ASWH pakt punt bij debuut in tweede divisie

0

ASWH heeft vanmiddag een punt overgehouden aan het debuut in de tweede divisie. De Ambachters hielden titelkandidaat Spakenburg op een zonovergoten sportpark Schildman op een gelijkspel (1-1).

Voor rust moest ASWH, dat een aanzienlijk aantal afwezigen kende bij de competitiestart, duidelijk nog even wennen. Ondanks het overwicht creëerde Spakenburg echter nauwelijks kansen. Na rust beet de ploeg van trainer Rogier Veenstra meer van zich af en nam zelfs een voorsprong. Een kwartier voor tijd kwamen de bezoekers via een van richting veranderd schot op 1-1. In het restant drong Spakenburg nog aan, maar rook ASWH ook nog aan een winnende treffer. Gescoord werd er niet meer, zodat ASWH het eerste punt bemachtigde en na de eerste speelronde de achtste plek bezet.

In de aanloop naar de wedstrijd werd duidelijk dat niet alle spelers de primeur in de tweede divisie konden meemaken. Aanvoerder Jesper van den Bosch was, na twee gele kaarten in de succesvolle nacompetitie, geschorst. Verder kampten Toby Mulder, Mels van Driel en Mitchel Louwerens met blessures en waren de aanwinsten Abderrahim Loukili en Aytaç Asim Metin nog niet speelgerechtigd verklaard door de KNVB. Trainer Rogier Veenstra koos in zijn eerste basisopstelling voor negen spelers die ook vorig seizoen al voor ASWH voetbalden, aangevuld met twee spelers die hun officiële debuut maakten. Lars Bosscha had de eer om bij afwezigheid van Jesper van den Bosch de aanvoerdersband te dragen en ging zo dus de boeken in als eerste ASWH-captain in de tweede divisie.

Na een grillig verlopen voorbereiding was het de vraag waar ASWH zou staan tegen een gelouterde opponent, die voor aanvang van dit seizoen titelaspiraties uitsprak. Het antwoord werd gaandeweg steeds meer duidelijk. Natuurlijk had Spakenburg in de eerste helft vaker de bal en werd ASWH gedwongen om te verdedigen. Maar de Ambachters hielden over het algemeen prima stand, waardoor doelman Stefan Kok eigenlijk zelden op de proef werd gesteld. Waar mogelijk zocht ASWH zelf ook de aanval. Sam van de Kreeke deelde zelfs het eerste speldenprikje uit met een schuiver in het zijnet.

Toch kwam Spakenburg het dichtst in de buurt van de openingstreffer. Roy Castien probeerde het met een verrassend afstandsschot en trof de lat boven Stefan Kok. Een dergelijke doelpoging was misschien wel tekenend voor het feit dat ASWH de zaken defensief zeer behoorlijk op orde had, zodat de bezoekers ook naar andere middelen grepen. Diezelfde Castien mikte later nog eens naast uit een vrije trap, terwijl voormalig ASWH-speler Everton Pires Tavares het doel van afstand te hoog zocht. Verdedigend liep het dus best naar behoren, maar aanvallend kon ASWH te weinig inbrengen. Alleen Kenny Anderson zette Spakenburg-goalie Leon ter Wielen nog een keer aan het werk. De doelman tikte het schot van de nieuwkomer naast. In de slotfase counterde Spakenburg razendsnel via Olaf van der Sande. Hij zocht de meegelopen Kevin Sterling, maar met een geweldige sliding voorkwam Gilmaro van de Werp dat de Spakenburg-aanvaller kon afronden. Dit gebeurde in een fase waarin de Ambachters enige tekenen van vermoeidheid vertoonden, uiteraard veroorzaakt door het energievretende tempo en de hitte. De rust werd echter, mede door de ingreep van Van de Werp, zonder kleerscheuren bereikt.

In de tweede helft toonde ASWH ook een ander gezicht. De Ambachters meldden zich steeds vaker op de helft van Spakenburg. Sterker nog, ASWH greep zelfs de leiding. Ismail Yildirim stuurde Kenny Anderson weg in de diepte. De aanvallende middenvelder mocht door en behield het overzicht. Zijn balletje breed werd door Sam van de Kreeke in de hoek geschoven, waarna een luid gejuich losbarstte op sportpark Schildman. ASWH stond met 1-0 voor tegen Spakenburg! Voor de bezoekers vormde de achterstand het sein om een inhaalrace in te zetten. Stefan Kok was echter alert na een schot van Roy Castien. Tegelijkertijd ontstond er voor ASWH ook meer ruimte. De ploeg legde enkele fijne aanvallen op de mat. Een volley van Ismail Yildirim vloog maar net langs de kruising en niet veel later werd een voorzet van de Dordtenaar net door iedereen gemist.

Een kwartier voor tijd moest ASWH toch de gelijkmaker slikken. Een actie van Spakenburg-invaller Argjend Selimi leverde ‘de Blauwen’ een hoekschop op. De defensie van ASWH kreeg de bal daarbij niet voldoende weg, waarna Koos Werkman een doelpoging ondernam. Het schot van de verdediger werd onderweg aangeraakt en eindigde buiten bereik van Stefan Kok in het net. Daardoor kon het plotseling weer letterlijk alle kanten op. Spakenburg drukte ASWH in het restant achteruit, maar per saldo waren de beste kansen in de slotfase eigenlijk nog voor de Ambachters. De fris ingevallen Lester Pires kon na een inworp bij zijn eerste actie direct het strafschopgebied betreden, maar schoot naast. Pires kreeg later nog een goede kans, waarbij hij vanuit een lastige hoek net voorlangs schoof. Een stiekeme zege bleef daardoor uit, al zou dat wellicht ook te veel van het goede zijn geweest.

Na de ruim bemeten toegevoegde tijd, waarin ASWH nog twee keer wisselde, floot de uitstekend leidende scheidsrechter De Brito Roque voor het laatst. Daardoor hield ASWH knap een punt over aan het debuut in de tweede divisie. Uiteraard is er het besef dat er nog een lange weg te gaan is, maar voor het vertrouwen is een remise tegen Spakenburg natuurlijk prettig. Het resultaat vormde ook een beloning voor de geleverde arbeid. Volgende week wacht de eerste uitwedstrijd in de tweede divisie. Op papier wederom een loodzware klus, want de reis voert naar Katwijk. Die ploeg wil ieder jaar om de titel strijden en was ook een van de zes ploegen die op de eerste speeldag een driepunter bemachtigde. Een geweldige uitdaging dus!

ASWH – Spakenburg 1-1 (0-0). 58. 1-0 Sam van de Kreeke 74. 1-1 Koos Werkman

Scheidsrechter: Sander de Brito Roque

ASWH: Stefan Kok; Clarence Bijl, Gilmaro van de Werp, Victor Stenzler, Menno Vooges; Nick Slotboom (90+4. Lucas van Oeveren), Lars Bosscha, Kenny Anderson (85. Lester Pires), Fabian Korporaal, Ismail Yildirim; Sam van de Kreeke (90+3. Lorenzo Braaf)

Spakenburg: Leon ter Wielen; Jasper Beekhuis, Barry Beijer, Koos Werkman, Mitchell de Zwart; Kevin Sterling, Nathaniel Will, Mike Vreekamp (70. Argjend Selimi), Everton Pires Tavares (72. Majid Ghaddari); Roy Castien, Olaf van der Sande

Overig Nieuws

Laat een antwoord achter