SWS: ‘Eén op de vijf amateurclubs op hoog niveau heeft betalingsproblemen’

7

Één op de 5 clubs waar het standaardteam op een relatief hoog amateurniveau uitkomt heeft betalingsproblemen’, bericht Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) op basis van eigen onderzoek. Hieruit is gebleken dat voetbalclubs die op een hoger niveau uitkomen financieel gezien er substantieel slechter voor staan.

Op haar website meldt SWS: ,,De resultaten liegen er niet om, stelt SWS-directeur Dick Zeegers vast. Één op de vijf clubs waar het standaardteam op een relatief hoog amateurniveau (2de divisie, 3de divisie of hoofdklasse) uitkomt heeft betalingsproblemen. Bij voetbalverenigingen waar het eerste elftal in de lagere klassen (3e klasse, 4e klasse of 5e klasse) speelt is dit maar één op de zeventien. Merkwaardig daarbij is dat clubs die in de hogere klassen bivakkeren in de regel veel groter van omvang zijn. Deze clubs zouden dus veel meer bestuurskracht en inkomsten moeten hebben.

Eerste elftal

De uitgaven aan een eerste elftal zijn volgens Zeegers in veruit de meeste gevallen de boosdoener. ,,Clubs die op een hoger niveau uitkomen zijn verhoudingsgewijs veel meer kwijt aan trainerskosten en vergoedingen voor de eerste selectie. Daar staan dan wel sponsoropbrengsten en inkomsten uit de kantine tegenover, maar per saldo wegen deze niet tegen elkaar op.

Dit roept de vraag op of er binnen een club niet te veel aandacht uitgaat naar het eerste team en of het perspectief van de overige leden wel voldoende in ogenschouw wordt genomen. Deze leden betalen dan immers -met hun contributie- indirect voor de spelers en trainers van het eerste elftal.

Rol KNVB

Het is volgens Zeegers onder andere de rol van de KNVB om voor een eerlijk competitieverloop te zorgen. ,,Je ziet het aan het aantal overschrijvingen dat tussen eerste elftallen wordt gedaan. Daarbij wordt er in de media gesproken over ‘transfers’ van spelers tussen voetbalclubs. Voor de goede orde, we hebben het over amateurvoetbal. De KNVB gaf onlangs aan dat voetbalverenigingen in de gaten worden gehouden over mogelijke inmenging van criminelen. Prima dat de bond dit doet, maar wat mij betreft mag de rol van de bond veel breder worden door clubs veel meer te begeleiden met betrekking tot hun financiën.

Overigens houdt de KNVB door het certificeren van trainers ook een systeem in stand waar je vraagtekens bij kunt stellen. Clubs zijn op een bepaald niveau verplicht om trainers met een licentie aan te stellen, wat een prijsopdrijvend effect kan hebben. De vraag is of de markt dit niet zelf kan reguleren.

Kentering

In de media verschijnen inmiddels ook verhalen over voetbalverenigingen die juist maatregelen nemen om de kosten voor de eerste selectie te minderen. Recente voorbeelden hiervan zijn JVC Cuijk en LAC Frisia. ,,Voor bestuurders is het lastig om uit te leggen dat de contributie fors omhoog moet terwijl spelers van een eerste elftal flinke vergoedingen krijgen. Als dat het voortbestaan van de vereniging in gevaar brengt dan is ingrijpen in de salariskosten vaak onvermijdbaar.

Bijdrage gemeenten

Volgens Zeegers betalen gemeenten in Nederland ook mee aan de kosten van ‘prestatief’ voetbal. Gemeenten besteden volgens onderzoek van Mulier Instituut jaarlijks 1,3 miljard aan sport. Een fors deel hiervan gaat naar voetbalverenigingen. Dat hierdoor sporten voor veel mensen wordt mogelijk gemaakt is natuurlijk fantastisch en heeft volgens Zeegers ook een absolute meerwaarde. “Dat daar indirect ook spelers van worden betaald op amateurniveau, daar kun je natuurlijk wel je vraagtekens bij zetten.”

Overig Nieuws
7 Comments
 1. Ben de Bus zegt

  Ik lees het toch goed amateur vereniging.

 2. Bert Timmer zegt

  Duidelijk verhaal. Verbaasd mij niet !!

 3. Han Steentje zegt

  Ja dat gaat een keer fout. Noem alle verenigingen maar op uit het verleden en heden…

 4. Mitchell Den Ridder zegt

  Ron Veldhoen Dsr Ramdhani

 5. Ton de Groot zegt

  Edwin Boogaard

 6. Rene Schouten Emeis zegt

  Logisch omdat veel clubs zich groter willen voor doen dan ze zijn.

 7. Gerard Tuns zegt

  Logisch met zulke budgetten voor de 1e elftallen. Misschien gewoon weer een amateurclub worden!

Laat een antwoord achter