Scheidsrechter zijn is leuk (76): Stef van Vliet

0

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent-scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag heeft Arie van den Bulk de 25-jarige Stef van Vliet uit Geervliet (actief als Landelijk zaalvoetbal scheidsrechter en tevens op het veld als scheidsrechter actief)  gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

1.Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent-scheidsrechter actief?

Als je de tijd dat ik bij de vereniging waar ik destijds voetbalde meerekent, dan zo’n tien jaar. Voor de KNVB ongeveer acht jaar, waarvan zeven binnen het zaalvoetbal. Daarnaast ben ik in de zomermaanden actief als beach soccer scheidsrechter.

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter en waarom?

De promotie naar de C-lijst is mij vooral bijgebleven. Het werd een afgesloten hoofdstuk met de bekerfinale en een nieuw hoofdstuk in de eerste divisie en later de eredivisie.

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

Mijn broer begon er ooit mee en stak mij ermee aan, met een aangeboden BOS-cursus (nu bekend als SOIII-cursus) tot gevolg. Ik zou het iedere voetballer aanraden.

4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter nog graag willen bereiken?

Ik richt mij op dit moment op een stap naar de A-lijst van het zaalvoetbal. Ik heb de afgelopen jaren vooral gemerkt dat plezier in het spelletje het belangrijkste voor mij is.

5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Een goede fysieke en mentale fitheid staan voor mij voorop. Dat helpt een scheidsrechter om niet alleen juiste, maar ook tactvolle beslissingen te kunnen nemen. Vooral in het zaalvoetbal, waar herhaaldelijke overtredingen kunnen leiden tot een 10-meter trap, is dat erg belangrijk. Ervaring – merk ik zelf – maakt dat steeds een beetje makkelijker.  

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?

Ik ben een fan van Makkelie. Hij straalt vertrouwen uit en treed gedecideerd op binnen de lijnen. Hij heeft laten zien hoe je opvalt door ergens heel goed in te zijn en in combinatie met zijn ambities werpt dat vanzelf zijn vruchten af. Hij komt over als een harde werker en ik denk dat hij ‘onze’ beste Nederlandse scheidsrechter gaat worden.

7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?

Op het moment van schrijven was dat de drukbezochte Noord-Hollandse derby in de eerste divisie zaalvoetbal, tussen Scaga’66 (Schagen) en Zeemacht (Den Helder). De strijd tussen de teams was terug te zien in de felle, over het algemeen sportieve, duels en het eindigde in 2-4. Ik heb een goed gevoel over de wedstrijd. Ik ging niet mee in de drukte en spanning van het spel. Tot de slotfase waren er twee gele kaarten getoond. In de laatste minuut ging een speler maar niet op afstand staan bij een 10-metertrap. Meermaals sommeerde ik hem al wijzend stappen terug te zetten en zelfs zijn medespelers riepen hem terug. Hij keek mij aan en bleef maar staan en ik kon niet anders dan geel tonen. Hij stapte naar achteren en het spel werd hervat. Het doel was bereikt, alleen zet het me toch aan het denken. Was ik niet duidelijk genoeg? Was ik te direct? Of had het met iets anders te maken?

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?

Ik heb vooral een tevreden gevoel als ik met mezelf en mijn collega’s tot de conclusie kan komen dat we het juiste hebben gedaan.  

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Het zou mooi zijn als het zaalvoetbal meebeweegt met veranderingen zoals die ook op het veldvoetbal zijn doorgevoerd. Bijvoorbeeld de aftrap die nog naar achteren wordt gespeeld of het verlaten van het veld na een blessurebehandeling als de tegenstander geel heeft ontvangen.

Wat ik daarnaast een leuke gedachte vind, is dat een speler op eigen helft het spel na een bestrafte overtreding zou mogen hervatten met de bal aan de voet, zonder de bal af te leggen.  

10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

Iedere scheidsrechter legt zijn of haar eigen gevoel in de wedstrijd, alleen denk ik wel dat het kwalitatief beter kan. Er ligt tegenwoordig steeds meer nadruk op het strategisch leiden van een wedstrijd dan het enkel toepassen van de spelregels. Dat laatste gebeurt in mijn ogen nog te veel en wordt nog te veel op beoordeeld. Ik denk dat er tegenwoordig meer managementgerichte scheidsrechters nodig zijn dan er in werkelijkheid zijn en ik denk dat de jonge scheidsrechters die de afgelopen jaren zijn gestart, de komende jaren het verschil kunnen gaan maken. Goede begeleiding is daarbij essentieel in mijn ogen.

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

Ik zou (sorry voor het lijstje) erg uit kunnen kijken naar een wedstrijd om het landelijk zaalvoetbalkampioenschap, de landelijke bekerfinale of een belangrijke internationale beach soccer wedstrijd.

Foto: Mawfotografie

Laat een antwoord achter