Peter De Graaff (NOCKralingen): ‘Ik kan nu minder de clown uithangen’

0

Peter de Graaff stopte afgelopen seizoen als actief voetballer. Hij sloot zijn lange carrière af bij NOCKralingen. Daarvoor kwam hij uit voor onder andere DZB, Feyenoord, Heerjansdam, DRL, WCR, VFC en Nieuwerkerk. Een blessure gooide roet in het eten en zorgde ervoor dat De Graaff zich volledig gaat focussen op zijn trainerscarrière. ”Ik had last van een ontstoken knie na een vriendschappelijke wedstrijd tegen Steeds Hooger. Dit heeft een maand of acht geduurd. Onderzoeken in het ziekenhuis wezen niks uit. Orthopedie en reumatologie, niks.”

Om toch nuttig te zijn voor zijn club besloot De Graaff de stoute schoenen aan te trekken en werd er gevraagd om de technische staf te ondersteunen. Bij de jeugdelftallen van Feyenoord, vv Nieuwerkerk, Papendrecht, ASWH, Slikkerveer en Excelsior was er al ervaring opgedaan maar nog niet bij de senioren. ”Ieder seizoen gaan wij in het buitenland op trainingskamp en normaal gesproken was ik daar dus als speler, maar ik kon aan niks mee doen. Ik heb toen aan Kenneth Nelstein gevraagd of ik ook wat mocht doen en af en toe een training mocht verzorgen. Dit beviel mij prima. De spelers klapten erop en het begon weer te kriebelen na anderhalf jaar afwezigheid.”

Dit resulteerde uiteindelijk enkele maanden later in een contract als hoofdtrainer bij NOCKralingen. Na een slecht seizoen 2018/2019 moest het roer om. ”De groep viel uit elkaar, de opkomst werd slechter en slechter, terwijl wij als spelers wisten dat we tóch wel zouden spelen omdat de trainers Kenneth en Rene (Eyra) verder weinig mogelijkheden hadden andere spelers op te stellen. Überhaupt om twee teams samen te stellen. Wat de club ooit was, was niet meer! Saamhorigheid, voor elkaar werken, late dinsdag- en/of donderdagavonden op de club. Dit waren allemaal ingrediënten van het promotiejaar.”

Ook De Graaff was onderdeel van dit geheel. Is het dan niet moeilijk om nu als trainer voor de groep te staan? ”Ja en nee. Ik merk dat ik wat minder de clown kan uithangen, wat mensen dus wel van mij als speler gewend zijn, maar wat ik dus als trainer weer niet heb. Ik wil gewoon dat er op de trainingen en in een wedstrijd gepresteerd wordt. Daarnaast zullen spelers niet meer zo snel hun onvrede uiten bij mij, maar meer bij óf de andere spelers of aanvoerder óf bij de andere trainers. Daarnaast weet ik ook dat zij weten dat ik het beste met een ieder voor heb, weet hoe het spelletje gespeeld moet worden door eigen ervaring en dat ik geen belang heb, bij niemand niet! We zeggen ook altijd: ‘je bepaalt zelf wáár en óf je speelt’.”

Dit seizoen moet NOCKralingen de stijgende lijn te pakken gaan krijgen. De Graaff beleefde een valse start met zijn ploeg maar kijkt nog steeds omhoog. ”Ik merk dat wij een underdog positie hebben in deze competitie. Die wil ik graag behouden, met de vermelding dat wij iedereen kunnen verrassen. Wij hebben binnen de club wat uitgesproken voor zowel het 2e als 1e. Het 2e kan, gezien de kwaliteit in de gehele selectie, wel gaan voor een kampioensplek. Voor wat betreft het 1e: zoveel mogelijk wedstrijden winnen als team en dan zou een periode mooi zijn!”

Laat een antwoord achter