SC Feyenoord speelt derby bij Smitshoek

0

Sportclub Feyenoord speelt zaterdag op de tiende speeldag in de hoofdklasse A zijn vijfde uitduel. De Rotterdammers komen uit tegen VV Smitshoek. Het regionale treffen aan De Smitshoekse Baan vangt aan om half drie.

Afgelopen zaterdag won de Smitshoekse ploeg door een vroeg doelpunt van Joey Klein met 1-0 van Achilles Veen. Saillant detail was dat laatstgenoemde, die na zestig seconden een doelpunt afgekeurd zag worden, in de tweede helft uitviel. Doordat coach Richard Middelkoop drie spelers gewisseld had, eindigde de thuisclub het onderonsje met een man minder. Middelkoop erkende in de nabeschouwing eerlijk, dat de Veense opponent veel kansen verprutst heeft. ´´ Toch meende de coach, die aan zijn derde seizoen bij Smitshoek bezig is, dat zijn ploeg een goede eerste helft op de mat legde. ´´In de tweede helft vond ik ons minder.´´ Bij Smitshoek ontbrak Bart Deprez. Middelkoop melde dat de topschutter met negen treffers tot de winterstop uitgeschakeld is.

VV Smitshoek neemt op de ranglijst een vijfde positie in met zestien punten uit negen confrontaties. De ploeg won vier duels, speelde viermaal gelijk en ging eenmaal onderuit. Smitshoek heeft samen met lijstaanvoerder AZSV het minste aantal nederlagen in de hoofdklasse A geleden en de subtopper boekte dus de meeste remises. Opvallend is dat het Smitshoekse keurkorps in vier uitduels acht punten wist te vergaren. Het won met 0-1 van Spijkenisse, met royaal 0-4 van staartclub Achilles´29 en speelde tweemaal gelijk tegen Rijnvogels (1-1) en Zwaluwen (3-3). Thuis pakte Smitshoek in vijf confrontaties ook acht punten. Het duel tegen de voormalige eersteklasser DHSC leverde een 0-5-nederlaag op, maar FC ´s-Gravenzande werd met 3-0 aan de kant geschoven en Achilles Veen dus met 1-0. De partijen met Jodan Boys en ARC eindigden tweemaal in 1-1. De laatste twee duels leverden tweemaal de winst op voor de troepen van Middelkoop en opmerkelijk is dat het daarin geen treffers toestond. In totaal waren de oranje-zwarten vijftien maal trefzeker en kreeg het vier goals minder tegen: elf.

Richard Middelkoop is dan ook opgetogen over de Smitshoekse verrichtingen. ´´Ik heb niets te klagen. Onze start is prima. We willen altijd winnen en niet degraderen. Ik hoop dat we in duels tot aan de winterstop vijf punten halen en dan ben ik tevreden. De coach verklaart wel dat Spijkenisse, FC ´s-Gravenzande, Zwaluwen en promovendus Rijscoord de concurrenten zijn. ´´Maar voorlopig hebben we de onderkant van de ranglijst op achterstand gezet.´´

De oefenmeester legt uit dat hij zoekende is naar de ideale ´elf´. ´´We hebben veel blessures en ik heb veel nieuwe spelers moeten inpassen. Ik wil een herkenbaar elftal opstellen en ook jonge spelers een kans geven. Dat is ook het beleid van Smitshoek.´´

Middelkoop, die Raymond Frehe afloste bij Smitshoek, heeft waargenomen dat zijn elftal het net wel weet te vinden. ´´We hebben in acht duels gescoord en daar heb ik dus niets over te klagen. Ik wil wel kwijt dat we niet afhankelijk zijn van Bart. We proberen gebruik te maken van onze snelle voorhoedespelers.´´ Ook onze achterste linie doet het aardig. Ik vind wel dat mijn equipe nog beter kan voetballen, maar we maken gelukkig stapjes.´´

De ex-trainer van Nootdorp, SHO en Papendrecht, vind het niveau op het derde hoogste amateurniveau hoger is dan verleden seizoen. ´´Ik vind dat veel ploegen gelijkwaardig zijn en we kunnen ons geen misstappen veroorloven.´´

Middelkoop vertelt dat SC Feyenoord een lastige tegenstander is. ´´Ze beschikken over goede spelers. Met name in de breedte vind ik ze sterk. Ze hebben meer kwaliteiten dan ons en ik beschouw SC Feyenoord, samen met Achilles Veen en Sportlust als titelkandidaten. Ik kan geen oordeel vellen over AZSV en DUNO.´´

Middelkoop voelt zich, in zijn derde jaargang, nog altijd thuis bij Smitshoek. Hij weet niet of zijn contract verlengd zal gaan worden. ´´Ík zie wel wat er op mijn pad komt´´.

HISTORIE SMITSHOEK EN SC FEYENOORD

Beide teams speelden een seizoen geleden tweemaal tegen elkaar. De duels eindigden twee keer in 1-1. Op Varkenoord zette Kristian Adelmund de thuisspelende vereniging nog op 1-0, maar Jurien Reineta herstelde voor de oranje-zwarten het evenwicht. In de ´return´ redde Jordi de Zwart nog een punt voor de bezoekende Rotterdamse formatie, nadat Reineta de score had geopend. Laatstgenoemde deed dat vanaf elf-meter door SC Feyenoord-goalie Rick van der Burg te passeren.

SC FEYENOORD

Na vier duels in de competitie zag het er somber uit voor het SC Feyenoord van coach Raymond Frehe. Het haalde, doordat het vooral veel kansen miste, tijdens de beginfase twee punten en stond twaalfde op de ranglijst. Maar de equipe, die voor het tweede seizoen in de hoofdklasse A actief is, heeft zich in oktober en begin november wel onderscheiden met goede prestaties en vlotte doelpunten. Jongstleden zaterdag zette SC Feyenoord de gestage opmars voort door op Varkenoord promovendus ARC ´knock-out´ te slaan: 6-0. Halverwege stonden de gastheren met 3-0 keurig voor en werden de scores verdeeld over tweemaal drie kwartier. Jeffrey Duijnstee was goed voor twee kruisjes achter zijn naam, Sandin Avdic benutte een penalty, Adil Akanioui, Junior Obiku en ARC-verdediger Duisterhof, met een eigen doelpunt, deden eveneens een duit in het zakje. SC Feyenoord behaalde de grootste triomf in de competitie tot nu toe.

Frehe, met een grijns op zijn gezicht, oordeelde na afloop van het treffen met de Alphense formatie positief over de Rotterdamse voorstelling. ´´We waren tijdens het begin slordig, maar we hebben daarna uitstekend gevoetbald. ´´Er zat diepte in ons spel en we hanteerden een hoog tempo in balbezit. Het duel maakte duidelijk waartoe mijn ploeg in staat is, want alles ging goed. Misschien hadden we alleen nog meer doelpunten kunnen scoren. Dat ben ik wel met een aantal toeschouwers eens.´´ Frehe was ook te spreken over de verdedigende bijdrage van zijn manschappen. ´´We hebben, op een zeldzaam schot van ARC in de tweede helft na, niets weggegeven.´´

Door de riante overwinning steeg SC Feyenoord van de achtste naar de zevende positie. Het elftal zegevierde in vier duels, speelde tweemaal gelijk en het incasseerde een drietal nederlagen. Liefst twaalf punten werden in de laatste vijf duels aaneengeregen. De ploeg won tegen ARC voor de derde maal in competitieverband op rij. Tussendoor bereikte SC Feyenoord nog de tweede ronde van de districtsbeker door Blauw Zwart met 9-0 een slecht avond te bezorgen. Thuis wist SC Feyenoord voor de competitie in vijf confrontaties tien punten te vergaren. Het Utrechtse DHSC (4-2), FC ´s-Gravenzande ( 5-1) en ARC (6-0) stapten met een deceptie de bus in. Tegen het hoog geklasseerde Sportlust´46 uit Woerden werd door SC Feyenoord, ondanks een 2-0 voorsprong, de oogst gedeeld: 2-2. Alleen de Aaltense koploper AZSV, dat zaterdag de eerste periode tegen Achilles Veen kan winnen was op Varkenoord met 0-2 geflatteerd te sterk. Uitduels zijn niet altijd besteed aan SC Feyenoord, dat wel won met 2-1 van Capelle. In Spijkenisse werd het 0-0 en de partijen met Jodan Boys uit Gouda (0-2) en DUNO uit het Gelderse Doorwerth (2-3) leverden de equipe uit Rotterdam-Zuid een kater op.

Top heden wisten de SC Feyenoorders 21 keer de vijandelijke goalies te verrassen. Khalid Rahli scoorde vier goals en het ingespeelde duo Duijnstee-Adil Akanioui maakte een treffer minder dan de oud- speler van Rijsoord. Tim Schoonheijm, Sandin Avdic, Quincy Oosterom en Obiku werden twee keer geknuffeld door hun ploeggenoten. Jordi de Zwart, Sanzio Dieterich en ARC-verdediger Duisterhof met een eigen goal, scoorden respectievelijk een maal. Saillant detail is dat SC Feyenoord vier strafschoppen in rendement omzette, doordat Avdic en Quincy Oosterom het hoofd koel hielden. SC Feyenoord heeft dertien goals moeten incasseren. In de laatste drie confrontaties werd ballenstopper Van der Burg slechts tweemaal gepasseerd. De ervaren ex-doelman van Capelle en Rijnsburgse Boys hield tegen Spijkenisse en tegen ARC zijn doel schoon.

Deze zaterdag wacht dus de derby met Smitshoek voor SC Feyenoord. ´´Een lastige klus´´, verzekert hij. ´´Smitshoek doet het plek prima. Ik hoop dat we het initiatief kunnen nemen tegen een tegenstander, die vanuit de omschakeling zal spelen. Smitshoek beschikt over kwaliteiten. We kunnen aan de bak. Maar dat is in iedere wedstrijd zo.´´

Het verschil tussen beide teams op de ranglijst tussen beide teams bedraagt maar twee punten. Bij een overwinning passeert SC Feyenoord dus Smitshoek.

Zoals het er nu naar uitziet, beschikt Frehe over een vrijwel complete selectie. ´´Bijna iedereen is fit. Daardoor neemt de concurrentie toe en vecht elke speler voor zijn plekje in de opstelling.´´

Frehe is zes seizoenen coach geweest van Smitshoek. ´´Ik heb nog een warm gevoel bij deze club, maar het is geen speciaal duel. Ik ben al drie seizoenen werkzaam bij SC Feyenoord.´´ Een echt derbygevoel heeft Frehe ook niet. ´´Dat is niet het geval.´´

Frehe benadrukt dat de competitie na niet beslist is. ´´De competitie is nog lang.´´ SC Feyenoord heeft acht punten achterstand op AZSV en die zullen nog punten gaan verspelen. We proberen het van duel tot duel te bekijken. Ik ga de doelstelling, om te promoveren, niet bijstellen. Ook niet als we een keer een nederlaag incasseren. We zien wel waar we aan het eind van de rit staan.´´ Frehe meldt dat hij niet bezig is met een tweede-of derde periodetitel. ´´Dat heeft geen zin.´´ Hij legt wel uit dat hij in de strijd om de prijzen veel concurrentie van ploegen uit het ´linkerrijtje´ heeft. ´´Ik denk dat Rijnvogels, AZSV, DUNO en Achilles Veen de sterkste teams in de afdeling zijn.´´

Laat een antwoord achter