Column Jan Schoonen: Erik van Gent (Zuidland)

4

Bevatten kan ik het nog altijd niet. Erik van Gent, de alom geliefde wedstrijdsecretaris van voetbalvereniging Zuidland, is vorige week woensdag plotseling en volkomen onverwacht overleden toen hij thuis zijn krantje zat te lezen. Ook bij mij is dat vreselijke bericht ingeslagen als een bom. Tot in de verre omtrek wisten wedstrijdsecretarissen en andere mensen van voetbalclubs wie Erik van Gent was en ik denk dat er niemand bij was waarmee hij niet op kon schieten. Wie je ook spreekt, iedereen vond Erik een lieve man.

Het zal vreemd zijn hem bij Zuidland niet meer achter zijn computer te zien zitten. Als je een thuiswedstrijd van voetbalvereniging Zuidland bezocht op sportpark Groot Nibbeland en vooraf in de bestuurskamer een praatje ging maken zag je hem namelijk altijd zitten. Niet in de bestuurskamer, maar in het wedstrijdsecretariaat in de kamer ertegenover, waarvan de deur altijd open stond. In mijn ogen zat Erik daar altijd, dag en nacht, vele jaren lang. Hij leek vastgegroeid aan die plek en moet na lange dagen naar zijn monitor staren af en toe met lasogen naar huis zijn gegaan.

Voordat ik de bestuurskamer binnen ging, maakte ik altijd even een praatje met hem en met Rob van Wijgerden, de man waarmee hij samenwerkte. Vaak zat Erik dan al klaar met een wedstrijdformulier, want hij wist dat je zo’n papiertje graag wilde hebben. Erik was attent, maakte altijd even tijd vrij voor je, terwijl hij het altijd razend druk had. Vaak had hij zelfs geen tijd om te eten, dat deed hij terwijl hij bezig was met zijn computer. Hij wist altijd precies te vertellen hoeveel thuiswedstrijden er zaterdag afgewerkt moesten worden. Want hij was het die de indelingen van de velden en de bezetting van de kleedkamers maakte.

Het zal een leegte en een gemis zijn als je in het nieuwe seizoen vv Zuidland weer bezoekt. Nooit zal je Erik meer op zijn stoel achter zijn computer zien zitten. Hij zal nooit meer de toetsen van zijn toetsenbord beroeren, nooit meer naar zijn beeldscherm kijken. Erik zal nooit meer bellen met andere verenigingen. Jarenlang heeft hij dat allemaal gedaan, van ’s morgens vroeg tot laat in de middag. Meer dan tien jaar is hij bij Zuidland wedstrijdsecretaris geweest, nadat hij eerder jeugdleider was en ook bij Spartaan’20 een verleden heeft. Voetbal was zijn grote passie, naast gitaarmuziek waar hij zo van kon genieten en waar hij met een stralende glimlach liefdevol over kon vertellen. Of het nou muziek van Jimi Hendrix was of van Boudewijn de Groot, Erik kon veel waarderen en dan vooral die artiesten waarover boeken waren geschreven, die hij natuurlijk allemaal gelezen had.

Erik is 57 jaar oud geworden. Veel te jong om dood te gaan. Het moet een enorm verlies zijn voor de familie, voor zijn vrienden, voor de voetbalvereniging Zuidland. Langs deze weg wens ik iedereen heel, heel veel sterkte toe.

De crematieplechtigheid vindt plaats op woensdagmiddag 3 juli om half 2 in crematorium De Ommering, Oprelseweg 3 te Spijkenisse.

4 Comments
 1. Jacques van Schooneveld zegt

  Mooi geschreven Jan! Mooi eerbetoon aan een bevlogen, vriendelijke en gastvrije man die we zeker gaan missen……

 2. Sven Tilleman zegt

  Mooi geschreven Jan. Altijd prettig met Erik mogen samenwerken als wedstrijdsecretaris van vv Spijkenisse.

 3. Ed Goverde zegt

  Het In Memoriam namens Spartaan’20:
  Hij was net terug van een vakantie en is plotseling uit het leven weggenomen: Erik van Gent. 57 jaar werd hij slechts. Groot muziekliefhebber zoals uit de rouwkaart blijkt, maar daarnaast tevens vele, vele jaren actief als vrijwilliger in onze voetbalwereld. De afgelopen 10 jaar was hij bestuurslid en als wedstrijdsecretaris het gezicht van vv Zuidland en deed hij bij die vereniging veel goed werk. Maar ook vele Spartanen kennen Erik: van zijn nog langere actieve periode in onze vereniging daarvoor. Samen met Jos en Hans Swaan, Wim Renes, Jacques van Oort en Adri Kruithof vormde hij tussen 1995 en 2006 het robuuste team-wedstrijdsecretariaat jeugd. En bardiensten draaien deed hij er ook nog bij. Na zijn verhuizing naar Zuidland zette hij aldaar zijn vrijwilligerswerk voort.

  Spartaan’20 is Erik veel dank verschuldigd. Wij wensen zijn familie veel sterkte met het dragen van dit enorme verlies. Moge hij rusten in vrede.

 4. Ineke Meulendijk zegt

  Jeetje wat een triest bericht. Zoveel jaar vroeg op zaterdagmorgen gelachen. Veel sterkte voor de nabestaanden. Ineke Meulendijk, oud wedstrijdsecretaris jeugd vv spijkenisse

Laat een antwoord achter