Column Jan Schoonen (422): Sven Breukhoven (Poortugaal)

2

Voetballers smokkelen graag. Als er een vrije trap genomen moet worden, wordt de bal nooit op de juiste plaats gelegd, maar altijd een eindje dichter bij het doel van de tegenstander. Scheidsrechters moeten er dan aan te pas komen om de exacte plek te bepalen. Maar als de leidsman even niet oplet, wordt er weer een half metertje gepikt. Daarom is een tijd geleden in het betaald voetbal de spuitbus met schuim geïntroduceerd. De arbiter spuit een half cirkeltje op de grasmat en vanaf die plek moet de vrije trap genomen worden. Smokkelen is er dan niet meer bij. Het bevordert misschien wel de snelheid van het spel, maar ik vond het altijd leuk om te zien hoe er geprobeerd werd een metertje te pikken en hoe de scheids daarop reageerde.

Gelukkig hebben scheidsrechters in het amateurvoetbal nog geen spuitbus. Daar wijst hij na een overtreding de plek aan waar de vrije trap genomen moet worden en houdt zich vervolgens bezig met het bepalen van de afstand die de tegenstander in acht moet nemen. Dat levert soms vermakelijke taferelen op. Want op deze manier blijft smokkelen mogelijk, zeker als de scheidsrechter niet helemaal bij de les is. Mooi om te zien, dat spel, vind ik. Afgelopen zaterdag, tijdens de bekerwedstrijd Poortugaal-Hellevoetsluis, kwam ik wat dat betreft weer helemaal aan mijn trekken.

Halverwege de eerste helft maakte een verdediger van Hellevoetsluis een overtreding waarvoor scheidsrechter Jan van Gurp terecht floot. Het was een metertje of anderhalf buiten de zestien, nabij de linkerhoek. Terwijl de achterhoedespelers van Hellevoetsluis hun verdedigende posities innamen, meldden Jordi Dekker en Sven Breukhoven zich op de plek waar de bal lag. Ze overlegden even en besloten dat rechtspoot Sven de vrije trap ging nemen. Jordi wandelde weg, de scheids was bezig om de verdedigers van Hellevoetsluis op de juiste afstand te zetten en Sven legde de bal een paar decimeter dichter bij de punt van de zestien.

En toen kwam het hoogtepunt van de wedstrijd. Scheidsrechter Jan van Gurp keerde terug naar de bal en ging daar een meter achter staan, verder van de punt van de zestien vandaan. Hij stak zijn rechtervoet uit en wees met zijn tenen aan waar de bal moest liggen. Die bal moest dus terug. Sven keek hem aan. Jan verblikte of verbloosde niet. Hij zei niets, maar bleef met zijn rechtervoet de juiste plek aanwijzen. Sven raapte de bal gehoorzaam op en legde hem verder van het doel af. Maar niet op de plek die Jan van Gurp aanwees, dat scheelde nog zeker een paar decimeter. Onverstoorbaar bleef de scheidsrechter in dezelfde positie staan, nog altijd met de rechtervoet vooruit wijzend en nog altijd zwijgend. Sven keek hem aan en ten einde raad legde hij het leer precies daar waar de punt van Jans voet op het gras stond. Dat spel tussen voetballer en scheidsrechter was heel mooi, zeker omdat er geen woorden aan te pas kwamen.

Maar het mooiste moest nog komen.

Toen de bal eindelijk op de plek lag die arbiter Jan van Gurp had aangewezen, nam Sven een aanloop en trapte hem met rechts richting doel. De bal verdween in de verre hoek. Het paste precies. Doelpunt dus, ook al omdat Hellevoetsluisdoelman Thijs Oostrijck er niet helemaal goed uit zag.

Maar de credits waren voor Sven Breukhoven, de onvermoeibare nummer 6 van Poortugaal, die overgekomen is van VVGZ en eerder ook bij ASWH voetbalde. Sven is een heel nuttige voetballer, eentje die als verdedigende middenvelder constant in de gaten houdt of de gaten tussen de linies niet te groot worden. Voortdurend zie je hem dan ook het hoofd draaien, speurend naar waar het gevaarlijk kan worden. Poortugaal heeft met Sven Verburg, Ricardo van Twist en Qrushinco Rosino een paar leuke, dartele voetballers in huis, dan is het ook noodzakelijk dat er mensen zijn die verdedigend denken. Sven Breukhoven is er zo een en een prettige bijkomstigheid is dat hij beschikt over een puike traptechniek. Hij neemt alle corners, de meeste vrije trappen en knalde dus de 2-0 achter de verbouwereerde keeper Oostrijck. Dat daar een machtspelletje met scheidsrechter Jan van Gurp aan vooraf ging, maakte die goal alleen nog maar fraaier. Van mij hoeven in het amateurvoetballen nog geen spuitbussen ingevoerd te worden zodat Sven kan blijven smokkelen. Als hij dan maar goed luistert naar de scheidsrechter, want als Jan van Gurp niet op zijn strepen gestaan had, dan weet ik het zo net nog niet of die vrije trap wel in de verre hoek beland was.

2 Comments
  1. Kevin Geus zegt

    Sven Breukhoven 100 % talent

  2. Michel Nys zegt

    Lekker Sven Breukhoven!!

Laat een antwoord achter