vv Nieuwenhoorn 90 jaar. Nicola Bax (jubileumcommissie): ‘Blij dat we dit kunnen vieren’

1

Voetbalvereniging Nieuwenhoorn bestaat dit jaar 90 jaar en dat wordt gevierd. ‘Maar niet zo groots als 15 jaar geleden bij het 75-jarig bestaan’, zegt Nicola Bax, als secretaris samen met voorzitter Erik den Adel en penningmeester Peter van Seijen de jubileumcommissie vormend. ‘Sommige leden zeiden tegen ons dat het dit keer niet gevierd hoefde te worden, maar we wilden dit jubileum absoluut niet zo maar aan ons voorbij laten gaan. Want het heeft hier intern zo gerommeld dat het nog maar de vraag was of we die 90 jaar wel zouden halen. Als je ziet waar we vandaan komen is dit 90-jarig jubileum juist een hele mooie gelegenheid om er bij stil te staan dat we nog leven. En het biedt tevens de mogelijkheid nog meer te verbinden en verder te bouwen. Nu is er namelijk wel rust in de tent en komen er steeds meer zaken op de rails te staan. Daarom hebben we besloten wel bij het 90-jarig bestaan stil te staan. We zijn blij dat we dit kunnen vieren.’

Begin dit jaar is Nicola samen met Erik den Adel en Peter van Seijen met de voorbereiding begonnen, niet toevallig het drietal dat bij vv Nieuwenhoorn samen het dagelijks bestuur vormt. ‘Dat heeft er mee te maken dat de groep vrijwilligers die we hier hebben best wel klein is en dat zij al veel werk verzetten’, legt Nicola uit. ‘Wij wilden hen niet ook nog eens met het jubileum belasten. Daarom hebben wij het als dagelijks bestuur zelf gedaan. Het jubileum zal trouwens kleinschalig gevierd worden. Over 10 jaar, als we het eeuwfeest vieren, zal dat veel grootser zijn. Dan moet je echt wel drie jaar van te voren met de voorbereidingen beginnen. Nu was dat niet nodig. Een half jaartje was genoeg om de festiviteiten van het 90-jarig bestaan te organiseren.’

‘Het had trouwens nogal wat voeten in aarde om die festiviteiten op de kalender te zetten, want op de allereerste ledenvergadering van de voetbalvereniging in Nieuwenhoorn werd vastgesteld dat 1 juni 1929 de oprichtingsdatum zou zijn’, vervolgt Nicola. ‘Die club zou SNA heten, Sport Na Arbeid, maar dat mocht niet van de RVB. Er bestond namelijk al een club die zo heette. Toen hebben ze voor vv Nieuwenhoorn gekozen en met die naam werd voor het eerst  op 29 augustus 1929 de krant gehaald. Die datum wordt sindsdien aangehouden als officiële oprichtingsdatum. Wij bestaan straks in augustus dus 90 jaar. Als we rond die oprichtingsdatum festiviteiten geregeld hadden, was er niemand gekomen omdat iedereen dan op vakantie is. Daarom zijn we uitgeweken naar 27 september, omdat de club op die datum 90 jaar geleden zijn eerste competitiewedstrijd speelde, tegen NKR, Nederlandse Kunstzijdefabriek Rotterdam. We weten trouwens ook dat er daarvoor nog vriendschappelijk is gevoetbald. De allereerste wedstrijd van vv Nieuwenhoorn was op 1 september 1929, tegen Wit-Rood-Wit uit Brielle.’

Waaruit bestaan de festiviteiten van het 90-jarig jubileum?

Nicola: ‘Op vrijdag 27 september zal er een receptie voor genodigden zijn, een dag later is er een groot feest in de kantine voor leden,  oud-leden, supporters en iedereen die Nieuwenhoorn een warm hart toedraagt. En in oktober zal er een historisch getint spaaralbum verschijnen, dat elk lid gratis zal ontvangen en liefhebbers kunnen aanschaffen. Daar kunnen plaatjes uit de geschiedenis van de club ingeplakt worden en die kan je krijgen als je boodschappen doet bij PLUS Trommel aan de Moriaanseweg West, al jarenlang een trouwe sponsor van de vereniging.’

Dat is het?

Nicola: ‘Dat zijn de festiviteiten die al vast staan. Bovendien staat het vast dat ook het Zilveren Hoorntoernooi weer plaats zal vinden. Niet alleen trouwens in het kader van het jubileum, want wij vinden dat het elk jaar plaats moet vinden. Met gerenommeerde tegenstanders. Wanneer dat toernooi gehouden zal worden is afhankelijk van wanneer de Vestingdagen in Hellevoetsluis plaats zullen vinden. Dat is nu nog niet bekend, maar het Zilveren Hoorntoernooi komt. Ergens in augustus, dat is al wel zeker. Waar we ook aan denken is een tentenkamp voor de jeugd en een veteranentoernooi. Maar of die twee activiteiten er daadwerkelijk komen, dat is nog niet helemaal zeker. Daar moet nog aan gewerkt worden. Zoals je ziet is het een kleinschalig jubileum geworden en dat heeft ook te maken met de beschikbare tijd, met geld en met het aantal vrijwilligers. Maar het 90-jarig jubileum moest hoe dan ook gevierd worden, zo vonden we. Over 10 jaar, als de club 100 jaar bestaat pakken we wel heel groot uit. Op naar de 100 dus.’

Overig Nieuws
1 reactie
  1. Mien Kraijema zegt

    Gefeliciteerd

Laat een antwoord achter