De werkploeg (98): sv Poortugaal

0

Ook dit seizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Niet meer elke week, maar eens per maand zal een nieuwe reportage gemaakt worden, die elke tweede dinsdag van de maand op de site van VoetbalRotterdam zal verschijnen. Voor aflevering 98 is een bezoek afgelegd aan sv Poortugaal, de fusieclub waarin PSV Poortugaal en Oude Maas opgegaan zijn. De club heeft meer dan 1400 leden en er zijn momenteel 72 elftallen actief.

De afspraak was gemaakt met Steef van Klei, die de rondleiding door de gebouwen en langs de vrijwilligers van de werkploeg verzorgt en overal tekst en uitleg geeft. Steef is al langer dan 56 jaar lid en is vroeger onder meer jeugdsecretaris geweest. Sinds een viertal jaar is hij het aanspreekpunt van de werkploeg. Hij is er op maandag en vrijdag waneer er schoongemaakt en opgeruimd wordt. Op donderdag, als er kleine reparaties verricht worden, is hij ook present. Al die dagen om 7 uur ’s ochtends! Op de vraag waarom zo vroeg legt hij uit dat hij ook een volkstuintje heeft en als je bij Poortugaal vroeg begint, heb je nog tijd om daar ook nog wat te doen.

Dirk Stol maakt de kleedkamers schoon in het pand dat voor de fusie door PSV Poortugaal gebruikt werd. Nu heet dit locatie Noord. Er zijn 12 kleedkamers. Ze worden gebruikt door de prestatiegerichte elftallen; de recreatieve voetballers en de lagere jeugdelftallen gebruiken locatie Zuid, voorheen de locatie waar Oude Maas gehuisvest was. Dirk neemt op maandag en op vrijdag de 12 kleedkamers in Noord onder handen. Hij is bij RDM begonnen met voetbalen en maakte als keeper van het eerste elftal de overstap van RDM naar Poortugaal; 25 seizoenen was hij eerste doelman. Sinds een jaar of zeven is hij actief in de schoonmaakploeg bij zijn club, traint er de keepers van de B- en C-jeugd en als het nodig is komt hij op donderdag technische klusjes doen.

Henny van Driel komt elke maandag helpen om de kantine schoon te maken. Ze is al meer dan 25 jaar actief voor de club en is begonnen als lotenverkoper. Ze heeft meegeholpen achter de bar en sinds een fiks aantal jaar komt ze schoonmaken. ‘Dat is leuk om te doen en het is heel gezellig zo onder elkaar’, vindt ze.

Corrie Muizer maakt ook de kantine schoon. Al langer dan 40 jaar is ze actief voor de vereniging. ‘Mijn man was vroeger voorzitter hier en zo ben ik er ook ingerold’, zegt ze. Corrie is er elke maandag en elke vrijdag bezig met het schoonmaakwerk en doet nog een aantal andere zaken. Op donderdagavond en in het weekend staat ze achter de bar  en ze zit al bijna 25 jaar in de evenementencommissie.

Rina van Klei, de schoonzus van Steef is ook in de kantine bezig. Ze is voorheen onder meer secretaris geweest,  heeft meegeholpen bij het maken van het clubblad, maakt de koffiezetapparaten schoon, ruimt de bestellingen op, draait  bardiensten en maakt schoon. ‘Ik heb helemaal niks met voetbal, maar als je man hier actief is als kantinebeheerder, kan ik me op deze manier ook nuttig maken’, zegt ze.

Wilma van Noordt is al zeker 19 jaar actief als vrijwilligster. Eerder maakte ze schoon en draaide bardiensten, de laatste vier jaar doet ze de was. ‘Elftallen moeten zelf hun kleding wassen in de wasmachines hier, ik vouw alles en ruim het op’, legt ze uit. Het betreft de kleding van het eerste, tweede en derde elftal en de reserveshirtjes van alle elftallen. ‘En hele berg was dus’, zegt ze. Ze is er elke maandag en dinsdag mee bezig en als er door de week gevoetbald wordt is ze ook op woensdag en donderdag met de was bezig.

Yvonne Ouwerkerk komt elk maandagochtend schoonmaken. Dat doet ze vanaf eind vorig seizoen. ‘Ik was hier al als invalster actief, als er iemand ziek was of op vakantie’, vertelt ze. ‘Toen er eentje wegviel vroeg Steef of ik niet elke week kon komen helpen. Dat heb ik toen maar gedaan.’ Ook Yvonne heeft vroeger achter de bar gestaan en de inkoop opgeruimd.

Ook Vera Eshuis is elke week als schoonmaakster in de weer bij Poortugaal. We hebben wel een foto van haar, maar toen wij Poortugaal bezochten, was ze op vakantie.

En dan neemt Steef ons mee naar de andere kantine op het complex. ‘Dus nu gaan we naar Oude Maas’, zeggen we. ‘Nee, we gaan naar de locatie Zuid’, verbetert Steef. Daar zijn drie vrijwilligers actief. ‘Wij zijn de jongens van Zuid’, zo begroet Dirk van Lobbregt ons. Dirk voetbalde vroeger bij Lombardijen. ‘Maar toen ik 29 jaar oud was ben ik hier komen wonen en hier gaan voetballen’, vertelt hij. ‘Dat heb ik gedaan tot mijn 46e en nu ben ik hier als vrijwilliger actief. Meestal als schoonmaker, maar als er loodgieterswerk gedaan moet worden kunnen ze ook altijd een beroep op me doen.’

Gerrit van Halem heeft zelf nooit gevoetbald. Zijn zoon wel. ‘Die voetbalde in hetzelfde elftal als de zoon van Dirk’, vertelt hij. ‘We zijn  samen leider geweest en kennen elkaar dus al heel lang.’ Op maandag en vrijdag maakt Gerrit schoon, op donderdag is hij in de onderhoudsploeg bezig en op zaterdag staat hij samen met zijn echtgenote achter de bar op de locatie Zuid.

Danny Hoogendoorn is jeugdvoorzitter en bestuurslid,. Maar ook actief in het schoonmaken en onderhouden van locatie Zuid en als materiaalbeheerder.  ‘Mijn dochter ging hier voetballen en ik later ook’, verklaart hij hoe hij bij Poortugaal terechtgekomen is.’ Als voetballer is Danny nog altijd actief op de donderdagavond, bij het interne 7-tegen-7-toernooi van sv Poortugaal.

Steef van Klei, Gerrit van Halem, Harry Buitelaar en Jaap Lodder zijn de mensen van de onderhoudsploeg. Zij zijn  op donderdag actief voor de club en doen klusjes zoals het ophangen van reclameborden, het verwisselen van lampen, het repareren van het scorebord en meer van dat soort werk. Drie tot vier keer per jaar zetten ze de velden uit.

De lijnen op die velden worden elke week getrokken door Leen van Noordt. In deze periode van het jaar doet hij dat één keer in de week ,maar als het gras sneller groeit en er twee keer gemaaid wordt, doet hij dat elke week twee keer.

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een reportage over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdam.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.

Laat een antwoord achter