De werkploeg (97): vv Capelle

1

Ook dit seizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto.

Niet meer elke week, maar eens per maand zal een nieuwe reportage gemaakt worden, die elke tweede dinsdag van de maand op de site van VoetbalRotterdam zal verschijnen. Voor aflevering 97 is een bezoek afgelegd aan vv Capelle dat gehuisvest is op sportpark ’t Slot in Capelle aan den IJssel.

Na de koffie zoeken we meteen Maarten Dekker op, die buiten aan het opruimen is. Maarten is een dik jaar lid van de werkploeg. Hij is geen lid van Capelle, maar gaat wel altijd naar het eerste elftal kijken. Door zijn buurman is hij bij Capelle in de werkploeg gekomen. ‘Omdat jij hier toch altijd al bent, kun je ook wel komen helpen’ had hij gezegd. Maarten is 2 ochtenden in de weer bij Capelle. Opruimklusjes, snoeien, zorgen voor het groen, dat is onder meer wat hij doet. ‘Goed voor de club en ook voor jezelf’, vindt hij.

Arie Twigt is ook buiten aan het opruimen. Dat doet hij meer dan 10 jaar. Na zij pensionering heeft hij nog een tijd in de winkel van zijn dochter geholpen, maar toen de winkel dicht ging is hij bij de werkploeg van Capelle aan de slag gegaan, vijf dagen in de week. ‘Een prima tijdverdrijf om hier klusjes te doen’, vindt hij. Arie is al vanaf zijn vijftiende lid en heeft altijd bij Capelle gevoetbald, zelfs een paar keer in het eerste. ‘Maar ik had de pech dat ik een hele goeie voor me had, dus echt veel wedstrijden in het eerste heb ik niet gevoetbald’, zegt hij. Leuk is dat hij met een paar ‘collega’s’ van de werkploeg alle uitwedstrijden van het eerste elftal bezoekt. ‘Met zijn vieren doen we dat. Een auto vol dus. Het zijn allemaal mannen waarmee ik vroeger in de junioren samen heb gevoetbald hier’, legt hij uit.

De chauffeur van die auto is Cor van Zetten. Die is er vandaag niet, maar Cor moet wel even genoemd worden. Hij is de man die voor de werkploeg schroeven, spijkers en allerlei andere dingen bij de groothandel ophaalt. Ook Fransjan van Dijke is niet aanwezig. Fransjan maakt de kleedkamers schoon. De nieuwe kleedkamer nabij de kantine wel te verstaan, want de oude kleedkamers bij de tribune worden schoongemaakt door Ton Wink.

‘Ik doe de oude kleedkamers’, legt Ton uit. ‘Dat zijn er  6. Elke maandag en elke vrijdag doe ik het. Ton is al 45 jaar lid van Capelle en was vroeger keeper en heeft daarna de jeugd nog getraind. Leider was hij ook. Op de vraag waarom hij nu de kleedkamers schoonmaakt, antwoordt hij dat hij er vroeger nooit bij stil stond dat de kleedkamers schoon waren toen hij op zaterdag kwam voetballen. ‘Nu weet ik dat het best wel een klus is. Toen ik stopte met werken, ben ik maar komen helpen.’

Leen van Buren is ongeveer 54 jaar lid van Capelle en heeft in het verleden 32 jaar lang de contributie betalingen bijgehouden en ook de ledenadministratie gedaan. Eind jaren ’70, toen de toenmalige kantine een hele grote opknapbeurt onderging is hij bij de werkploeg gekomen en sindsdien is hij altijd onderhoudsklusjes blijven doen. ‘Wat kapot is, repareer ik. Er is altijd wat te doen hier en van het een komt het ander’, zegt hij.

Arnold van Buren, de tweelingbroer van Leen is de schilder van de werkploeg. ‘Ik houd hier alles in de verf, appelgroen en zwart, de huiskleuren van Capelle. En verder haal ik de stickers van de reclameborden die niet meer gebruikt worden zodat we die opnieuw kunnen beletteren’, vertelt hij. Op de foto wil hij niet. ‘Dat is niks voor mij’, zegt hij.

Piet de Jong is 80 jaar en zit al zeker 30 jaar in de werkploeg. ‘Vijf dagen in de week, van 8 uur ’s morgens tot 1 uur ’s middags. Opruimen, schoonmaken, frames voor reclameborden maken en de velden kalken’, zegt hij. Piet heeft vroeger 18 jaar in het eerste elftal gevoetbald bij Capelle en heeft daar nog stapels krantenverslagen van. ‘De Jong scoort drie keer’ en ‘De Jong scoort vier keer’, vertelt hij. ‘En van al die keren dat je er niets van bakte, heb je zeker geen krantenverslagen meer’, zeggen de anderen. ‘Die heb ik wel, maar die laat ik aan niemand zien’, lacht Piet. Na zijn actieve voetballoopbaan heeft Piet eerst de jeugd getraind en daarna 5 jaar de dames, waarmee hij alle jaren kampioen werd. En hij is ook nog keeperstrainer geweest en voor al zijn verdiensten hebben ze hem bij Capelle tot erelid benoemd.

Cor van Rossen heeft vroeger bij Transvalia, bij De Musschen en bij IJVV Zwervers gevoetbald en verhuisde 25 jaar geleden naar Capelle. ‘Toen ben ik hier gaan voetballen en nooit meer weggegaan’, vertelt hij. Cor begint bij Capelle zijn werkzaamheden met het schoonmaken van de scheidsrechterkamer en daarna is hij buiten in de weer; schoffelen, snoeien onder meer.

Theo de Groot is de kantine aan het schoonmaken. Eerst met de bezem, daarna met de boenmachine. Theo was al lid van Capelle toen hij 8 jaar was. ‘Toen kon ik nog helemaal niet voetballen, dat kon pas op latere leeftijd’, legt hij uit. ‘Maar toch maakte mijn vader me al lid. Vanaf de tijd dat het wel mocht heb ik hier altijd gevoetbald, bij de senioren altijd in bierelftallen, met mannen met wie ik nu nog in de werkploeg zit’. In de werkploeg zit hij al heel lang. ‘Al sinds 1962, toen hier nieuwe velden werden aangelegd’, weet hij nog. Sinds die tijd is hij voor de club in de weer.’

Wim Groenendijk is buiten de statribune aan het vegen. ‘Buiten de boel netjes houden. Vegen, onkruid wieden en ik doe ook wel eens technische karweitjes, zoals laatst planken ophangen in de keuken’, somt hij zijn werkzaamheden op. Ook Wim is lid van de werkploeg van Capelle sinds de verbouwing van de kantine, ruim 40 jaar geleden.

Otto Snoei is alle dagen bij Capelle in de weer. Vandaag is hij afval aan het opruimen. Daar begin hij elke maandag zijn dag mee bij Capelle. De vlaggen van de velden halen en maaien, dat doet hij ook. ‘Hoe vaak ik dat doe is afhankelijk van de gras van het gras. Vaak twee keer in de week, als het winter wordt iets minder vaak.’ Otto is volgend jaar 60 jaar lid en ook hij zit al in de werkploeg sinds de verbouwing van de kantine ruim 0 jaar geleden.

Tot slot hebben we Klaas Knape nog, de man die altijd een oogje in het zeil houdt, alles betreffende de werkploeg regelt en bij de club ook de IT-man is. ‘Klaas Baas’ wordt hij door de anderen genoemd. Klaas zit er niet voor zichzelf, vertelt hij. ‘Ik zit er voor de club. Het is een hobby van me. Ik vind dat een sportpark het visitekaartje van een club is en daarom moet het bij Capelle keurig netjes zijn. Alles goed in de verf, alles netjes, schoon en opgeruimd’, vindt hij. ‘Daar moeten we met z’n allen aandacht aan besteden en dat doen we dan ook. We kunnen overigens nog wel wat extra handjes gebruiken’, zegt hij. ‘Daarom bij deze een oproep voor hulp. We willen er graag een aantal vrijwilligers bij hebben.’

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een reportage over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdam.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.

1 reactie
  1. leen zegt

    Toppers die vv Capelle ook altijd steunen.

Laat een antwoord achter