Column Jan Schoonen (431): Jurgen van Bergen (DVV’09)

1

Bij Nieuwenhoorn willen ze op den duur een elftal hebben bestaande uit jongens die daar in de jeugd gevoetbald hebben. Of spelers die iets hebben met die club. Het zou zo maar kunnen dat ze in hun zoektocht naar uitbreiding van de selectie ook kinderen van ex-Nieuwenhoornspelers meenemen, zo stel ik me dan voor. Als dat inderdaad het geval is, moeten ze maar eens een kijkje gaan nemen bij DVV’09 uit Dirksland, want daar is dit seizoen Jurgen van Bergen basisspeler. Jurgen is een zoon van Gerard van Bergen en die maakte lange tijd furore bij de club aan de Rijksstraatweg. Gerard, die na zijn tijd bij Nieuwenhoorn tot bijna bejaarde leeftijd bij DVV’09 in het eerste heeft gevoetbald en nu nog altijd in het derde actief is, was een technische vaardige speler met een perfecte balbehandeling.

Jurgen is van een iets ander kaliber. Die zal vanwege zijn voetbalkwaliteiten niet zo snel door Nieuwenhoorn opgepikt worden, vermoed ik. Maar door zijn tomeloze energie, zijn nimmer aflatende strijd zal hij wel degelijk opvallen. In zijn voordeel pleit ook dat hij nog piepjong is en dus verder door kan groeien.

Van voetbalclubs van Goeree-Overflakkee en van de Zeeuwse eilanden wordt altijd gezegd dat die het niet zozeer van goed voetbal moeten hebben, maar van inzet. ‘Ze geven nooit op en ze zullen tot het eindsignaal de pollen uit het gras lopen’, zoiets. Jurgen voetbalt met zijn ploeg niet in de afdeling Zuid I, maar die typering is wel degelijk van toepassing op hem en op zijn ploeggenoten. Wat zij zaterdag tegen koploper OHVV lieten zien is volledig in overeenstemming met de stereotiepe beschrijving die je vaak hoort. Met veel energie trokken ze in Oudenhoorn onvervaard ten strijde. Het was inzet, strijd, passie, arbeid, ijver en enthousiasme. Goed voetbal was er slechts sporadisch te zien. Trainer John Kleijn legde voor de wedstrijd uit blij te zijn dat zijn team na een allerbelabberdst begin van competitie met 10 punten uit de laatste 4 wedstrijden weer aardig aan het opkrabbelen was, maar dat was hij niet met het vertoonde spel. ‘Goed voetbal heb ik ook in die laatste 4 wedstrijden veel te weinig gezien’, zei hij met een stalen gezicht.

Wat dat betreft moet hij zaterdag in Oudenhoorn ook weer weinig aan zijn trekken gekomen zijn. Maar het uiteindelijke resultaat zal veel vergoeden, heel veel. Koploper OHVV werd in eigen huis namelijk met 2-1 verslagen en zo dichtte achtervolger DVV’09 het gat op de ranglijst tot twee punten. Leuk voor de competitie, maar daar zullen ze in Oudenhoorn anders over denken, vermoed ik. De rol van Jurgen van Bergen in die overwinning? Net als al zijn ploegmaten liep hij het snot voor de ogen. Het leek wel alsof ze samen hadden afgesproken goed combinatievoetbal achterwege te laten. Ballen werden vaak blind weg geroeid, er werd ontzettend veel balverlies geleden en af en toe was het spel niet om aan te zien. En toch werden ze niet weggeblazen door OHVV dat toch echt meer voetballers in de ploeg had. Maar daar win je dus geen wedstrijden mee.

Foto: Marjo Smit

Jurgen liep op elke bal, ook als die ogenschijnlijk onbereikbaar was. Hij stoorde als een bezetene en liep achter elke speler van OHVV aan als die aan het opbouwen was. Bij een goed geoliede ploeg wordt er op zulke momenten gezamenlijk opgejaagd, maar zover zijn ze bij DVV’09 nog niet. Vaak liep Jurgen in zijn eentje achter tegenstanders aan, terwijl de rest van het team op het middenveld en achterin de ruimte klein maakte. Met zijn tomeloze inzet was Jurgen het voorbeeld voor zijn ploeg, evenals de 41-jarige (!) Johan de Waal, die ook onvermoeibaar bezig was. De ploeg van John Kleijn mag dan voetballend tegenvallen, te genieten viel er zaterdag tegen OHVV desondanks genoeg.

Met strijd en beleving een wedstrijd winnen is ook een kwaliteit en het mooiste van al was dat ze dat sportief deden. Ries van den Boogert en diens broer Joost, Rémon Vogelaar, Wesley Meuldijk, Joris Brooshooft, Delano van der Velde en invaller Glenn Melissant werden door arbiter Ferdinand Nabi op de bon geslingerd, maar niemand kreeg geel omdat hIJ de botte bijl hanteerde. Ja, ze klapten er vol op, maar nooit met de intentie om spelers te verwonden. Bij OHVV deden ze dat trouwens ook niet, maar die ploeg eindigde door een rode kaart voor Roan Leter en twee keer geel voor Michael van Maurik met 9 man. Het was nog even billen knijpen voor de bezoekers, maar uiteindelijk werd de overwinning uit het vuur gesleept en daar had Jurgen van Bergen, met een voorzet en de inleiding voor een afgedwongen strafschop een groot aandeel in. En met zijn ongelooflijke inzet en strijd natuurlijk.

1 reactie
  1. John Kleijn zegt

    Leuk stuk weer Jan. De volgende keer als je weer langskomt zal ik ervoor zorgen dat we weer wat beter voetbal spelen.

Laat een antwoord achter