Column Jan Schoonen (429): Jeffrey Zwaan (Rhoon)

0

De mooiste actie tijdens de wedstrijd tussen SC Botlek en Rhoon werd gemaakt door Jermaine van Pijkeren van de thuisploeg. Hij kreeg halverwege de tweede helft nabij de zijlijn de bal aangespeeld door Mehdi Nouhaili en leek hem meteen kwijt te raken, want er zat een middenvelder van Rhoon in zijn rug. Maar Jermaine draaide majestueus zijn lichaam tegendraads, nam welhaast achteloos het balletje mee aan de voet en de doorjagende Rhoonspeler stond meteen in het luchtledige. Het was een weergaloze beweging. De klasse droop er af en daarom is het bijzonder jammer dat Jermaine vanwege lichamelijk ongemak vaker niet dan wel meedoet bij SC Botlek.

Wie er wel fit is, wie er wel altijd staat, is Jeffrey Zwaan, de linksback van Rhoon. Die jongen speelt altijd, al voor het achtste achtereenvolgende seizoen. Toen hij 20 jaar oud was kwam hij bij Rhoon voetballen nadat hij bij Oude Maas in de jeugd had gespeeld. Sinds zijn komst is hij basisspeler.

Ik heb hem nog nooit bewegingen zien maken zoals Jermaine van Pijkeren afgelopen zaterdagmiddag, maar Jeffrey is wel een voetballer waar een trainer altijd een beroep op kan doen. Hij is degelijk, betrouwbaar, straalt altijd rust uit en in het veld is hij niet gek te krijgen. Hij hanteert de botte bijl nooit, aan slidings doet hij ook niet en overtredingen heb ik hem al die keren dat ik hem heb zien spelen ook maar zelden zien maken. Hij is altijd erg lief voor zijn directe tegenstander, zaterdag tegen SC Botlek was dat Stef Oppong en als die van flank wisselde was het Randy de Macker die bij hem in de buurt opdook. Met Stef maakte hij een praatje telkens wanneer het spel even stil lag en ik heb hem tijdens de wedstrijd zeker drie keer handjes zien geven aan tegenstanders. Volgens mij doet hij geen vlieg kwaad.

Tekst gaat verder onder de foto

Jeffrey Zwaan in actie tegen Piershil (Foto: Michel Feenstra)

Met zijn directe tegenstanders had hij weinig moeite, hoewel Randy de Macker met een ver schot de 1-1 maakte en Stef Oppong in blessuretijd uit zijn rug de diepte indook en een vlammend schot los liet, waarop keeper Niels Ketting een  miraculeuze redding had. Aan dat doelpunt van Randy had Jeffrey geen schuld, bij de actie van Stef had hij er iets korter op kunnen zitten. Dat kleine foutje had zo maar de 2-1 kunnen betekenen, maar gelukkig voor hem stond zijn keeper paraat. Verder was Jeffrey tijdens de wedstrijd zo betrouwbaar als de bank van Engeland. Verdedigend was hij bijna altijd baas, vooral door een goede timing en een prima positionering. Aanvallend had hij ook zijn  inbreng. Hij leed zeer weinig balverlies, passte met links altijd hard en strak in en opvallend was dat hij daarbij meestal de ploegmaat die de bal ging ontvangen bij diens naam toeriep. Vier keer trok hij mee ten aanval en liet bij de achterlijn een voorzet los, die overigens niet altijd aan kwam. Daar zou hij nog aan kunnen werken. Van mij mag hij trouwens wel vaker mee naar voor trekken, want er waren situaties genoeg dat zijn ploeg een aanval opzette en toch vier man achterin hield met slechts twee tegenstanders in de buurt.

Hoe dan ook, Jeffrey is een speler die een trainer er graag bij wil hebben. Spectaculair is hij nooit, maar hij heeft wel degelijk een grote waarde in de ploeg. Een standbeeld heeft  Jeffrey Zwaan nog niet, maar in Rotterdam is al wel een brug naar hem vernoemd. Met zijn 27 jaar is hij bij Rhoon bijna de jongste. Alleen Stefan Riedijk is iets jonger. Voor de rest bestaat het elftal uit spelers waarvan sommigen al grijze haren bij de slaap hebben.

Donderdag gaat Jeffrey op vakantie, naar Mexico en Guatemala. Eerder was niet mogelijk in verband met de studie van zijn vriendin. Pas begin december is hij terug. Dat wordt voor trainer Ronard Venekamp nog aardig puzzelen wie hij links achterin moet gaan zetten. Ronard is trouwens toch niet te benijden, want door blessures zijn Ricardo Merrelaar, Wesley Strootman, Gad Fasheye en Roy Tibboel ook nog een tijdje afwezig. Jeffrey moet zijn trainer maar een kaartje sturen vanuit Mexico waarmee hij dan laat weten dat hij toch een beetje met hem meeleeft.

Laat een antwoord achter