Column Jan Schoonen (430): Qrushinco Rosina (Poortugaal)

2

Ik heb eerder al eens een column over hem geschreven (lees hier). Toen was Qrushinco Rosina nog piepjong maar zijn faam was hem al vooruitgesneld. Hij voetbalde destijds bij CKC en dat moest op een zondagmiddag bij Hermes DVS voetballen. Qrushinco was er toen niet bij vanwege een schorsing die hij als B-spelertje had opgelopen. Afgelopen zaterdag heb ik hem in de uitwedstrijd bij Brielle wel in actie gezien en ik ben diep onder de indruk van zijn spel. Wat een weergaloze voetballer!

Sinds twee seizoenen speelt Qrushinco bij eersteklasser Poortugaal. Vorig seizoen was hij nog eerstejaars A en deed hij slechts af en toe mee in het eerste elftal, onder trainer Peter Klomp is hij basisspeler. Peter liet hem in de voorbereiding een wedstrijdje meedoen en Qrushinco is sindsdien nooit meer uit het elftal verdwenen. Zaterdag heb ik gezien waarom niet. Tegen Brielle was hij onnavolgbaar. Hij was rechtsbuiten en telkens wanneer hij aan de bal was gingen de alarmbellen af bij Brielle. Hij was niet af te stopen. Als hij met de bal aan de voet op je af komt, weet je absoluut niet wat hij gaat doen. Gaat hij buitenom? Gaat hij binnendoor? Gaat hij linksom? Rechtsom? Je weet het niet, maar een paar tellen later is hij je voorbij. Zijn passeeracties zijn om van te smullen, zijn handelingssnelheid is hoog. Ik heb de laatste jaren nog nooit zo’n leuke voetballer gezien.

In de eerste helft was Victor de Blok zijn directe tegenstander. Victor is geen misselijke speler. Hij heeft eerder al bij SC Feyenoord en bij ASWH in het eerste gevoetbald en ook bij Brielle is hij achterin een betrouwbare kracht, vaak een rots in de branding. Maar op Qrushinco  kreeg hij geen moment grip. Die spoelde telkens als een vloedgolf over hem heen. Victor werd links en rechts voorbij gesneld en Qrushinco was alleen met overtredinkjes te stopen. Het pleit voor Victor dat hij zijn plaaggeest niet uit de wedstrijd schopte, maar na een half uurtje kreeg hij terecht geel van scheidsrechter Xander Stoffer. Qrushinco bleef  leuke dingen doen, zoals die passeeractie nabij de achterlijn, waarbij hij zijn heupen bewoog, zijn voeten liet spreken en twee Briellenaren in de luren legde op de vierkante meter. Zijn voorzet werd in het doel geschoten, maar die treffer werd door arbiter Stoffer afgekeurd vanwege buitenspel.

Na zijn gele kaart balanceerde Victor de Blok op het randje, want nog altijd had hij geen vat op Qrushinco. In de tweede helft was Victor er niet meer bij. Zijn trainer Stanley Rieborn had hem ingeruild voor Elwin Spoel, ook al zo’n jongen die hoog gevoetbald heeft, bij Spijkenisse onder meer, en het klappen van de zweep dus kent. Maar ook Elwin werd voortdurend voorbijgesneld door de ongrijpbare Qrushinco. En als een andere Briellenaar rugdekking gaf, maakte dat helemaal niets uit. Dan passeerde Qrushico gewoon twee tegenstanders. Desnoods drie. Soms zelfs wel vier. Het was genieten geblazen, telkens wanneer hij  aan de bal kwam. Het was iedere keer weer hoopvol wachten op wat hij nu weer ging doen.

Aan de andere kant speelde Smally Lake, ook al zo’n ongrijpbare speler. Samen speelden ze de achterhoede van Brielle op een hoop. Niemand kreeg vat op hen en op Qrushinco nog het minst. Hij dwong een penalty af toen hij sneller was dan Anthony Piqué, bij Brielle ook al weer een jongen met de nodige bagage. Hij liet na weer een fraaie passeeractie Briellenaren zittend op het gras in vertwijfeling achter zich. Het was iedere keer weer genieten geblazen. Hij liet Julièn Gret de 0-2 maken en met die stand veroorloofden de bezoekers zich wat frivoliteiten, zoals die voorzet achter het standbeen van Qrushinco. Brielle werd op dat moment totaal gedeclasseerd. Smally Lake en Qrushinco Rosina passeerden telkens drie, vier man maar bewaarden voor doel niet altijd het overzicht. Er werden behoorlijk wat grote kansen om zeep geholpen. Dat is het enige wat je Qrushinco mag verwijten, dat hij niet altijd de rust en de kalmte bewaart om een balletje breed te leggen. Hij deed het wel bij die goal van Julièn Gret, maar hij had het vaker moeten doen. Maar dat is peanuts.

In deze vorm is Qrushinco van onschatbare waarde voor de ploeg en een lust voor het oog om naar te kijken. Niet voor niets rolden de bewonderende ohh’s en ahh’s  van de tribune als hij weer een paar man passeerde. Voor zulke spelers ga je naar het voetbal en het is onbegrijpelijk dat die jongen nog bij een eersteklasser voetbalt. Hebben scouts soms zand in hun ogen? Ik zou het wel weten als ik het bij IJsselmeervogels, bij Katwijk of bij Excelsior voor het zeggen had. Qrushinco Rosina, wat een ge-wel-di-ge voetballer.

2 Comments
  1. Sandra Westendorp zegt

    Michel Vd Vinden is dit niet jouw oude leraar?

  2. Kevin Boin zegt

    Jordy Boin

Laat een antwoord achter