Column Jan Schoonen (427): Fred Meeuwissen (XerxesDZB)

3

‘Opletten! Zakken! Bewegen! Niet allemaal aan de zijkant! Ga door, pak hem op! Jaag op! Blijf er achter! Stel nou goed op! Zoek je positie! Effe kort zetten! Zijkant! Tweede bal! Zoek je man op aan de zijkant! Duel! En winnen! Vooruit! Vooruit! Gooi in! Blijf er achter! Blijf er achter! BLIJF ER ACHTER! Jongens, voor de goal komen! Voor de goal komen! VOOR DE GOAL KOMEN! Wat zeg ik nou? VOOR DE GOAL KOMEN!’

Zondagmiddag op sportpark Faas Wilkes aan het Igor Stravinskisingel in Rotterdam, XerxesDZB thuis tegen FC IJsselmonde. De eerste helft stonden mijn voetbalmaat en ik achter het doel van de thuisploeg maar in de tweede helft waren we naar de zijkant van het veld gegaan. Lekker in het zonnetje. Daar bevond zich ook Fred Meeuwissen, de ere-voorzitter van XerxesDZB, die zijn ploeg fanatiek aanmoedigde.

‘Ga aan de zijkant staan! Hou de zijkant kort! Alle tijd, alle tijd! Speel lang! LANG! Ga door! Jaag op! Speel! Niet met z’n allen bij de uitbal, uit elkaar! Kom aan! Allen! Duel! Doe mee! MEEDOEN! Kom aan, meedoen. Eén keer! Eén keer! Houd de organisatie achterin! Zoek je man! Houd het midden! Let op nummer 41! Kom op! KOM OP!’

Twee periodes van 8 jaar is Fred voorzitter geweest bij Xerxes en daarvoor is hij beloond met de titel ere-voorzitter. Vandaag de dag is hij er als supporter uit en thuis altijd bij. We zijn hem langs de velden al een paar keer eerder tegenkomen en iedere keer opnieuw staat hij constant aanwijzingen te roepen naar de voetballers van zijn ploeg. Alleen als er een speler geblesseerd op de grond ligt en de verzorger er aan te pas moet komen, is Fred even stil. Maar zodra de bal weer rolt, staat hij meteen weer te roepen.

‘Sneller voor de goal komen! Kom op! Goed, ga door! Kom op! Doe mee! Ga door, ga nou door! Jongens, schiet een keer. Goed! Zak mee! Kom voor de goal! Tweede bal! Wachten! WACHTEN! Hou voor je, hou voor je! Speel! Zet neer daar achterin! Organisatie! Kijk eens achterin daar! Kijk in je rug! Ruimen! Ruimen! En lang! Goed, ga door! Gaan! Gaan! GAAN! Ga door! Doe mee! Doe mee! DOE MEE! Schuif in! Mee, nu! Kom binnen die goal nou! Ja, goede bal! Corner! Alles kort! Tweede bal! Niet allemaal! Niet staan, maar komen! De zestien! Niet staan, komen! Heeft geen zin om daar allemaal te staan! Je moet komen! Blijf er achter! Die halflinie, knijp er eens achter! Voor de goal komen! Niet allemaal aan de zijkant!’

Het is bewonderenswaardig dat Fred dit volhoudt. Hij heeft niet eens een flesje water bij zich om af en toe zijn keel te smeren. Daar heeft hij geen tijd voor. Hij is veel te veel met de wedstrijd bezig.

‘Tweede bal! Gooi die bal eens! Zakken! Zakken! Zakken! ZAKKEN! Goed, ga door! Kom op, allemaal tegen de man aan! Doe mee! Allemaal meedoen! Speel. SPEEL! Beweging! Tweede bal! Er achter! Naar de goal! Naar de goal toe! Opletten! In de breedte weglopen bij zulke ballen! Doorschuiven achterin! Opschuiven! Mee, allemaal. Doe mee! Doe mee! Doe mee! DOE MEE!’

Fred’s aanwijzingen zijn voortdurend te horen. Vervelend is hij trouwens nooit. Het is eerder ludiek.  Iemand die zo verwoed en goedbedoeld zijn ploeg staat aan te moedigen is mooi; alleen om Fred bezig te zien en aan te horen zou je een wedstrijdje van XerxesDZB moeten bezoeken. Fred is een bezienswaardigheid.

‘Ruimen, ruimen die bal. RUIMEN! Kom op, ga door! Houd het veld breed! Breed, breed! BREED! Ga door, ga door. Ga door! En winnen. Hou voor je, die vent! Speel, speel. In de breedte weglopen daar. Voorhoede bezetten! De vleugel op! Doe mee! Speel mee. Allemaal! Geef rugdekking! Opletten! Kijk in je rug! Tegen die vent aan! Goed! En gaan met die banaan!’

De wedstrijd eindigt in 1-1 en als de Xerxesspelers het veld verlaten krijgen ze allemaal een hand van Fred, die daarna de bestuurskamer opzoekt. ‘Daar gaat hij met een paar liter bier zijn keel spoelen, zeker’, vraag ik aan een ingewijde. ‘Nee, hoor’, antwoordt die, ‘Fred drinkt een glaasje cola, meer niet.’ Diep respect heb ik voor Fred. Ik zou total loss zijn en helemaal uitgeput na al die inspanningen, maar aan Fred zie je geen greintje vermoeidheid. Misschien is hij ook daarom wel benoemd als ere-voorzitter, wie zal het zeggen?

3 Comments
 1. Winni Kiksen zegt

  Geweldige man, meneer Meeuwissen, hoe gepassioneerd die man over voetbal en zijn club kan praten! geweldig!

 2. Moes Taouanza zegt

  Belangrijkste kreet ben je vergeten: ‘VUUR’. Geweldige man die Fred

 3. Joop Hogedoorn zegt

  Typisch Fred.
  Ik mis alleen zijn standaard uitdrukking : VUUR

Laat een antwoord achter