De werkploeg (96): SV Bolnes

0

Ook dit seizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Niet meer elke week, maar eens per maand zal een nieuwe reportage gemaakt worden, die elke tweede dinsdag van de maand op de site van VoetbalRotterdam zal verschijnen. Voor aflevering 96 is een bezoek afgelegd aan SV Bolnes aan de Kievitsweg in Ridderkerk, een club van bijna 400 leden die de beschikking heeft over 5 velden en 8 kleedkamers.

Dammis Sinte Maartensdijk maakt één keer in de week die kleedkamers schoon. ‘Als het slecht weer is, twee keer, want dan komt er onder de schoenen veel vuil naar binnen’, legt hij uit. Dammis is een jaar of drie lid van de werkploeg. ‘Toen ik stopte met werken ben ik overgehaald door de mensen die hier al veel langer in de werkploeg zitten, jongens waarmee ik vroeger nog gevoetbald heb. Toen kon ik natuurlijk geen nee zeggen. Ik ben hier drie dagen in de week.’ Dammis maakt trouwens niet alleen de kleedmakers schoon, hij verricht allerlei kluisjes. Vandaag is hij de doelnetten aan het ophangen.

Dat doet hij samen met Jaap Snijders, die al veel langer lid is van de werkploeg bij Bolnes. Al zeker 12 jaar. Jaap is meer dan 60 jaar lid. ‘Altijd gevoetbald hier en in het begin was ik ook nog een tijdje jeugdleider. Maar dat was voor mij niet weggelegd. Ik heb aardige handjes, doe liever klusjes.’

Een van de klusjes die hij, samen met de anderen, gedaan heeft is het maken van de overkappingen op het complex van Bolnes. Jaap is elke week als toeschouwer bij de wedstrijden van het eerste elftal aanwezig, zowel uit als thuis. Dat doet trouwens iedereen van de werkploeg, dus ook Arie de Jong, de nestor van de werkploeg.

Arie is al meer dan 22 jaar actief in de werkploeg. Hij deed het al toen hij nog werkte. Arie heeft jarenlang in het eerste elftal gevoetbald en heeft de opmars vanuit de tweede klasse RVB tot naar de tweede klasse KNVB als speler meegemaakt. Daarna is hij tot zijn 71e als voetballer bij de veteranen actief gebleven. ‘Arie doet allerlei technische klusjes bij SV Bolnes’.

Floris van den Berg is buiten lijnen aan het trekken. Vandaag moet hij drie velden doen. Floris doet ook nog andere dingen. ‘Ik zorg voor de stroom en voor de elektra als er iets niet werkt, ik timmer en doe eigenlijk van alles en nog wat’, legt hij uit. Floris is drie dagen per week op de club.

Arend Hellemans loopt al meer dan 50 jaar bij Bolnes rond. Hij is de IT-er van de vereniging, de man die zorgt dat de computers goed werken. Ook televisie is zijn pakkie an. Hij is archivaris van de club en de website van Bolnes houdt hij ook bij. Arend zorgt tevens voor de communicatie naar buiten toe. Hij is reporter voor Radio Ridderkerk en doet dan verslag van de wedstrijden van zijn club. ‘En ik maak het niet mooier dan dat het is’, zegt hij. ‘Als het niet goed is, zeg ik dat gewoon in mijn verslag. Ik heb zelfs ooit een keer gezegd dat een bepaalde speler beter gewisseld kon worden.’ Arend schrijft ook regelmatig wedstrijdverslagen die op VoetbalRotterdam gepubliceerd worden. En door de week is hij ook actief bij Bolnes om er klusjes te doen.

En dan hebben we Els Buist nog, die op vrijdag komt helpen. Els maakt schoon, draait een paar wasjes en verricht allerlei hand- en spandiensten. Els is bij Bolnes terecht gekomen toen haar kinderen er gingen voetballen. Haar man Piet staat op donderdagavond achter de bar en dan is Els ook present om een handje toe te steken.

Op afroep, als er een specifiek klusje verricht moet worden, zijn ook nog de volgende mensen actief: Dirk van der Schans, Piet van Dijk en Leo Landa. En tot slot is er nog Jan Keijzer, die door de week onder meer de kleedkamers schoonmaakt en de was verzorgt. Zij waren niet aanwezig toen we een bezoek aflegden.

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een reportage over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdam.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.

 

Overig Nieuws

Laat een antwoord achter