Trainer Rene Milot: ‘Geen lange ballen meer bij ZBVH’

6

‘Wij denken dat Rene de perfecte kandidaat is om met de relatief jonge, doch reeds ervaren selectie aan de slag te gaan. Naast het feit dat Rene bekend is met het karakter en de speelstijl van clubs uit de regio, komen uit Rene’s vele jaren aan trainingservaring namelijk twee dingen overduidelijk naar voren: de ontwikkeling van (jonge) spelers en het behalen van resultaat.’

Zo luidde het bericht op 8 februari op de website van ZBVH waarin de club bekend maakte dat ze een akkoord hadden bereikt met trainer Rene Milot. Rene zou bij de vierdeklasser uit Zuid-Beijerland in het seizoen 2019-2020 de opvolger zijn van Robin Borremans. Hij kreeg van het bestuur de opdracht mee het eerste elftal ander voetbal te laten spelen. ‘Al in het eerste gesprek dat ik had met het bestuur werd die wens kenbaar gemaakt’, blikt Rene terug. ‘Ze wilden er meer voetbal in hebben. Geen lange ballen meer. Het middenveld werd hier overgeslagen en ze zochten een trainer die dat kon veranderen. Die wens strookte met de manier waarop ik met een ploeg wil voetballen. Er was meteen een klik met het bestuur en al kort na dat gesprek kreeg ik een bericht: ik zou de nieuwe trainer van ZBVH worden als een gesprek met een spelersafvaardiging ook positief zou verlopen. Dat tweede gesprek kwam er snel en daarin gaven de spelers ook aan ander voetbal te willen zien. ‘Wij krijgen nu op het middenveld allemaal dikke nekken van alle ballen die in de lucht voorbijvliegen’, zeiden ze en ze gaven aan dat ze dat graag anders zouden willen zien.’

Rene ging aan de slag bij ZBVH en nam daarmee toch wel een stevige klus op zich, want met dat lange-halen-gauw-thuis-voetbal had ZBVH vorig seizoen wel de finale van de nacompetitie om promotie naar de derde klasse gehaald. Daarin bleek SC Botlek een maatje te groot, maar de ploeg kon wel degelijk terugkijken op een prestatief succesvol jaar.

Je kiest door de speelstijl te veranderen niet voor de makkelijkste weg.

René: ‘Nee, maar ik zie het wel zitten. Bij ZBVH heb ik allemaal jonge spelers tot mijn beschikking, spelers die nog veel te leren hebben. Mijn kracht is dat ik spelers beter maak, dus wat dat betreft zit ik hier op mijn plaats. En dat het bestuur en de spelers een andere manier van voetballen willen hebben, sluit precies aan bij wat ik wil. Als ze dat niet zouden willen, hadden ze een andere trainer aan moeten stellen. Ik denk overigens dat ik het voor elkaar krijg, want ik heb spelers die op die manier kunnen voetballen. En dat dus ook willen. Vanaf dag één trainen we hier op. Veel positiespelletjes, waarin we ruimte moeten zoeken en aansluiten als we in balbezit zijn en waarin we compact moeten staan en de ruimtes kleiner maken als we de bal niet hebben.’

Hoe gaat dat? Zie je die nieuwe speelstijl al bij je ploeg in wedstrijden terug?

Rene: ‘Ja zeker wel. In de competitiewedstrijd tegen Goudswaardse Boys deden we het heel goed, maar vergaten we ons te belonen. Die wedstrijd eindigde in 0-0. Wij speelden echt goed, die middag. We kregen ook de complimenten van de tegenstander, maar met complimenten haal je geen punten. Tegen NBSVV was het afgelopen zaterdag niet anders. Ook toen kregen we de complimenten, maar we stonden door een 1-0 nederlaag wel met lege handen. Dat kwam omdat we het toen niet helemaal goed deden. In de eerste helft wel, in de tweede helft stukken minder. Toen werd er te weinig bewogen, was er te weinig druk vooruit. Toen werden de taken niet goed uitgevoerd en daar heb ik de jongens op training wel op aangesproken. Als we op deze manier willen voetballen, moet iedereen zijn werk doen. Dan moet iedereen zijn meters maken, ongeacht op welke plek van het veld hij loopt. Je moet de ruimtes zoeken en daarin gaan voetballen. Dat we dat goed kunnen uitvoeren, hebben we laten zien tegen Goudswaardse Boys, in de eerste helft tegen NBSVV en in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Flakkee op een dinsdagavond. Ik zie heus wel progressie, maar we zijn daarin nog niet constant genoeg. Dat moet dus nog verder ontwikkeld worden, daarin moeten ze nog verder groeien.’

Wat zijn de doelen?

Rene: ‘Het bestuur heeft geen enkele doelstelling wat betreft de eindstand op de ranglijst. Ik wel. Ik wil dat we dit seizoen een periodetitel halen en dus mee gaan doen aan de nacompetitie. Je moet namelijk altijd voor de prijzen willen gaan, die druk wil ik me wel opleggen. Een periodetitel behoort zeker tot de mogelijkheden, we hebben een ploeg die daar toe in staat is. Maar dan moeten we wel constanter worden. Dat lukt nog niet altijd, maar we werken er hard aan. We trainen met 1 en 2 samen en elke training is er wel een mannetje of 23, 24 aanwezig. Mooi toch? De onderlinge concurrentiestrijd is ook groot, want ik heb zeker 18 gelijkwaardige voetballers voor het eerste elftal. Dat is ook mooi. Om al mijn spelers verder te helpen, daarvoor ben ik hier. Ik heb het bij ZBVH geweldig naar mijn zin. Ik ga elke dinsdag, elke donderdag en elke zaterdag fluitend naar de club. Mooi is ook dat ik Pascal Hoek, mijn assistent kan helpen. Die is namelijk met een trainerscursus bezig. Pascal is een jongen van de club en wat is er mooier dan dat hij straks, over een paar jaartjes, hier trainer is. Tot het zover is, wil ik hier de spelers verder op weg helpen.’

6 Comments
 1. Marcel Nobel zegt

  Max Overdijk Sander Goudriaan anti voetbal

 2. Dick Coppens zegt

  Ben benieuwd zaterdag

 3. Rick van Zwol zegt

  Leuk stukje René Milot

 4. Jay MF zegt

  Julius Rosa

 5. Ron van Neck zegt

  Spelen idd aardig combinatievoetbal

 6. Norbert Buijel zegt

  Henky Belanda

Laat een antwoord achter