ASWH ontvangt koploper IJsselmeervogels

0

Na de oorwassing in Noordwijk krijgt ASWH zaterdag de kans om zich op eigen veld te revancheren. Dat moet dan wel gebeuren tegen een absolute topploeg. Het beroemde IJsselmeervogels, na vier duels ook nog eens koploper van de tweede divisie, is namelijk te gast op sportpark Schildman.

Een club die sinds de oprichting in 1932 is uitgegroeid tot succesvolste amateurclub van ons land. De ‘Rooien’ uit Bunschoten-Spakenburg bemachtigden liefst zeven landstitels, een onovertroffen aantal. Ook dit seizoen is IJsselmeervogels sterk aan het seizoen begonnen. Er wacht dus een mooie uitdaging voor ASWH.

Vorig seizoen

Nadat IJsselmeervogels in 2017 als kampioen naar de tweede divisie promoveerde, eindigde de ploeg in de daaropvolgende jaargang als negende op het hoogste amateurniveau. Vorig seizoen werd een flinke stap omhoog gezet, resulterend in de derde plaats. Negentien overwinningen, zes remises en negen nederlagen bezorgden IJsselmeervogels een totaal van 63 punten. Evenveel als nummer twee Excelsior Maassluis, dat over een beter doelsaldo beschikte. Kampioen AFC had acht punten meer. Lang leek IJsselmeervogels de titelstrijd met de Amsterdammers vol te kunnen houden, maar de derde periode gooide roet in het eten. Het vele puntverlies in de slotfase van het seizoen was een teken dat de ploeg de handdoek in de ring had gegooid. Al met al is een derde plaats natuurlijk een prima klassering, hoewel bij een roemruchte club als IJsselmeervogels eigenlijk alleen de hoogste trede telt.

Dit seizoen

Daarmee is direct het doel voor het huidige seizoen duidelijk, want IJsselmeervogels wil altijd om de prijzen spelen. Vanuit dat oogpunt is het team van trainer Ted Verdonkschot in elk geval goed begonnen. Op de eerste dag werd, mede door twee goals van nieuweling Ahmed El Azzouti, met 4-2 gewonnen van Jong Sparta Rotterdam.

De eerste uitwedstrijd leverde eveneens drie punten op. Voormalig ASWH-aanvaller Robbert Olijfveld opende op bezoek bij Excelsior Maassluis de score in de met 1-3 gewonnen wedstrijd. In de derde speelronde werd promovendus TEC met duidelijke cijfers verslagen (5-1). Afgelopen zaterdag werden de eerste punten verspeeld in de thuiswedstrijd tegen Rijnsburgse Boys, die met een 1-1 gelijkspel werd afgesloten. Daardoor deelt IJsselmeervogels met tien punten de koppositie met Noordwijk. Beide ploegen hebben een doelsaldo van +8, maar omdat IJsselmeervogels vaker scoorde, staan de ‘Rooien’ bovenaan.

Mutaties

Afgelopen zomer zag IJsselmeervogels diverse spelers vertrekken. Gévero Markiet (AFC) en Kevin de Visser (Koninklijke HFC) spelen nu voor een andere club in de tweede divisie. Twee andere spelers zijn nu in de derde divisie actief, namelijk Felitciano Zschüsschen (VVSB) en Shanon Carmelia (FC Lienden). Ook Mark de Graaf (Verenigde Staten) en Jeroen de Harder (Eemdijk) verlieten de club. Tot slot maakte Dylan Chiazor sportieve promotie, want de aanvaller tekende bij De Graafschap.

Trainer

Sinds de zomer van 2018 staat Ted Verdonkschot als trainer voor de groep bij IJsselmeervogels. De 55-jarige Haarlemmer bouwde een grote staat van dienst op in het amateurvoetbal. Hij was onder meer werkzaam bij Rijnsburgse Boys, HHC Hardenberg, Quick Boys en Koninklijke HFC. Met name zijn periode in Rijnsburg was zeer succesvol. Hij leidde de ploeg in 2006, 2007 en 2009 naar de afdelingstitel in de hoofdklasse. Een jaar later loodste Verdonkschot HHC Hardenberg, waar hij tussentijds was ingestapt, via de play-offs naar de destijds net ingevoerde topklasse. IJsselmeervogels beschikt dus duidelijk over een trainer die het klappen van de zweep kent.

Blikvanger

Dat geldt echter net zo goed voor een groot aantal selectiespelers. Doelman Jaimy Schaap is weliswaar pas 25, maar al enkele seizoenen op een rij de vaste man onder de lat. Ook verdedigend ingestelde spelers als Jeffrey Buitenhuis, Marciano van Leijenhorst, Yannick Cortie, Gillian Justiana en Kevin van Diermen kunnen om een boodschap gestuurd worden. Op het middenveld is er de ervaring van Maikel de Harder, Mike van de Laar, Eef van Riel en Achraf Nejmi. Bovendien voegde IJsselmeervogels afgelopen zomer een drietal sterkhouders van Kozakken Boys toe aan de selectie. Zowel de multifunctionele verdediger Sanny Monteiro, de makkelijk scorende aanvaller Ahmed El Azzouti als middenvelder Gwaeron Stout veroverde een basisplaats. De 25-jarige Stout draagt als nieuwkomer zelfs al de aanvoerdersband.

Voorin hebben de ‘Vogels’ bovendien een heuse doelpuntenmachine in Danny van den Meiracker. Ook dit seizoen liggen er al vier in, nadat de fysiek sterke spits er vorig seizoen 20 maakte en ook in de shirts van Spakenburg en FC Lienden veelvuldig scoorde. Als blikvanger valt de keuze echter, uiteraard, op Robbert Olijfveld. De sympathieke aanvaller is begonnen aan zijn derde seizoen bij IJsselmeervogels, nadat de club hem in de zomer van 2017 overnam van ASWH. In de twee seizoenen op sportpark Schildman bewees de snelle aanvaller zich als doelpuntenmaker. De door onze technische commissie bij Jong Sparta ontdekte Olijfveld maakte natuurlijk de belangrijke gelijkmaker in de klassieke promotiewedstrijd tegen Noordwijk en trof vervolgens ook in de derde divisie vaak het vijandelijke doel. Als afscheidscadeautje hielp de nu 25-jarige aanvaller ASWH door cruciale treffers ook nog aan de Palace Casino Cup tegen respectievelijk RVVH.

Historie

ASWH en IJsselmeervogels troffen elkaar in het recente verleden diverse keren. Twee keer zat ASWH in de hoofdklasse ingedeeld bij IJsselmeervogels. In het seizoen 2002/03 werd thuis met 1-2 verloren. Onno Doeland maakte de enige Ambachtse treffer. Daarna kwamen beide ploegen elkaar tegen in de zaterdagkampioenscompetitie van 2004/05. Zoals iedereen weet eindigde dit seizoen fantastisch voor ASWH. Op eigen veld werd toen direct een goede start gemaakt door IJsselmeervogels met 3-0 te kloppen. In een geweldige wedstrijd scoorden Alexander de Jong, Louis van Kleef en de huidige assistent-trainer Sjoerd van der Waal. Later zou ASWH in Spakenburg de zaterdagtitel pakken, enkele weken later gevolgd door de landstitel. Het seizoen daarna nam IJsselmeervogels revanche door ASWH ruim voor te blijven in de hoofdklasse B. De Ambachters werden tweede, IJsselmeervogels werd kampioen.

De onderlinge wedstrijd in Hendrik-Ido-Ambacht eindigde in 0-0. Ook kwamen ASWH en de ‘Rooien’ elkaar natuurlijk tegen in de finale om de landelijke amateurbeker in 2014. De Ambachters grepen toen de zege door een doelpunt van Gilmaro van de Werp in de verlenging. In het seizoen 2016/17, in de derde divisie, won ASWH vroeg in het seizoen met 4-2. Kort voor rust werkte IJsselmeervogels-doelman Jaimy Schaap de bal in eigen doel, maar zijn teamgenoot Sherwin Grot maakte dat foutje goed. In de tweede helft sloeg ASWH echter toe. Mels van Driel, Peter de Lange en Robbert Olijfveld scoorden, waarna Sherwin Grot in de slotfase vanaf de stip de eindstand een iets mildere aanblik bezorgde voor de bezoekers.

Op de andere velden

Noordwijk, dat de koppositie deelt met IJsselmeervogels, wil de succesvolle competitiestart vervolgen bij TEC. Twee van de achtervolgers, namelijk Kozakken Boys en HHC Hardenberg, treffen elkaar in Werkendam. Ook Katwijk zit in de achtervolgende groep. Zij spelen op eigen veld de derby tegen Quick Boys, een heuse kraker die na jaren weer eens op de agenda staat. Daarna volgen regerend kampioen AFC, dat thuis mag spelen tegen Koninklijke HFC, en Rijnsburgse Boys, dat als gastheer voor Jong FC Volendam fungeert. Verder krijgt het naar punten snakkende Spakenburg bezoek van Jong Sparta Rotterdam. Scheveningen pakte afgelopen zaterdag het eerste punt, maar heeft nog niet gescoord. Daar hoopt de ploeg uit bij De Treffers verandering in te brengen. Tot slot speelt GVVV thuis tegen Excelsior Maassluis, dat ook lager staat dan vooraf werd verwacht.

ASWH zal zaterdag willen proberen om zich te revancheren voor vorige week door een goed resultaat te boeken tegen een sterke opponent, maar IJsselmeervogels wil uiteraard ook de volle buit mee naar huis nemen. Alle steun is daarom gewenst. Laat je dus horen langs de lijn! Wie niet in staat is om af te reizen naar sportpark Schildman, kan de wedstrijd volgen via het Twitter-account van ASWH.

Laat een antwoord achter