BVCB met hangen en wurgen naar eerste overwinning

0

Na vier keer de winst aan de tegenstander te hebben moeten laten, boekt BVCB afgelopen zaterdag de, zo vurig gewenste, eerste driepunter. In Wateringen houden beide clubs in de defensie open huis, waardoor een korfbaluitslag van 5-4 of 5-6 niet had misstaan.

Vooral het sterke optreden van beide keepers voorkomt dat er veel doelpunten vallen. Na een matige eerste helft, zonder doelpunten, stapt BVCB na een vermakelijke tweede helft met 1 – 2 van de hobbelige grasmat van VELO.

Trainer Gerard van Ruitenburg heeft een week de tijd gehad om na te denken hoe hij de afwezigheid van zijn centrale verdedigingsduo zou gaan vervangen. Aanvoerder Dennis van der Haas is nog herstellende van een blessure en Mitchell Feijen kreeg na zijn onbenullige rode kaart een week eerder, twee wedstrijden schorsing aan zijn broek. De keuze valt op Eytan Scheimann en Pieter Hofman, die dit klusje al eerder hebben moeten klaren. In aanvallend opzicht krijgt Crossfixio Goeloe de voorkeur ten koste Evan Blom.

De personele problemen van Van Ruitenburg vallen in het niet bij die van VELO-coach Edwin Vurens. De oud-trainer van BVCB moet maar liefst 7 van zijn vaste krachten missen. BVCB komt goed en met strijdlust uit de startblokken. Het laat de tegenstander weinig ruimte en jaagt op iedere bal. Deze strijdwijze levert veelvuldig balbezit op, het geen echter weinig resultaat oplevert. Grote manco in het spel van de blauwwitten is de zuivere passing, maar ook de manier waarop er gepasst wordt. Ingewikkelde keuzes en ballen over een te lange afstand, zorgen er voor dat de defensie van VELO (Verdedig En Loop Op) amper in de problemen komt. Na tien minuten neemt de felheid van de Hoekse ploeg af en prompt zijn het de gastheren die voor het eerste gevaar kunnen zorgen. Een harde kopbal van Mick van Elswijk vliegt rakelings over. Niet veel later scheelt het weinig of een Wateringse vrije trap valt zomaar binnen bij de tweede paal.

Na ruim een kwartier komt gelegenheidsaanvoer Roy Eekman na een duel ongelukkig neer en klapt door zijn enkel. De geroutineerde middenvelder krampeert van de pijn en weet dan zelf al hoe laat het is, getuigen het afgooien van zijn aanvoerdersband. De onfortuinlijke Eekman wordt vervangen door spits Jeremy Stork. Het noodzaakt Van Ruitenburg om wat omzettingen te doen in zijn ploeg: de in de spits gestarte Ugur Altintas met daarachter Nick Walbeek zakken allebei een linie terug. Door het wegvallen van Eekman en de daarmee gepaarde omzettingen verdwijnt de organisatie, die tot dan toe goed stond, als sneeuw voor de zon.

Bij BVCB lukt er nog maar heel weinig en tegenstander VELO ontbeert de kwaliteit om er iets goeds tegenover te zetten. Gevolg is dat het spelniveau daalt tot een bedenkelijk niveau, het geen leidt tot gemor en gemopper onder wederzijdse supporterskampen. Met nog een paar minuten te gaan tot de rust krijgt VELO een mogelijkheid in de schoot geworpen. Scheimann passt slecht in op Altintas waardoor Reinier Maartense de bal kan onderscheppen en zijn collega Joery Verbeek vrij voor doelman Wesley van der Molen kan zetten. De Hoekse doelman toont zijn kwaliteiten in dit soort momenten en keert de inzet van Verbeek met de voet.
Het scheelt maar heel weinig of Van der Molen moet in de eerste seconden na de rust de bal uit het net vissen. Een prima kopbal van Lars van der Berg treft echter geen doel. Tien minuten later is het BVCB dat de scoren kan openen. BVCB komt goed door over de as van het veld waar Altintas met een sluw passje Rob Rutten vindt. Rutten weet met een laag, strak schot Dion van Wijk het nakijken te geven, 0 – 1. Binnen twee minuten kan Ayrton Verlaan op aangeven van Goeloe de score verdubbelen, maar de ex-speler van Zuidland moet in Van Wijk zijn meerdere erkennen. In de tegenaanval die volgt is het bijna raak aan de overkant van het veld. Met een fraaie actie zet Mitchell Weissenberg tot twee maal toe Van der Molen aan het werk. De Hoekse doelman redt zich bekwaam uit deze hachelijke situatie. Het zal niet voor het laatst zijn deze middag.

Het spel golft in de tweede helft van de ene naar de andere kant. De kansen voor beide ploegen rijgen zich aan één, dit tot groot vermaak van het publiek. De vele mogelijkheden die ontstaan, komen niet voort uit briljante hoogstandjes, maar zijn meer het gevolg van het dikwijls schutteren in beide defensies. Na krap een kwartier in de tweede rondgang verschaft BVCB zich opnieuw een riante mogelijkheid om op 0 – 2 te komen. Een uitbraak van de Hoeksenaren met vier tegen twee tegenstanders wordt op zich goed uitgespeeld, maar Verlaan laat de bal net iets te ver van zijn schoen springen, waardoor Van Wijk kan ingrijpen. Even later staat de Wateringse doelman aan de grond genageld als een iets te gehaast schot van Altintas rakelings langs de kruising verdwijnt.

Nadat ook Rutten nog gestuit wordt door Van Wijk, valt het tweede Hoekse doelpunt na ruim een uur voetballen alsnog. Walbeek speelt vanuit een vrije trap Goeloe aan, die een fraaie individuele actie in huis heeft, waarmee hij zichzelf in staat stelt om Altintas strak in te spelen voor het doel. De ex-Spartaan heeft geen moeite om de voorzet met een subtiele voetbeweging in een doelpunt om te zetten.

Als BVCB vervolgens iets doortastender zou optreden had het met een derde doelpunt de wedstrijd op slot kunnen gooien. Als een grote kans niet verzilverd wordt, slaat VELO 5 minuten na de 0 – 2 genadeloos toe. Met drie balcontacten wordt de Hoekse defensie weggespeeld en eindigt de bal voor de vrij staande Verbeek. Met een fraaie curve laat hij de bal in de rechter bovenhoek verdwijnen. Het is het sein voor de ploeg van Vurens om nog een extra schepje opportunisme in de strijd te gooien en op zoek te gaan naar de gelijkmaker. De kans daarvoor volgt al snel als Scheimann zich verslikt op het middenveld. Een voorzet komt bij Daan van Rossum die zijn inzet door Van der Molen over getikt ziet worden. Even later is het Dylan van Oeffel die opzichtig de fout in gaat en daardoor onbedoeld een counter van VELO in leidt. Ook nu staat Van der Molen zijn mannetje en maakt de inzet van Verbeek onschadelijk.

In de hierop volgende snelle tegenaanval van BVCB komt uiteindelijk Goeloe oog in oog met Van Wijk te staan. De snelle buitenspeler moet de 1 – 3 binnen schieten, maar ziet zijn inzet langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen. Ook in de slotfase, waaraan de af en toe wijfelend optredende, arbiter Stoffer maar liefst 7 minuten extra toevoegt, krijgen beide ploegen nog uitgelezen kansen op meer doelpunten. Even lijkt het er op of VELO de gelijkmaker mag aantekenen, maar het doelpunt van Dennis Blom wordt afgekeurd. Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd voorkomt Brent Biesheuvel met een kopbal op de doellijn een tweede doelpunt van Rutten.

De laatste kans van de wedstrijd ontstaat na een slippertje van Hofman, wat invaller Draaisma de kans biedt om nog een keer het doel van Van der Molen onder vuur te nemen. Het schot uit de draai gaat ruim over.

Na het laatste fluitsignaal van Stoffer is de blijdschap, maar zeker ook de opluchting, groot in het Hoekse kamp. De ploeg is eindelijk van de hatelijke nul af en door de overwinning kan het tevens de laatste plaats over doen aan Heinenoord. Komende zaterdag komt Brielle richting het Sporthoekpad. De ploeg uit de gelijknamige plaats zal zich ongetwijfeld willen revancheren voor de 0 – 5 pak slaag dat het op eigen bodem kreeg van Neptunus Schiebroek.

BVCB: Wesley van der Molen, Eytan Scheimann, Nick Mahieu, Roy Eekman (19’ Jeremy Stork), Nick Walbeek, Rob Rutten, Ugur Altintas (82’ Joël van de Ven), Ayrton Verlaan, Pieter Hofman, Dylan van Oeffel, Crossfixio Goeloe (82’ Evan Blom)

Laat een antwoord achter