemaal niets doen, bent volkomen machteloos. Ik sta natuurlijk veel liever op het veld. Niet dat ik in mijn eentje alles kan beslissen, maar als je meedoet kan je het spel nog een beetje beïnvloeden. Nu kan ik niets doen. ‘

Op welke positie sta jij?

Youri: ‘Ik ben spits. Vorig seizoen onder trainer Peter van Poortvliet heb ik alles gespeeld op die plek, alleen de drie laatste wedstrijden van de competitie niet. Toen was ik geblesseerd. Spierblessure in mijn linker bovenbeen. Ik heb vorig jaar 12 doelpunten gemaakt. Dit seizoen gaat het een stuk minder. In de eerste plaats omdat ik nu alweer geblesseerd ben en dat in de voorbereiding ook als was. Toen hamstrings, nu de knie dus. Maar ook omdat Ron van Neck, de nieuwe trainer, me niet altijd in de spits zet. Soms zet hij me aan de zijkant en soms moet ik vanaf de bank beginnen. Nee, dat is niet leuk. Blessure, basis, bank; dat biedt mij geen houvast. Natuurlijk moet ik zelf mijn plek in het elftal afdwingen, maar ik zou dat wel het liefst als spits doen.’

Spits. Ben je dat altijd geweest?

Youri: ‘Ja. Ik heb heel mijn leven bij NTVV gevoetbald en ik ben altijd spits geweest. Nu zit ik voor het tweede seizen bij Flakkee. Vorig jaar was ik hier ook spits, maar nu niet altijd meer en dat vind ik toch jammer. Want op die plek voel ik me goed thuis.’

Waarom ben je anderhalf jaar geleden van NTVV naar Flakkee overgestapt?

Youri: ‘Dat heeft te maken met een meningsverschil met Marius Hotting, toen de trainer bij NTVV. Hij wisselde me een keer en daar was ik het helemaal niet mee eens. Ik ben toen niet op de bank gaan zitten maar meteen doorgelopen naar de kleedkamer.  Niet zo handig misschien, maar ik was boos. Marius vond dat natuurlijk niet leuk. Nu kan ik daar genuanceerder over denken. Ik had dat niet moeten doen, want met dat gedrag zet je jezelf voor schut en je laat je team in de steek. Dat akkefietje is nooit met Marius uitgesproken. Let wel: ik vind Marius een hele fijne vent, een goede trainer ook, nu nog steeds. Maar we zijn er nooit meer op teruggekomen. Hij zette me de volgende wedstrijd op de bank en omdat ik wilde voetballen heb ik het seizoen in het tweede elftal afgemaakt. Dat was wel leuk, ik had er ook plezier in, maar ik wilde toch graag in een eerste elftal voetballen. Omdat Marius nog een jaar bij NTVV zou blijven, ben ik naar Flakkee gegaan. Daar kende ik heel veel jongens.’

Hoe bevalt het bij Flakkee?

Youri: ‘Heel goed. We hebben een heel leuke spelersgroep, spelers die allemaal goed met elkaar op kunnen schieten. Veel jongens kende ik al vrij goed. Het is ook een hechte groep en samen willen wij strijd leveren en onze best doen om op zaterdag winnend het veld af te stappen. Ik heb trouwens nog altijd veel contact met NTVV, ga er nog vaak een biertje drinken. Qua prestaties valt het bij Flakkee eigenlijk toch wel tegen. Bij NTVV won ik nooit zo veel, maar Flakkee heeft een beter elftal. Met wat wij in huis hebben, hadden we vorig seizoen de nacompetitie moeten halen, vind ik. Dat lukte niet en ook dit jaar staan we te laag, gezien de kwaliteiten die we hebben. Dat ik dit seizoen niet alles speel en dat ik van de keren dat ik wel meedoe niet altijd spits ben, is minder leuk. Nee, ik word daar niet chagrijnig van, maar het vreet wel aan je.’

Nu je geblesseerd bent, word je er dan nog wel bij betrokken?

Youri: ‘ja hoor. Bij thuiswedstrijden lunchen we altijd op de club en daar ben ik gewoon bij. Ik kom ook in de kleedkamer en na afloop doe ik dat ook. ‘

Wat vind je van het vertrek van trainer Ron van Neck?

Youri: ‘Het kwam toch wel als een verrassing, eerlijk gezegd. Na de gewonnen wedstrijd tegen Stellendam zaten we met z’n allen, toen al zonder Ron, de overwinning te vieren in de kantine waar even later de telefoons te voorschijn kwamen. We kregen in de groepsapp van de selectie een berichtje van Ron dat hij er per direct mee zou stoppen, waarna hij ook direct uit de groepsapp is gestapt. Ik vind dat wij als selectie hier niet te lang bij stil moeten staan en ons doel voortzetten: minimaal een periodetitel.’

En jij, wat ga jij doen na dit seizoen?

Youri: ‘Daar ben ik nog niet over uit. Ik heb het hier heel goed naar mijn zin. Spijt van mijn overstap heb ik niet. Maar eens komt het moment dat ik weer terug ga naar NTVV. Mijn broertje Glenn speelt daar in het eerste en ik kom er nog heel vaak. Wanneer ik terug ga, weet ik nog niet, maar dat ik terugga staat vast. Eerst maar eens even afwachten wie er hier trainer wordt en wat hij met mij van plan is, haha.’

 

1 reactie
  1. Tim van den Nieuwendijk zegt

    Marleen Nieuwendijk voetballen ze op prof niveau als je dit lees?

Laat een antwoord achter