Nafluiten (57): Menselijke in het voetbal is weg

0

Ik sprak naar aanleiding van de vorige column over onder meer de actie ‘Blijf met je poten van de scheids af’ met Joop. Een 35-jarige scheidsrechter uit een dorpje nabij Rotterdam. Joop is een jaar of zeven geleden gemolesteerd direct na afloop van een door hem gefloten wedstrijd. Hij belde me naar aanleiding van de column. Ik zal proberen om het een vrijwel woordelijke weergave van ons gesprek te laten zijn. Lees maar.

Gesprek

Joop: ,,Hoi Egbert. Ik wil graag reageren op jouw column naar aanleiding van het feit dat jij vindt dat het geweld tegen arbiters moet stoppen. Ik ben het daar helemaal mee eens.”

Ik: ,,Dankjewel, kerel. Waarom neem je contact met me op? Wil je de actie ‘Blijf met je poten van de scheids af’ ondersteunen of meehelpen een succes te laten worden?”

Joop: ,,Dat eigenlijk niet. Maar ik wil wel mijn verhaal vertellen en wat het met me gedaan heeft.”

Ik: ,,Dat is uiteraard hartstikke goed. Brand maar los.”

Joop: ,,In 2012 floot ik een wedstrijd voor de KNVB in de reserve hoofdklasse tussen een club uit de regio Rijnmond tegen een club uit Leiden. Het was begin april, het einde van de competitie naderde. De thuisploeg kon bij winst kampioen worden. De gasten hadden hun kansen al ergens halverwege de competitie verspeeld. Er leek in de eerste helft geen vuiltje aan de lucht. Bij een ruststand van 1-0 hadden de gastheren al een stap in de goede richting gemaakt. Maar na de thee veranderde de situatie al snel. Na twee verdedigingsblunders kwamen de Leidenaren met 1-2 voor te staan en de spanningen op het veld namen toe. Toen ik een van de gasten een rode kaart gaf omdat hij een doorgebroken speler in de zestien van achteren op de enkels aantikte en neerhaalde, daarmee hem een scoringskans ontnomen had en hem ernstig had geblesseerd kwamen wat medespelers om mij heen staan en trokken wat aan mij en duwden mij wat naar achteren. De aanvoerder schold me de huid vol met de nodige ziekten en de keeper pakte me met zijn handschoen bij de keel. Ik stuurde de keeper van het veld, net als de aanvoerder. En de rapen waren gaar. Het team weigerde verder te spelen, ik floot af en liep van het veld. Vervolgens kwamen er wat reservespelers en enkele ‘supporters’ op me af. Ik zette het op een lopen en werd onderweg naar de kleedkamer nog enkele keren geduwd en uitgescholden. Ondanks het feit dat thuisspelers en hun begeleiders mij probeerden te beschermen. Gelukkig bereikte ik al snel de bestuurskamer waar ik kon worden beschermd door enkele leden van het bestuur. Het was nodig om de politie in te schakelen. De sfeer bleef dreigend. Nadat de politie op het complex was gekomen en met mij gesproken had werden de twee door mij in eerste instantie vanwege hun handtastelijkheden weggestuurde spelers door de politie aangehouden. Op aanwijzing van de begeleiders van de thuisploeg werden nog twee mensen die mij op weg naar de bestuurskamer hadden belaagd aangehouden. Het viertal werd met een busje naar het politiebureau afgevoerd. Ik heb ter plaatse aangifte mogen doen. Op het bureau legden de vier hun verklaringen af. Eén werd langer dan 24 uur vastgehouden op aangeven van de hulpofficier van justitie. De andere werden na acht uur vastgehouden te zijn heengezonden met een proces verbaal in afwachting van hun dagvaarding. Pas in 2014 kwam de zaak voor de rechter. De straffen? Eén speler kreeg een taakstraf van veertig uur, waarvan twintig voorwaardelijk, dit in verband met zijn werk. Meneer had een eigen bedrijf, net als ik. De andere drie kregen een voorwaardelijke taakstraf van 20 uur, met een proeftijd van twee jaar. En alle vier moesten mij een schadevergoeding betalen omdat ik drie weken niet in staat was om mijn bedrijfje te runnen. Ik heb nog steeds emotionele schade van wat er gebeurd is. Nooit meer een wedstrijd gefloten. Ook nooit wat van de KNVB gehoord. Behalve dat één speler voor een half jaar werd geschorst en de andere drie aangehouden spelers voor maximaal acht en tien wedstrijden aan de kant werden gezet. Verder geen vragen over hoe het met mij was gesteld. Ik ben er ook meteen mee gestopt. Geen wedstrijd meer gefloten.”

Ik: ,,Heftig verhaal, joh. Zeer confronterend ook. Vooral dat de KNVB je eigenlijk je eigen boontjes heeft laten doppen. Wat wil je met je verhaal bereiken?”

Joop: ,,Het menselijke in het voetbal is weg. Daar is de KNVB verantwoordelijk voor. Men pakt alles veel te veel op incidenten inspelend aan. Het lijkt wel of men meer angst heeft voor imagoschade dan dat men compassie toont met de mensen die voor hen in het veld staan om de regels en reglementen te toetsen en deze door erop toe te zien door de voetballende leden op te laten volgen. Of scheidsrechters een goed of slecht besluit nemen boeit de KNVB niet. Men kijkt alleen naar eventuele ontsporingen. De meeste wedstrijden verlopen prima. Dat is geen issue. Maar als het fout gaat dan probeert de KNVB de schade voor zichzelf te beperken. Wat een arbiter meemaakt of wat er verder met de scheids aan de hand is daar doet men weinig tot niets mee. In mijn geval niets. Ik vond het voetbal leuk, tot het bewuste moment. Wat ik wil bereiken? Dat men als eerste opkomt voor de scheids. En deze steunt door dik en dun. Voor je vrijwilligers moet je goed zorgen, je moet hen koesteren. Voor de overtreders geldt het tuchtrecht. Als KNVB moet je dat op z’n beloop laten. De straffen voor geweldplegers moeten zwaarder worden. Iemand die een scheids heeft geslagen of geschopt moet worden geroyeerd. Nooit meer laten voetballen. Nu komen sommige gewoon weer terug op de velden, en vervallen soms terug in hun oude gedrag, bij een andere club. Dat kan echt niet meer. Ook al zal ik nooit meer een match fluiten: anderen mogen niet meer mee te maken krijgen met dat wat mij is overkomen.”

Benieuwd

Ik bedankte hem voor zijn openheid en eerlijkheid. Voor mensen zoals Joop komt de actie ‘Blijf met je poten van de scheids af’ te laat. Maar Joop kan het navertellen en door zijn verhaal meehelpen richting te geven. Misschien leest de KNVB wel mee. Ik ben benieuwd.

Egbert Egberts floot veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Blies ook een aantal jaren op hoog niveau basketbal. Nu loopt hij regelmatig langs de velden, snuift sfeer. En af en toe, als het zo uitkomt, leidt hij nog wat matches voor Scheidsrechters op Maat. De leidsman schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, mooie personen en actuele gebeurtenissen in dat door ons zo geliefde amateurvoetbal. Vragen en/of opmerkingen? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.

Nb. Kreeg de tip om voortaan geen columns meer door te laten tellen door na 55 een 55A te schrijven. Dat zou verwarrend zijn. Welnu, dan skippen we nummer 56 (want dat was immers 55A) en gaan we meteen door naar 57.

Laat een antwoord achter