André Linger aan het bouwen bij Transvalia ZW: ‘Middenmoot zou mooi zijn’

1

Hij had er al jeugd getraind, maar echt besmet met het trainersvirus werd hij als assistent van Willem van der Steene bij TOGR. Bij Transvalia ZW, toen die club nog op zondag voetbalde, stond André Linger als trainer voor het eerst op eigen benen. Zijn eerste seizoen daar sloot hij af met een kampioenschap, het seizoen daarna degradeerde hij. Hij zou er drie seizoenen blijven en vertrok toen naar PSV Poortugaal, waar met een zaterdagtak begonnen werd. ‘Bij Poortugaal heb ik het goed naar mijn zin gehad. Ik heb er de boel van onder af opgebouwd, alles op poten gezet en heb daarbij veel hulp gekregen van Marcel Meriba en van Jaap Smaling’, blikt hij terug.

Bij Poortugaal was je vijf seizoenen trainer, maar daarna hebben we je vijf jaar nergens meer als trainer gezien. Hoe kwam dat?

André: ‘Omdat ik het op mijn werk razend druk had en omdat ik daar een promotie, een andere, meer verantwoordelijke functie kreeg. Bovendien moest ik daarvoor veel gaan studeren. Ik had het bij Poortugaal al gezegd dat dit er aan zat te komen. Een drukke baan, een HBO-opleiding en de nodige cursussen in de avonduren; dan kun je er geen job als trainer meer bij hebben. Daarvoor ontbreekt gewoon de tijd. Ik vond het jammer, want ik haalde altijd erg veel plezier en voldoening uit het trainer zijn, maar het kon gewoon niet.’

Na die vijf jaar dook je in het seizoen 2017-2018 plots weer op als trainer bij Transvalia ZW.

André: ‘Ik was klaar met mijn studie, op mijn werk had ik de zaakjes op orde en het begon langzaam aan weer te kriebelen. De tijd was rijp, om het zo te zeggen.’

Waarom weer bij Transvalia ZW?

André: ‘Theo Dessing, een man die hier heel veel doet, had vernomen dat ik er over dacht weer trainer te worden. Die benaderde mij met de vraag eens te komen praten. Nadat Bert Kamp als trainer bij Transvalia ZW vertrokken was naar BZC Zuiderpark en de club van de zondag overgestapt was naar de zaterdag was er bij Transvalia ZW niet veel meer over. ‘Jij hebt bij Poortugaal goed werk verricht, je hebt daar iets opgebouwd, kun je dat bij ons ook komen doen’, was de vraag. Dat verzoek kwam op het goede moment. Ik wilde weer trainer zijn en waarom zou dat niet bij mijn oude clubje kunnen, zo vroeg ik me af. Ik had aan mijn vorige periode bij Transvalia ZW prettige herinneringen bewaard. Het is een erg fijne club, met fijne mensen, die er nu nog altijd rondlopen. Het is een club zonder kapsones, een club van doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Ze hebben een prachtig mooi complex, alles was goed geregeld. Om hier weer trainer te worden zou mooi zijn, een flinke uitdaging ook. Ik heb ja gezegd.’

Als je 5 jaar geen trainer bent geweest, moest je wel telkens de nodige punten halen, zodat je trainersdiploma nog geldig bleef.

André, lachend: ‘Inderdaad. Ik heb TC-2 en in al die tussenliggende drukke jaren heb ik dat wel bijgehouden. Want ik wist dat eens het moment zou komen dat ik weer wel tijd had om trainer te zijn. Dan moest ik wel mijn licentie geldig houden. Hoe druk ik het ook had, die punten heb ik elk jaar wel gehaald.‘

Wat is er zo leuk aan om weer trainer te zijn?

André: ‘Het is een hobby van me. Het is geen verplichting, hoewel het natuurlijk ook weer niet vrijblijvend is. Het leukste is dat je met een groep spelers samen iets opbouwt. Die spelers zijn allemaal verschillend. Ze hebben allemaal een ander karakter en ook andere capaciteiten en vaardigheden. Om daar een samenhang in te krijgen, om daar een ploeg van te maken die op het veld samen dingen doet; dat is heel mooi werken. Dat vind ik leuk om te doen, daar haal ik veel plezier en voldoening uit. Plezier is daarbij de basis, ook voor de spelers. Ik betrek hen overal bij, vraag hen heel vaak wat ze willen. Voor aanvang van dit seizoen gaven ze aan voor een periodetitel te willen gaan. Wat willen jullie daarvoor doen, heb ik ze toen gevraagd. Trainen, samen dingen doen, was het antwoord. Nou, dan gaan we aan de slag. Of die periodetitel reëel is? Ik denk het niet, maar ik heb tegen die jongens gezegd dat ik tijdens de winterstop wel kijk waar we staan. Dat spelers zich overschatten, daar is trouwens niets mis mee. Daaruit spreekt ambitie. En als ze dan laten zien dat ze hun best doen, als ze hard willen werken, als ze doen wat we samen afgesproken hebben, dan is het goed. Wat ik wil? Ik wil in ieder geval hoger eindigen dan de laatste paar seizoenen. We hebben nu 5 punten uit 6 wedstrijden Over het gehele vorige seizoen hebben we slechts 9 punten gehaald. We zijn dus aardig op weg.’

Dat doe je trouwens wel met een grotendeels nieuwe spelersgroep. Was dat nodig?

André: ‘Ja, dat was nodig. Vorig seizoen had ik maar 14 spelers tot mijn beschikking voor het eerste elftal. En een tweede elftal was er toen niet bij Transvalia ZW. Dan is het wel behelpen, hoor. Van die 14 spelers stopten er twee aan het einde van het seizoen en veel jongens bleven wel behouden voor de club, maar gingen lager voetballen. Er moesten dus gewoon spelers bijkomen. We zijn dit seizoen gestart met 44 spelers, daarvan zijn er inmiddels een paar afgehaakt, maar er is nu weer een tweede elftal en ik heb 16 spelers voor het eerste elftal tot mijn beschikking. Feitelijk zijn we dus wel helemaal opnieuw moeten beginnen. Maar het gaat lekker. Elke keer zijn er gemiddeld 13, 14 jongens op de training. Dat is heel mooi en aan die hoge opkomst zie je dat ze graag willen. Ik doe op de training alles met de bal. Heel veel pass- en trapoefeningen. Veel positiespelletjes ook. Spelers moeten elkaar een bal toe kunnen spelen, want als ze dat niet kunnen, krijg je nooit samenspel. Ze moeten dus de basis beheersen. Met heel veel variaties die allemaal op dat samenspel gericht zijn, probeer ik ze dat op de trainingen bij te brengen. Je moet daarbij ook naar de gezichten van de spelers kijken. Hebben ze plezier om die oefeningen te doen? Want ook voor hen moet plezier de basis zijn, vind ik. Ze moeten komen trainen omdat ze het leuk vinden om al die oefeningen te doen. Daar moet ik dus voor zorgen. Ik moet plezier hebben, maar zij ook. En samen moeten we bouwen aan iets moois. Eindigen in de middenmoot zou fijn zijn.‘

1 reactie
  1. Peter Hoek zegt

    Mooi stukje André. Succes man en groeten.

Laat een antwoord achter