‘Evaluatie afschaffen beslissingswedstrijden en opzet nacompetitie binnenkort op de KNVB-agenda

1

Van Klaas Groenendijk, de vertegenwoordiger in de ledenraad van de KNVB van clubs uit Albrandswaard, Barendrecht en Ridderkerk, uit de Hoeksche Waard, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee en van de linker Maasoever van Rotterdam vernamen we een paar maanden geleden dat in november 2019 de opzet van nacompetitie en de beslissingswedstrijden op de agenda van de ledenraad staan.

Die punten zullen dan geëvalueerd worden, zo vertelde Klaas (voor het interview met hem, klik HIER). Een mooi moment om de meningen over deze onderwerpen te peilen bij een aantal voorzitters uit die regio, vinden we.

Aan een vijftal voorzitters hebben we dan ook vragen voorgelegd over het afschaffen van beslissingswedstrijden, over de huidige opzet van de nacompetitie en over de eventuele contacten die zij hebben met regiovertegenwoordigers van de KNVB.

Rob van Gils (DVV’09): ‘Beslissingswedstrijden MOETEN weer terug komen.’

Deze mini-enquête is voorgelegd aan Rob Van Gils (voorzitter DVV’09 uit Dirksland), Kees Groenenboom (Rijnmond Hoogvliet Sport), Arie van de Berg (Heinenoord), Fred Dorst (LMO) en Edwin Boogaard (Hellevoetsluis). Zij  verleenden allen welwillend hun medewerking.

Mocht u trouwens als vertegenwoordiger van uw voetbalclub uw standpunt ook duidelijk willen maken, neem dan contact op met Klaas Groenendijk (06-53244696; e-mailadres: klaas.groenendijk@ledenraadamateurvoetbal.nl )

  • Beslissingswedstrijden in het amateurvoetbal zijn er al twee jaar niet.  Wat vindt u daarvan?

Arie van den Berg (Heinenoord): ‘Dat vind ik jammer, want dat gaf zeker wat extra’s.’

Kees Groenenboom (Rijnmond Hoogvliet Sport):  ‘Dat is een kwalijke zaak. Het heeft aan een kant te maken het feit dat er elk seizoen probleemgevallen zijn om de  juiste kampioen of degradant aan te wijzen en ze op die manier de boel proberen op te lossen, denk ik. Tevens denk ik dat de leegloop van de zondag in West 2 ook meespeelt in hun beslissingsvorm. Ze kunnen nu vaak simpele opties kiezen om grotere problemen te vermijden.’

Fred Dorst (LMO): ‘Ik vind dat die weer moeten worden ingevoerd bij gelijk eindigen in punten.’

Edwin Boogaard (Hellevoetsluis): ‘Belachelijk. Dit waren altijd de krenten in de pap en de mooiste wedstrijden voor de voetballers zelf. Ik herinner je nog maar even aan de beslissingswedstrijd om het kampioenschap tussen Hellevoetsluis en DBGC op 14 mei 2015 op het terrein van WFB in Ouddorp voor het oog van 2.500 toeschouwers! Aan de andere kant heeft een beslissingswedstrijd ook iets onrechtvaardigs, want dan heb je het hele jaar gestreden voor een goed resultaat en het beste doelsaldo en dan zou dat niet tellen…’

Rob van Gils (DVV’09):  ‘Beslissingswedstrijden zijn de mooiste wedstrijden die er maar kunnen zijn op ons niveau, op elk niveau. Dit zijn nu de krenten uit de pap voor amateurvoetballers. Het er naar toe leven, de spanning, het publiek enz. Beslissingswedstrijden MOETEN volgens mij gewoon weer terug komen.’

  • Nacompetitiewedstrijden zijn niet meer uit en thuis. Wat vindt u daarvan?

Arie van den Berg (Heinenoord):  ‘Daar zit iets oneerlijks in. De andere kant is dat dan het seizoen anders wel heel lang dreigt te worden. Je zal dan dit soort wedstrijden in een schema van zaterdag dinsdag moeten afwerken.’

Kees Groenenboom (Rijnmond Hoogvliet Sport): ‘Op deze manier is het een oneerlijke competitie en het betekent ook omzetverlies voor de club. In het seizoen  2017/2018 hadden we in een knock-out van 3 wedstrijden  slechts 1 thuiswedstrijd en een finale bij Spirit waardoor we al met 1-0 achter stonden.’

Fred Dorst (LMO): ‘Weer invoeren. Is mooi toetje en zorgt voor inkomsten voor de vereniging.’

Edwin Boogaard (Hellevoetsluis): ‘Niet wenselijk, onsportief en qua inkomsten een aderlating voor één van beide teams. Je speelt een hele competitie om je te kwalificeren voor de nacompetitie, omdat dat voor de vereniging vooral qua inkomsten interessant was, maar nu kan het gebeuren dat je een uitwedstrijd hebt en je er na 1 wedstrijd uit ligt of dat je de eerste wel wint, maar de tweede wedstrijd weer een uitwedstrijd is… Om van het heroïsche aspect van een uit- en thuiswedstrijd nog maar te zwijgen, waarbij ik maar even de tweestrijd tussen Hellevoetsluis en DUNO op 13 mei 2013 in de herinnering roep, die uiteindelijk heeft geleid tot warme en vriendschappelijke banden tussen beide verenigingen.’

Rob van Gils (DVV’09):  ‘Vind het helemaal niets!!! Nacompetitiewedstrijden horen uit en thuis gespeeld te worden, er zitten ook gewoonweg voordelen aan het thuisspelen zoals het kennen van je veld, de sfeer op je eigen club, enz.. Daarnaast is het voor onze clubs financieel aantrekkelijk om dit soort wedstrijden te hebben! Penningmeesters zijn er over het algemeen erg blij mee.’

  • Wist u dat in november bij de vergadering van de ledenraad van de amateurafdeling van de KNVB een evaluatie van deze onderwerpen op de rol staat?

Arie van den Berg (Heinenoord): ‘Nee.’

Kees Groenenboom (Rijnmond Hoogvliet Sport): ‘Ja, dat weet ik.’

Fred Dorst (LMO): ‘Nee.’

Edwin Boogaard (Hellevoetsluis): ‘Wel iets over gehoord, ja.’

Rob van Gils (DVV’09): ‘Ik kan me hier wel iets van herinneren, maar we krijgen de laatste tijd vanuit de KNVB wel meer enquêtes  en dan verdiep me er niet echt in wanneer uitkomsten daarvan besproken gaan worden. Ik geef wel altijd aan dat ik de resultaten wil ontvangen.’

  • Weet u wie namens de clubs van uw regio in district West II uw verenigingsadviseur is en weet u wie het aanspreekpunt en tevens uw vertegenwoordiger is in de ledenraad van de KNVB?

Arie van den Berg (Heinenoord): ‘Ik zie daar echt geen toegevoegde waarde van in en nee dus; ik weet niet wie dat is.’

Kees Groenenboom (Rijnmond Hoogvliet Sport): ‘Verenigingsadviseur is Leon Braat. Met hem alleen contact gehad via de mail. Vertegenwoordiger in de ledenraad is Klaas Groenendijk die ik nog ken van vroeger uit het zakenleven. Maar bijeenkomsten waar ik me voor opgegeven heb zijn al drie keer niet doorgegaan. En dan hoor je niets meer.’

Fred Dorst (LMO): ‘Nee. Zal ongetwijfeld bekend zijn bij onze secretaris.’

Edwin Boogaard (Hellevoetsluis): ‘Ja, de heer Klaas Groenendijk.’

Rob van Gils (DVV’09): ‘Leon Braat is de verenigingsadviseur van DVV’09. Ik krijg op regelmatige basis berichten van Leon en het contact is op zich goed. Ik weet hem te vinden als ik hem nodig heb en dan maakt hij ook direct tijd voor ons. Wie ons aanspreekpunt en vertegenwoordiger is van de ledenraad? Geen Idee. Nogmaals als er iets is dan wend ik me tot Leon Braat en tot nu toe heeft hij me altijd goed geholpen. Ik heb verder, voor zover ik me kan herinneren, op geen enige manier contact gehad met de vertegenwoordiger.’

  • Gaat u de mening van uw club over deze onderwerpen nog kenbaar maken bij de KNVB?

Arie van den Berg (Heinenoord): ‘Ik heb vorig jaar aangegeven dat het bij de eerste drie bekerwedstrijden beter zou zijn als je 5 keer mag wisselen omdat het een onderdeel van de voorbereiding is. Je krijg niet eens fatsoenlijk een antwoord, dus wat voor zin heeft het?’

Arie van den Berg: ‘Je krijg niet eens fatsoenlijk een antwoord, dus wat voor zin heeft het?’

Kees Groenenboom (Rijnmond Hoogvliet Sport): ‘Ja , maar dan moet ik wel in een gesprek terecht zien te komen. Maar misschien tref ik de Koningin eerder….’

Fred Dorst (LMO): ‘Nee. Is destijds besloten en bij ons nooit meer onderwerp van gesprek geweest.’

Edwin Boogaard (Hellevoetsluis): ‘Via onze vertegenwoordiger bij de KNVB gaan wij als v.v. Hellevoetsluis dat zeker doen.’

Rob van Gils (DVV’09): ‘Ja zeker ga ik de mening van DVV’09 kenbaar maken.  Moet ook en iedereen zegt ook dat iedere mening telt, maar de hogere machten, passende speelschema’s, vakanties, een EK of WK die gespeeld moeten worden is allemaal veel belangrijker dan de mening van menig amateurclub. Aan de ene kant begrijpelijk, laten we daar ook eerlijk in wezen. Maar aan andere kant: eigen wedstrijden met evenementen combineren zou natuurlijk gaaf zijn en dat zou goed doen voor een bredere betrokkenheid tussen de amateurtak en het betaald voetbal. We moeten dus onze stem gewoon laten gelden.’

Overig Nieuws
1 reactie
  1. Han Steenbeek zegt

    Volkomen mee eens. Beslissingswedstrijden zijn de kers op de taart na afloop competitie. Nacompetitie moet weer zoals het eerst was. Uit en thuis. Laten we eerlijk zijn? De kantine moet toch draaien?

Laat een antwoord achter