André van der Lek kookt weer bij Antibarbari: ‘Ik doe het met liefde en plezier’

14

In 2011 kwam hij als teammanager binnen bij RSV Antibarbari, de studentenvoetbalclub aan het Toepad. Dat is hij op zondag nog altijd.

Verder zorgt hij op dinsdag voor de was van de selectie, hij belijnt de velden en omdat ze wisten dat hij kok geweest was, hebben ze hem al in 2012 gevraagd het eten bij de club klaar te maken. Sinds die tijd bereidt André van der Lek maaltijden voor de club waar 550 studenten en ex-studenten lid zijn. In het begin twee dagen in de week, tegenwoordig elke donderdag.

Koken, het liefst voor zoveel mogelijk mensen; het is zijn lust en zijn leven. Maar op 20 juni kwam er een kink in de kabel. André werd die dag getroffen door een beroerte en zat bijna vier maanden in de lappenmand. Maar nu is hij gelukkig weer de oude en afgelopen donderdag maakte hij zijn comeback in de keuken van Antibarbari. Wij van VoetbalRotterdam mochten er bij zijn. We volgden André een hele dag, hielpen hem een handje en prikten ’s avonds een vorkje mee.

‘Vandaag staan blote billetjes in het gras op het menu’, vertelt André als we om half 10 op de klep vallen. ‘Huh? Blote billetjes in het gras? Wat is dat?’ vragen we. ‘Dat is aardappelstamp met witte bonen en snijbonen’, legt André uit. ‘De witte bonen zijn de billetjes, de snijbonen het gras. Vandaar blote billetjes in het gras. Er wordt ook nog een gehaktbal bij geserveerd.’ De spullen staan allemaal al klaar en we gaan meteen aan de slag.

Bij Antibarbari wordt er al gekookt sinds hun intrek op Het Toepad in 2010. ‘Studenten eten niet gezond of helemaal niet’, weet André. ‘Door bij ons te komen eten hebben ze in ieder geval twee dagen in de week een goede maaltijd. Ze kunnen zich via de clubsite aanmelden en meteen ook betalen. Als je wil komen eten kost dat 4 euro per keer. Geen geld toch?’

Het is een groot succes want elke keer schuiven er tussen de 60 en 70 studenten aan, soms zelfs nog meer. ‘Vanavond komen er bijna 80 mensen eten’, vertelt André. ‘Het geld dat er na aftrek van kosten overblijft, gaat naar de clubkas. Rond de kerst kunnen leden zich ook inschrijven voor een kerstdiner. Dat is er al 6 jaar en de opbrengst daarvan gaat naar een goed doel.’

André is bij elke maaltijd betrokken. Samen met de Vieze stelt hij het menu samen, doet de inkopen en bereidt het eten. De Vieze, zo noemen ze bij Antibarbari de vice-voorzitter. De Vieze heeft als taak het schoonhouden van het pand en draagt ook de verantwoordelijkheid voor de kookavonden van de maaltijden. Dat laatste doet hij samen met André. Sinds een jaar is Jesper Nijboer de Vieze. Jesper kookte tijdens de afwezigheid van André. ‘Ik ben blij dat André er weer is’, zegt hij oprecht. ‘Ik kookte vaak met dozen. Kip tandoori bijvoorbeeld. Lekker makkelijk. Ik volgde het recept en klaar is Kees. André kookt meer op gevoel en stelt zijn maaltijden zelf samen. Het koken doen we nu gelukkig weer met z’n tweeën.’

André, die vroeger in de beveiliging werkzaam was, later 7 jaar een eigen lunchroom had en ook nog als fietsenmaker heeft gewerkt, woont in Amsterdam. Als hij naar Antibarbari gaat, moet uit vroeg uit de veren. ‘Vanochtend zat ik al om 5.23 uur in de bus’, zegt hij.  ‘Ik was hier om 7.10 uur en ’s avonds ga ik weer terug naar huis, vaak met de laatste trein. Ik mag nu nog niet autorijden, maar binnenkort hoop ik weer met de auto kunnen gaan. Ja, het zijn lange dagen, maar Antibarbari is zo’n ontzettend mooie club. Ik doe het dan ook met alle liefde en plezier.’

André, die eerder lid was bij Overmaas, ASB, COAL, LMO en OVV is in 2013 voor 55% afgekeurd en doet het sindsdien naar eigen zeggen kalmer aan. ‘Ik moet stress vermijden en doe ook geen zware lichamelijke inspanningen meer’, legt hij uit. ‘Vroeger maakte ik in de horeca weken van meer dan 60 uur, maar die tijd is voorbij. Op dinsdag, donderdag en zondag ben ik hier.  Sinds mijn afkeuring ben op maandag en woensdag bij De Eendracht in Amsterdam, een groot sportpark. Daar maak ik maaltijden, onder meer voor de nationale rugbyselecties in alle leeftijdscategorieën. ‘s Zaterdags help ik mijn oude werkgever de fietsenmaker in Oud Zuid en vrijdag is mijn rustdag. Dan lig ik lang op bed, doe die dag eigenlijk helemaal niets.’

Terug naar het koken. Terwijl André verwoed in de pannen staat te roeren, zijn Jesper en ondergetekende de aardappelen aan het fijnprakken. Zout gebruikt André niet. ‘Halal koken, veganistisch, glutenvrij en allergieën; met alles houd ik rekening. Soms maak ik wel een aparte gerechten waar bepaalde ingrediënten niet in zitten. Vandaag hoeft dat niet. Maar ik doe geen melk in de gestampte aardappelen en voor mensen die de bonen en snijbonen niet lusten is er ook een pan zuurkoolstamp. En voor de mensen die geen vlees eten zijn er vegetarische balletjes. Ik heb er 10 zakken van gekocht.’

‘Er wordt gegeten in 2 shifts’, gaat André verder. ‘De eerste is om half 7, de tweede om half 8. En mensen die pas later kunnen komen krijgen natuurlijk ook eten. De eters hebben een paar keer per jaar een beurt om op te ruimen en af te wassen.’

En hij gaat weer verder met het bereiden van de jus. ‘Er komt ook nog een toetje. Dit keer meloen. En als zowel het eerste als het tweede elftal gewonnen heeft, is er extra veel fruit. Maar alleen als beide elftallen gewonnen hebben hoor, dat is al jarenlang traditie hier.’ En dan wijdt hij uit over de sjofele staat van de keuken. ‘Binnenkort vindt hier een grote verbouwing plaats’, onthult hij. ‘De gevel wordt rechtgetrokken, er komen drie schuifpuien in, de bar gaat naar achter, de keuken wordt smaller, maar wel langer en alles wordt opnieuw ingericht. Dat is wel nodig, want het is wel behelpen op deze manier. Het ziet er sjofel uit, maar het is wel schoon, want daar besteden we heel veel zorg aan. We zijn de enige vereniging in de verre omtrek zonder muizen. Muizen komen hier niet. Die zien de teringzooi hier als ze binnen willen komen en keren meteen weer om, haha.’

Dan zijn we klaar. Het loopt tegen zessen aan en de eerste leden druppelen al binnen. Het eten wordt in warmhoudschalen gedaan en een kwartiertje later worden de eerste borden opgeschept. Blote billetjes in het gras met een gehaktbal en een stuk watermeloen als dessert. Er wordt flink gesmuld.

 

14 Comments
 1. Piet Feenstra zegt

  ken je bij mijn ook komen koken?

 2. Winni Kiksen zegt

  Toffe peer, die André! Echte clubman!

 3. Joke Bosschaart zegt

  Leuk te horen dat het goed gaat met Andre van der Lek, heb ook wat jaartjes samen gewerkt met plezier, groetjes Andre,

 4. Arie Blok zegt

  André als wij met COAL op bezoek komen wil ik graag wat van je kookkunsten proeven

 5. Melvin Winterberg zegt

  Timo LemmensBiti Andrade DiasFrank MolendijkRobin van DreumelJeroen Bossche

 6. jan lecker zegt

  Never give up the fight,,gouwe gozert,,

 7. Peet de Zwart zegt

  Goed om te horen dat alles weer goed met je gaat dre!!!

 8. Monique van Hoek zegt

  Hey André samen ook bij LMO gekookt op donderdagavond
  Groetjes

 9. Marcel Amens zegt

  Topper

 10. Sander de Bloeme zegt

  Delano Ignatia

 11. Suzanne Vd Spek zegt

  Fijn dat alles goed gaat☺️

 12. Lennart Broeders zegt

  Ouwe kutkeeper!!

 13. Ferry Gommers zegt

  Echt een Topper

 14. Jan Jung zegt

  Geweldige kerel André, blij dat het weer goed gaat

Laat een antwoord achter