Column Jan Schoonen (421): Jazzley John (Bolnes)

0

Hij begroette me enthousiast, kwam breed lachend een hand geven toen ik met voorzitter Soeris Balgobind stond te praten. Ik wist helemaal niet dat hij dit seizoen bij Bolnes voetbalde, maar samen met zijn maatjes Gino Capobianco en Yessin Fatih had hij de overstap gemaakt van het Haagse BMT naar de vierdeklasser uit Ridderkerk. ‘De mentaliteit in Den Haag is toch anders dan wat ik gewend was’, zei hij. ‘Veel vechtpartijtjes en de club werd door de KNVB dan ook uit de competitie gehaald. Ik speelde op het laatst niet alles meer en bovendien begon de reisafstand me steeds meer tegen te staan. Redenen genoeg dus om terug te keren naar de regio Rotterdam.’

Zo komt het dat Jazzley John, neergestreken is bij Bolnes. Waarom juist daar, want van een zondag eersteklasser naar een club in de vierde klasse; dat zijn nogal wat stapjes terug.  ‘Dat heeft alles te maken met de trainer hier, Cesar da Lopes. Met hem heb ik samen bij SCO’63 gespeeld’, legde hij uit. ‘Cesar belde me op, wilde me er graag als spits bij hebben en omdat Gino en Yessin ook bij Bolnes gingen voetballen, was het voor mij niet moeilijk meer.’

Jazzley is nog geen 26 jaar oud, maar heeft al een waslijst clubs achter zijn naam staan. Hij speelde bij Spartaan’20 in de jeugd, doorliep op jonge leeftijd een stage bij Rot Weiss Essen, was een blauwe maandag actief bij Bolton Wanderers en voetbalde daarna bij XerxesDZB, SCO’63, Leonidas, Maasstad Tediro, GLZ Delfshaven, BMT en ook bij CS Ineu, een tweededivisionist in Roemenië. En dan vergeet ik misschien nog wel een paar clubs. ‘Is Bolnes je laatste club’, vroeg ik hem tegen beter weten in. ‘Dat weet je nooit’, grijnsde hij.

Volgens mij heeft Jazzley thuis altijd de koffers ingepakt klaar staan en je moet er niet vreemd van opkijken dat hij volgend seizoen weer ergens anders voetbalt, of ondertussen afgereisd is naar een obscuur clubje in Azerbeidzjan of Moldavië. Maar voorlopig kunnen we de reizende voetballer dit seizoen bewonderen aan de Kievitsweg in Ridderkerk, bij SV Bolnes. Zaterdag speelde hij met zijn ploeg een bekerwedstrijd tegen OFB uit Ooltgensplaat dat lang mee kon doen, maar te vaak niet bij de les was en uiteindelijk met 6-3 klop kreeg.

Een van de mensen die daarvoor verantwoordelijk was, was Jazzley, die, hoewel het heel erg warm was,  opmerkelijk genoeg met een zwarte maillot onder zijn korte broek speelde. Dat deden Gino en Yessin trouwens ook. ‘Dat heeft met ons geloof te maken’, lichtte Gino desgevraagd toe. ‘Vanaf de navel en verder naar onder moet alles bedekt zijn.’

Jazzley, door zijn ploeggenoten Jazz genoemd, begon overigens niet al te best aan de wedstrijd. Hij swingde niet bepaald. Misschien zat zijn maillot wel iets te strak, wie zal het zeggen. De eerste bal die hij kreeg, raakte hij helemaal verkeerd en het leer verdween in het struikgewas om het veld. Maar hij herpakte zich meteen een beetje.  Even later legde hij terug op Yessin Fatih die op de lat knalde. Voor rust had hij een paar keer kunnen scoren, maar doelman Matthijs Verstrate redde telkens met de voet. Na rust was hij wel trefzeker; hij maakte de 3-2. Bij die ene goal zou het blijven en dat was gezien het aantal kansen dat hij kreeg toch te weinig.

Dat wist hij zelf ook, want zonder dat ik er hem naar vroeg, kwam hij na de wedstrijd naar me toe en zei dat het allemaal beter kon. Die zelfkennis pleit voor hem. Jazz heeft trouwens groot gelijk. Hij moet inderdaad scherper zijn voor het doel, de kansen beter benutten. Anders rest hem niets anders dan thuis zijn koffers uit te pakken, want een nieuwe club komt er dan echt niet meer voor hem.

Laat een antwoord achter