Afgelopen weekend heb ik scheidsrechters in het betaald voetbal in eerste instantie prima beslissingen zien nemen. Maar toen de VAR zich ermee ging bemoeien lieten zij hun vasthoudendheid los. En voelden zij zich gedwongen om mee te gaan in de interpretaties en beoordelingen van situaties door een paar videoreferees, die in Zeist dienst doen omdat Raymond en Dick het zo gewild hebben.
Vooropgesteld, Raymond van Meenen, een prima oud-betaald voetbalscheidsrechter en nu in dienst van Feyenoord verantwoordelijk manager voor de jeugdopleiding van de Feyenoord Academy, stond aan de basis van de VAR, de video assistant referee. Beoogde door de scheidsrechter bepaalde spelregelsituaties op video terug te kunnen laten kijken een eerlijker verloop van het voetbalspel. Door video arbiters ter ondersteuning van de scheidsrechter mee te laten kijken naar mogelijk discutabele momenten. Door deze van advies te zijn, zonder eventuele besluiten positief of negatief te beïnvloeden, op verzoek van de scheidsrechter.
In de praktijk gaat het er echter vaak anders aan toe. En dat komt door Dick van Egmond, de baas van de scheidsrechters. Hij wenste drie seizoenen geleden een snelle invoering van de VAR, nog voordat iedereen het met de wijze van werken van de VAR eens was, en drukte telkens weer, kritiek of geen kritiek, een stapje verder door. Nationaal zag men dat het op zich geniale bedenksel van Raymond een gedrocht van Dick werd. En internationaal merkt men dat nu inmiddels ook meer en meer op.
Onze Dick is inmiddels in het buitenland, waar de voertaal nog steeds Engels is, “Mister ‘Penis’”. Zijn ouders hadden hem maar anders bij voornaam moeten noemen, maar wie van zijn familie had ooit gedacht dat de slechtste scheidsrechter van de Eredivisie óóit ooit scheidsrechtersbaas van Nederland zou worden? Het is eigenlijk ongelofelijk, toch? Maar we zitten allemaal met hem opgescheept.
‘Lulletje’ van Egmond heeft er ondertussen maar mooi wel voor gezorgd dat de afstand tussen de Eredivisie en Eerste Divisie arbitrage en de scheidsrechterswereld in het amateurvoetbal groter is dan sinds de invoering van het betaald voetbal. Bij de amateurs lossen scheidsrechters mogelijke debatten over hun beslissingen op op een manier zoals het hoort: door hun mannetje (of vrouwtje) te staan. Zij hebben ballen (en borsten) en werpen deze in de strijd als een beslissing moet worden gerechtvaardigd. Zij rennen niet als een dorstige hengst (of tochtige merrie) naar de zijlijn om even uit te briesen en door de menner geïnstrueerd te worden hoe verder te dartelen in het veld. En komen terug alsof zij meteen gecastreerd of ontbaarmoederd zijn en geen zelfvertrouwen meer hebben om de volgende uitdaging aan te gaan.
Niemand begrijpt ook wat er op en om het veld gebeurt als er weer een monitor moet worden geraadpleegd en van alles en nog wat in de oortjes wordt gespuugd van de arbiters. Het voetbal is van zijn charmes ontdaan, de arbiters zijn gefileerd. En het lijkt onomkeerbaar wat er nu allemaal gebeurt.
Had men maar Hawkeye in leven gelaten. En de doellijntechnologie wat verder uitgediept. De bekende piep waarschuwde de arbiter van dienst al voldoende. Maar nee, Raymond, maar vooral Dick wilde nog meer. Maar dankzij Dick is er naast de VAR een nieuwe persoonlijkheid ontstaan. De nar. En voor mij maakt het niet uit of deze nog een naam heeft. Want dankzij de VAR mogen de prestaties van Christiaan Bax en Kevin Blom bijvoorbeeld geen naam meer hebben. Zeker niet nu Voetbal International zelfs de VAR een cijfer is gaan geven voor diens prestaties. Het moet ophouden. Nú! Dick met spoed weg! Roelof Luinge neem het alsjeblieft over?
Egbert Egberts floot veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Blies ook een aantal jaren op hoog niveau basketbal. Nu loopt hij regelmatig langs de velden, snuift sfeer. En af en toe, als het zo uitkomt, leidt hij nog wat matches voor Scheidsrechters op Maat. De leidsman schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, mooie personen en actuele gebeurtenissen in dat door ons zo geliefde amateurvoetbal.
Vragen en/of opmerkingen? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.