Nafluiten (43) : Gilles de la Tourette

0

Bij de club waar ik een aantal jaren actief ben geweest als onder meer scheidsrechterscoördinator liep een knaap rond die graag clubarbiter wilde worden. Zijn vader meldde zich, op de dag dat hij veertig was geworden, bij mij om even uit te leggen wat zijn beweegredenen waren. Zelf was de tiener net 14. Ik had eerst het idee dat hij het niet zelf durfde aan te kaarten, dus ik luisterde naar het verhaal dat zijn pa te vertellen had.

Ariën ging naar een regulier voortgezet onderwijsschool maar was een bijzondere jongen. Ik had hem al vaker in de buurt van de wedstrijdcommissiekamer zien rondstruinen, maar had geen enkel idee wat hij anders kwam doen dan met zijn team te gaan voetballen. Zijn vader gaf aan dat hij al wel eens eerder met mij gesproken had. Dat klopte. Maar niet over de wens dat hij graag scheidsrechter wilde worden. Het ging meer over hoe druk het altijd op wedstrijddagen was, wat er allemaal voor kwam kijken om een planning te maken van wedstrijden op de velden, een kleedkamersschema en wie dan de betreffende arbiters bij de verschillende wedstrijden zouden moeten worden.

Zijn vader liet weten dat Ariën zelf graag één van de scheidsrechters wilde zijn. Maar dat hij op school werd gepest, en dat dit ook af en toe wel eens op het voetbalveld gebeurde. Vooropgesteld, ik vind het niet leuk als ik hoor dat iemand – het maakt niet uit wie – wordt gepest. Ik ben niet blind of doof dus weet dat het overal kan voorkomen. Maar áls het plaatsvindt waar ik bij ben dan doe ik er ook wat aan. Ik keur het af, of pak zo nodig de pester(s) aan. Ik laat in elk geval de gepeste niet in de waan dat deze niet geholpen wordt. Ik stelde voor verder te praten met Ariën. Want zijn pa kon de mooiste verhalen vertellen over zijn zoon, maar ik spreek liefst niet over maar graag mét de betreffende persoon.

Ariën bleek een vlotte en slimme kerel. Begon een beetje gespannen, maar dat ebde snel weg. Terwijl hij aan het spreken was had hij last van snel voorbijgaande gelaatsveranderingen. En af en toe kwam er een vreemd woord uit z’n mond. Laat ik voorzichtigheidshalve maar zeggen dat ik begrippen hoorde die je als scheldwoorden zou kunnen omschrijven.

Ik liet hem echter zonder daar verder aandacht aan te schenken zijn verhaal uitvertellen. Hij had al een paar keer een voetbalwedstrijdje gefloten, op straat. Was ontzettend enthousiast. Zijn grootste voorbeeld was Kevin Blom (hij woonde jarenlang in dezelfde straat en beide groetten elkaar ook regelmatig). Kon ook prima uitleggen waarom hij dacht een goede scheidsrechter te kunnen zijn. Hij had een uitstekende motivatie.

Voordat ik echter dé vraag kon stellen waarom hij zo vaak gepest werd gaf hij aan dat hij een ‘soort van beperking’ had.

,,Gilles de la Tourette’’, zei hij. ,,Ik schoffel nogal wat gekke taal uit mijn mond en ik heb ook tics.”

,,Nou en?“, antwoordde ik. ,,Ik ben bijna kaal. Dat is toch ongeveer hetzelfde?”

Ariën moest lachen En verslikte zich bijna in een in zijn mond opgehoest mannelijk geslachtsdeel. ,,U vindt het dus niet erg?“

Ik maakte hem duidelijk dat hij gewoon maar eens aan mij moest laten zien wat hij kon. En dat deed hij. Floot de E-tjes en D-tjes van de club met verve. En herhaalde dit in het seizoen daarna opnieuw. Fantastisch.

Inmiddels fluit hij (tien jaar later) al een jaar op zeven voor de KNVB en leidt hij wedstrijden in de eredivisie van de Onder 19 jeugd. Knap. Je moet gewoon doen wat je denkt dat je kunt. En goed luisteren naar wat je begeleiders voor tips hebben. Wie talent heeft en doorzettingsvermogen toont komt er wel. Het gaat immers vooral om wat je kunt en wat je laat zien. Uiteindelijk word je daarop ook beoordeeld.

Ik ben trots op die goser. Mag dat? Ja, dat mag…

Egbert Egberts floot bijna veertig jaar wekelijks wedstrijden in het amateurvoetbal. Nu loopt hij langs de velden, snuift sfeer. En af en toe, als het zo uitkomt, leidt hij nog wat matches voor Scheidsrechters op Maat. De leidsman schrijft over zijn persoonlijke ervaringen in het verleden, mooie personen en actuele gebeurtenissen in dat door ons zo geliefde amateurvoetbal. Vragen en/of opmerkingen? Mail naar info@voetbalrotterdam.nl.

 

 

Laat een antwoord achter