ASWH begint avontuur in tweede divisie thuis tegen Spakenburg

0

Zaterdag is het eindelijk zo ver. Na die gedenkwaardige middag in Lienden op 8 juni mag ASWH zich weer onder de elite van het amateurvoetbal scharen en dus staat er een seizoen in de tweede divisie voor de deur.

Een geweldige competitie, waarin eigenlijk iedere week een andere mooie tegenstander wacht. Na een zowel qua resultaat als spelbeeld grillig verlopen voorbereiding zal zaterdag moeten blijken of ASWH klaar is voor het avontuur op het hoogste amateurniveau. De ploeg van de nieuwe trainer Rogier Veenstra ontvangt direct een tegenstander van formaat.

Spakenburg is namelijk te gast op sportpark Schildman. De Blauwen hebben sinds de oprichting in 1931 hun sporen meer dan verdiend. De club vierde diverse afdelingskampioenschappen en kroonde zich twee keer tot de beste amateurclub van Nederland. Spakenburg kan dus met recht een grootmacht worden genoemd. Bovendien gaat de club van start met titelaspiraties. Kortom, ASWH mag direct aan de bak!

Vorig seizoen

Menig ASWH-supporter zal zich nog kunnen herinneren dat Spakenburg in het seizoen 2017/18 kampioen werd in de derde divisie zaterdag. Na een degradatie uit de tweede divisie in 2017 keerde de club daardoor na één jaar terug op het hoogste niveau. De hernieuwde kennismaking verliep beduidend succesvoller. Spakenburg kwam nooit in de problemen en nestelde zich in de brede subtop.

Uiteindelijk werd de ploeg negende met 52 punten, slechts drie minder dan de nummer vijf. Zo dicht lag het dus bij elkaar. In het toernooi om de TOTO KNVB Beker bereikte Spakenburg de tweede ronde. Daarin was Willem II te sterk. De latere finalist versloeg Spakenburg met 5-0.

Dit seizoen

Dit seizoen hoopt Spakenburg mee te doen om het kampioenschap. Een doelstelling die werd uitgesproken rond de contractverlenging met trainer John de Wolf in december 2018. ‘Samen met John en een versterkte selectie gaan we volgend jaar voor het Spuiplein!’ stond in het officiële bericht op de website. Dat is de plek waar de huldiging na een kampioenschap plaats vindt.

In de voorbereiding noteerde Spakenburg de resultaten die bij dergelijke ambities passen. De oefencampagne werd vorige week ongeslagen afgesloten met een zege op Urk (5-0). Eerder won Spakenburg van de amateurs van Volendam (1-4), DOVO (3-1), Eemdijk (1-0), SDC Putten (1-2), SteDoCo (3-1) en Hercules (3-2). Op basis van deze uitslagen lijkt de ploeg dus klaar voor de competitiestart.

Mutaties

Afgelopen zomer zag Spakenburg diverse spelers vertrekken. Clubtopscorer Philip Ties vertrok samen met Tom Oostinjen naar GVVV. Zowel Tom Menting als Guido van Rijn koos voor FC Lienden, Jasper Waalkens werd verhuurd aan DOVO, Armend Selimi stapte over naar Eemdijk en Cendrino Misidjan sloot zich onlangs aan bij De Treffers. Waar Giovanni Gravenbeek zijn loopbaan vervolgt, is op dit moment nog onduidelijk.

Trainer

Voor het derde seizoen op rij staat de selectie van Spakenburg onder leiding van John de Wolf. Hij kwam in de zomer van 2017 over van GVVV en kreeg destijds de opdracht mee Spakenburg terug te brengen naar de tweede divisie. Daarin slaagde de 56-jarige ex-prof dus. De Wolf is als voetballer uiteraard vooral bekend door zijn jaren bij Feyenoord. In Rotterdam groeide hij uit tot boegbeeld van de club en was hij razend populair bij Het Legioen. De Wolf kwam ook zes keer uit voor het Nederlands elftal. Als trainer werkte hij bij diverse amateurclubs, waaronder SVVSMC, Haaglandia, Türkiyemspor, Sliedrecht en Excelsior Maassluis.

Blikvanger

De Wolf beschikt over een brede, sterke selectie vol spelers die zich al ruimschoots hebben bewezen in de top van het amateurvoetbal. De goalies Jordy Deckers en Leon ter Wielen hebben ook ervaring in het betaalde voetbal, achterin kennen spelers als Barry Beijer, Tom van der Neut en Koos Werkman het klappen van de zweep, evenals de middenvelders Nathaniel Will en Mike Vreekamp. Voorin is er ook genoeg keuze met Jordi Bitter, voormalig Leonidas- en Capelle-speler Olaf van der Sande, Argjend Selimi, nieuwkomer Marlon Versteeg en Kevin Sterling. Verder mag er het nodige verwacht worden van nieuweling Roy Castien, een aanvallende middenvelder. Hij scoorde regelmatig in de voorbereiding. De blikvanger is, mede vanuit regionaal oogpunt, echter een andere middenvelder, namelijk Everton Pires Tavares. De 29-jarige Rotterdammer sloot na een avontuur op Cyprus afgelopen winter aan bij Spakenburg. Mede door blessures kon de dynamische en technisch vaardige middenvelder zijn stempel nog niet echt op het spel van Spakenburg drukken, maar nu hij fit is, lijkt dat een kwestie van tijd. In onze regio maakte Pires Tavares furore bij Nieuwenhoorn, Zwaluwen, RVVH en vooral Kozakken Boys. Natuurlijk mag ook zijn seizoen bij ASWH niet onvermeld blijven. In 2012/13 droeg hij het shirt van onze club. Pires Tavares maakte in die jaargang acht competitiedoelpunten voor onze vereniging. Hij keert zaterddag dus terug op bekend terrein. Een andere potentiële blikvanger, de van Go Ahead Eagles afkomstige middenvelder Istvan Bakx, vertrok drie dagen voor de competitiestart bij Spakenburg. Hij koos alsnog voor een avontuur bij Ajax Cape Town in Zuid-Afrika.

Historie

ASWH en Spakenburg troffen elkaar in het verleden regelmatig. De laatste ontmoeting op sportpark Schildman vond twee jaar geleden plaats. Ook toen was ASWH – Spakenburg de openingswedstrijd, maar destijds speelden beide teams uiteraard in de derde divisie. In de eerste helft kwamen de bezoekers via Olivier Pilon op voorsprong. Na rust tekende de ingevallen Kyle Doesburg na 49 seconden al voor de gelijkmaker, waarna Jesper van den Bosch ASWH aan de leiding bracht. In de slotminuut bezorgde Bert Steltenpool Spakenburg echter alsnog een punt, 2-2 dus. Ook in de hoofdklasse was Spakenburg diverse keren te gast in Hendrik-Ido-Ambacht. Meestal sloot ASWH de wedstrijden winnend af. Zowel in de seizoenen 2000/01, 2002/03 en 2005/06 hielden de Ambachters de drie punten in eigen huis. In het seizoen 1999/00 won Spakenburg wel. De historische balans oogt dus positief, maar zoals bekend bieden in het verleden behaalde resultaten geen enkele garantie.

Op de andere velden

Kampioen AFC opent de competitie met een thuiswedstrijd tegen GVVV. Runner-up Excelsior Maassluis gaat op bezoek bij het gepromoveerde Jong FC Volendam. TEC, dat net als de Volendamse beloften promoveerde uit de derde divisie zondag, opent de competitie met een uitwedstrijd bij Kozakken Boys. Twee andere nieuwkomers spelen direct tegen elkaar. Quick Boys – Noordwijk, een heerlijke derby om het seizoen mee te starten. Verder fungeert IJsselmeervogels als gastheer voor Jong Sparta Rotterdam, speelt Rijnsburgse Boys thuis tegen De Treffers, ontvangt Koninklijke HFC op eigen veld HHC Hardenberg en werken Katwijk en Scheveningen een mooie regioderby af.

ASWH zal zaterdag willen proberen om een positief resultaat over te houden aan het debuut in de tweede divisie, maar Spakenburg komt natuurlijk ook om een goede start te maken. Alle steun is daarom gewenst. Laat je dus horen langs de lijn! Wie niet in staat is om af te reizen naar sportpark Schildman, kan de wedstrijd volgen via het Twitter-account van ASWH.

Laat een antwoord achter