Kunstgrasinvasie: ‘52% hoofdvelden in West II voorzien van kunstgras’

7

De kunstgrasinvasie van de laatste jaren heeft ertoe geleid dat inmiddels ruim 50% van de hoofdvelden uit kunstgras bestaat. Dat blijkt uit de cijfers van de klassen in het district West II.

De bespeelbaarheid van de velden is voor gemeenten steeds vaker aanleiding om grasvelden te vervangen voor kunstgrasvelden. In Rotterdam zijn er de laatste jaren enkel kunstgrasvelden bijgekomen. 

Zaterdagvoetbal

In het zaterdagvoetbal zijn 218 eerste elftallen actief. Daarvan spelen er inmiddels 101 op kunstgras. De overige 117 elftallen hebben geen kunstgras op het hoofdveld. Er zijn wel verenigingen die bij afgelasting uitwijken naar een naastgelegen kunstgrasveld.

In de zaterdag vierde klasse F spelen 10 van de 14 ploegen inmiddels op kunstgras. Ook in 1B (9), 4D (9), 3C (8) en 4G (8) zijn de meerderheid van de hoofdvelden voorzien van kunstgras. Positieve uitschieters zijn de Vierde Klasse H en I. In 4H spelen ‘maar’ drie ploegen op kunstgras. In de Vierde Klasse I is dat maar 1 ploeg, Rockanje.

Zondagvoetbal

In het zondagvoetbal is er geen enkele klasse meer waarin het grasveld de meest voorkomende ondergrond is. In de eerste klasse B (10) en de derde klasse B (12) wordt nagenoeg alleen nog maar op kunstgras gespeeld. In West 2 spelen op zondag 53 elftallen op kunstgras tegenover 27 op echt gras.

Opsomming

In het district West II worden 22 competities georganiseerd. Daarin komen 298 eerste elftallen uit. Van die eerste elftallen zijn er 154 die een hoofdveld van kunstgras hebben, tegenover 144 die nog een grasveld hebben. Dat betekent dat 52% van de hoofdvelden inmiddels van kunstgras zijn voorzien.

7 Comments
 1. Jaap Es zegt

  Afschaffen voetballen doe je op gras niet op kunstgras is geen hocky

 2. Cchrisie Platen zegt

  Blij dat ik niet meer voetbal…wat een nepvoetbal is het geworden zeg..
  Nog ff gaan we tennissen met een stok…!

 3. Mike Dentro zegt

  Ja kut he

 4. Rob Rouss zegt

  Moet verboden worden. Pure competitievervalsing.In Engeland worden we uitgelachen.

 5. Stefan Smalheer zegt

  Het is eigenlijk schandalig dat zoveel clubs op kunstgras spelen. Tuurlijk de onderhoudskosten zijn zoveel minder als bij echt gras maar de hoeveelheid blessure gevallen neemt ook gestaag toe. Fysio’s en orthopedisch chirurgen komen om in het werk door afgescheurde kruisbanden, kapotte heupen etc.
  Hopen dat de trend niet doorzet en dat clubs gaan inzien dat kunstgras niet de uitkomst is voor de toekomst.

 6. Peter van Loo zegt

  Geweldig kan er ook in de winter door getraind worden !!

 7. Orlando Karam zegt

  Verschrikkelijk slecht het voetbal op een plasticveld

Laat een antwoord achter