Liverpool… populairder dan ooit tevoren

0

Liverpool is populairder dan ooit tevoren. Niet alleen de voetbalclub Liverpool FC, maar ook de stad is in volle bloei: de historische haven en de Albert Dock hebben niet langer slechts een havenfunctie maar zijn inmiddels uitgegroeid tot een enorme trekpleister voor toeristen. Diverse rondvaartboten doen dagelijks hun rondes over de Mersey-rivier en laten honderden toeristen het idyllische plaatsje zien waar the Beatles hun oorsprong vonden. 

Het enorme complex van de Albert Dock bezit talloze winkels, bars, cafés, restaurants en diverse musea, waar u alles kunt leren over de historische stad Liverpool.

Goodison Park

De opleving van de oude haven van Liverpool is al een tijdje geleden in gang gezet, maar de plannen voor het nieuwe Goodison Park zijn pas echt een kers op de taart. Het nieuwe stadion van voetbalclub Everton komt op de Bramley-Moore Dock, een van de gedeelten van Liverpool die door UNESCO is aangewezen als Werelderfgoed. Na de bouw van het gigantische futuristische winkelcentrum Liverpool ONE vlakbij de haven, zal de skyline van Liverpool met de komst van dit prachtige stadion wederom flink gaan veranderen.

Everton

Goodison Park is het thuisstadion van voetbalclub Everton, de tweede club van Liverpool. Everton is een historische club: opgericht in 1878 draaien the Toffees al 141 jaar mee in de voetballerij. Zij spelen momenteel hun thuiswedstrijden nog in het oude Goodison Park, gelegen in de wijk Walton, ongeveer 3 kilometer van het centrum van Liverpool. Goodison Park is een echte voetbaltempel te noemen: het is al sinds 1982 de thuisbasis van Everton. Van alle Engelse voetbalclubs heeft Everton het vaakst op het hoogste niveau gespeeld; in geen enkel ander stadion vonden er meer wedstrijden op het hoogste niveau plaats dan op Goodison Park. In alle jaren won Everton slechts 9 keer het Engels landskampioenschap. The Blues vallen tegenwoordig in de schaduw van hun grote broer Liverpool FC, die opperbest presteert op alle niveaus.

Liverpool

The Reds zijn oppermachtig in Liverpool, maar ook in de Premier League en op Europees niveau kunnen niet veel voetbalclubs vandaag de dag van Liverpool winnen. Afgelopen seizoen werden zij op een haar na geen landskampioen, maar wonnen zij wel de UEFA Super Cup én de UEFA Champions League. Het nieuwe seizoen van Liverpool is net als vorig seizoen weer goed van start gegaan en de ploeg van Jürgen Klopp staat dan ook nu weer bovenaan in de Premier League. Ondanks alle topprestaties van The Reds wisten zij het Engelse kampioenschap sinds 1990 niet meer te winnen; zij eindigden 10 keer in de top 3. In totaal wonnen zij de titel 18 keer. Liverpool speelt alle thuiswedstrijden in Anfield, slechts 1,5 kilometer verwijderd van het stadion van Everton. Vanuit Nederland reizen wekelijks honderden mensen richting Liverpool voor een unieke voetbalreis naar Liverpool FC.

Merseyside derby

Wanneer The Reds tegenover The Blues staan wordt er ook wel gesproken van de Merseyside derby. Deze wedstrijd om de eer van de stad wordt ook vaak ‘De Vriendelijke Derby’ genoemd; omdat beide clubs en stadions zó dicht bij elkaar liggen, zijn de fans vaak vrienden, collega’s of zelfs familieleden. Op het veld gaat het er echter altijd fel aan toe. Een derby is altijd extra beladen en daarom is ook de Merseyside derby zéker de moeite.

Laat een antwoord achter