Kenneth Nelstein (NOCKralingen) stopt als trainer: ‘Ook vanwege de mentaliteit van spelers’

22

Hij zet er een punt achter. Kenneth Nelstein, die afgelopen seizoen zowel de zaterdag- als de zondagploeg van NOCKralingen onder zijn hoede had, heeft een paar weken geleden voor het laatst als trainer in de dug-out gezeten. Daarmee kwam een einde aan zijn langdurige trainerschap bij de Kralingse fusieclub, maar verloren voor NOCKralingen gaat hij niet. ‘Nooit’, zegt hij zelf, ‘daarvoor ben ik te veel clubman.’

Clubman? Trainers zijn toch passanten?

Kenneth : ‘Ja, maar een passant ben ik niet. Ik ben hier al vanaf 1973. Toen kwam ik in Nederland wonen, op het Noordereiland in Rotterdam en ging bij Nestoro voetballen, omdat daar veel jongens uit de buurt voetbalden. Nestoro is een club die uiteindelijk in NOCKralingen is opgegaan, zoals veel andere clubs: Pechvogels, Eureka, ODI, Het Noorden en ga zo maar verder. Vanaf begin 70’er jaren ben ik altijd hier gebleven, op vijf seizoenen na. Twee jaar omdat ik toen in Culemborg woonde en drie seizoenen bij Hekelingen. Het was Joop Molendijk die mij overhaalde om met hem mee naar Hekelingen te gaan. Joop was mijn trainer bij NOC en die zei tegen mij dat hij een snelle, conditioneel sterke speler goed kon gebruiken. Ik heb bij Hekelingen fantastische jaren beleefd, maar na drie jaar keerde ik bij NOC terug. Want dat was toch mijn club. NOC was een warme, hechte vriendenclub waar iedereen iedereen kende. Toen ik als speler terugkwam degradeerden we uit de vijfde klasse naar de RVB. Meteen hingen er heel veel andere clubs aan de telefoon. Of ik niet bij hen wilde komen voetballen? Ik had toen best een centje kunnen verdienen, maar ik wilde niet meer weg bij NOC. Ik heb er tot mijn 42e in het eerste gevoetbald, de laatste jaren alleen nog als invaller. En dat terwijl ik al in 1996 na een knieoperatie van de dokter te horen had gekregen dat voetballen onmogelijk zou zijn. ‘Want jij hebt de knieën van een man van 80 jaar’, zei hij. Maar ik bleef voetballen. Als ik dat op zondag gedaan had, kon ik tot donderdag niet normaal meer lopen. Dan liep ik op de training 20 minuten en dan kon ik zondag weer spelen.’

En toen zelf voetballen echt onmogelijk werd, ben je maar trainer geworden.

Kenneth: ‘Ik wilde natuurlijk wel betrokken blijven bij het eerste en dat kon alleen maar door trainer te worden, Ik heb mijn papieren gehaald en ging de zondagploeg trainen. Ik had eerder al eens het seizoen afgemaakt, omdat Arthur de Bruin, de toenmalige trainer 3 wedstrijden voor het einde weggegaan was. We stonden er niet zo goed voor. De laatste wedstrijd tegen Sporting Lodewijk Pioniers moesten we gelijkspelen om er in te blijven. Ik had Bennie Küter opgesteld. Die was 45 jaar en voetbalde bij NOC in de veteranen. Na een kwartier stonden we met 3-0 achter, maar bij de rust waren we teruggekomen tot 3-2. De laatste 20 minuten stelde ik me zelf nog op als speler en ik gaf de voorzet voor de gelijkmaker. Uiteindelijk wonnen we met 4-3 en dat is een van die wedstrijden die je nooit meer vergeet. Op zaterdag trainde ik SPV’81, een dorpsclub in Polsbroek, vlak bij Lopik. Ik was de eerste donkere man bij de vereniging, ben er 7 jaar gebleven en heb nog altijd heel veel contact met hen. Op zondag was ik trainer van NOC. Maar ik deed veel meer dan alleen trainer zijn. Ik zorgde voor het materiaal, krijtte de velden, draaide de was. Allemaal om de mensen die dat deden een beetje te ontzien. Ik deed van alles en nog wat op de club. Later, toen NOC met SC Kralingen fuseerde en NOCKralingen werd, was ik geen trainer meer. Het bestuur wilde iemand van buiten en ik bleef als assistent-trainer bij het elftal betrokken. Dat heb ik jaren gedaan, af en toe nog ingevallen als trainer. Ik ben ook trainer geweest bij SDV, de club naast ons en in 2016 was ik weer trainer van NOCKralingen. En afgelopen jaar ook, zowel van het zaterdagteam als van de zondagploeg.’

Waarom ben je komend seizoen geen trainer meer bij NOCKralingen?

Kenneth: ‘Omdat ik in de loop van het seizoen van baan veranderd ben. Ik zat altijd in de op- en overslag, maar sinds november ben ik nachtportier. Werk dus alleen maar ’s nachts. En dat is best moeilijk te combineren met trainer zijn. Dat is trouwens toch wel mogelijk, ik heb het vanaf november immers weten te combineren, maar de mentaliteit en de beleving van de spelers heeft toch wel de doorslag gegeven. Die is namelijk niet meer zoals dat vroeger was. Spelers verzuimen nu vaak trainingen. Melden zich om de haverklap af om allerlei redenen. Ze zetten zich dus niet meer in voor de volle 100%, willen eigenlijk met minimale inspanningen hun sport bedrijven. Maar als je ze dan in het tweede elftal opstelt of bij het eerste op de bank laat zitten, dan snappen ze dat niet. Waarom zou ik dan moeilijk gaan doen en meteen na mijn nachtwerk snel naar NOCKralingen gaan om daar trainer te zijn? Waarom zou ik me in alle bochten moeten wringen, terwijl spelers er de kantjes van aflopen? Dat ging me toch wel tegenstaan, vooral ook omdat ik zelf altijd wel tot het gaatje wil gaan. Ik wil altijd winnen. Dat kan alleen maar als je er alles voor doet maar dat doen spelers tegenwoordig steeds minder. Vroeger, toen ik nog voetbalde, heb ik ook gefeest ‘s nachts. Kwam ik om half 6 in de ochtend thuis. Maar als ik dan ’s middags moest voetballen zette ik me voor 200% procent in om de benodigde 100% te halen. Tegenwoordig draaien spelers op 60, 70%. Dat is niet alleen hier bij NOCKralingen, dat is bij veel clubs.’

Weten je spelers dat je er zo over denkt?

Kenneth: ‘Ja, ik heb het er vaak genoeg met ze over gehad maar echt veranderen kan ik het ook niet. Het gebeurt gewoon. Soms kan ik het nog wel begrijpen ook. Ik zal je een voorbeeld geven. Twee jaar geleden werd Feyenoord kampioen en omdat ik toen heel veel spelers in de selectie had die fan van die club waren, had ik op een zondag slechts twee, drie spelers tot mijn beschikking. De rest zat bij de wedstrijd van Feyenoord. Daar was ook mijn aanvoerder bij. Die was er altijd, had een heel jaar geen training gemist. Als hij er dan om die reden een keertje niet is, heb ik daar vrede mee. Dan snap ik dat. Maar spelers die zich al vaak afgemeld hadden, waren er ook niet. Tja. Ik wil niet zeggen dat het zo gaat bij alle spelers, maar bij jongens die op dit niveau voetballen is dat vaak wel het geval. Ik ben al eens eerder gestopt als trainer om deze reden, maar omdat NOCKralingen naast de zondag ook op zaterdag ging voetballen heb ik toen tegen het bestuur gezegd dat ze mij dan maar trainer van beide elftallen moesten maken. Want als hier trainers van buiten zouden komen, dan zou er een strijd tussen die twee elftallen kunnen ontstaan en had je uiteindelijk maar twee halve elftallen over.

En nu gaat NOCKralingen volgend seizoen alleen nog op zaterdag voetballen.

Kenneth: ‘Inderdaad. En ook dat is een mooie reden om nu als trainer te stoppen. Peter de Graaff, tot voor kort speler van de zondagploeg, wordt trainer van NOCKralingen. Een jongen van de club dus. Ik ga afstand nemen, me niet meer met het technisch beleid bemoeien. Maar verder blijf ik nog van alles doen bij de club en ook bij Antibarbari help ik zo af en toe een handje. En ik blijf de veteranen begeleiden. Dat doe ik ook al heel lang. Ze willen me hier beheerder van het complex maken, het complex waar naast NOCKralingen dus ook SDV en Antibarbari gehuisvest zijn. Ik denk dat ik dat maar ga doen, want weggaan bij NOCKralingen; dat nooit.’

22 Comments
 1. Jan Akkerman zegt

  Jammer Kenneth Nelstein maar hopelijk blijf je nog wel aan de club verbonden

 2. Youssef Taibi zegt

  Jammer eigenlijk moeten ze gewoon die spelers wegsturen en bouwen aan nieuwe team die wel willen voetballen

 3. Gerard van Hove zegt

  Jordi Potuijt

 4. Han Steentje zegt

  Mooi en goed verhaal Kenneth. Ik hoop je nog regelmatig te ontmoeten.

 5. Astrid Bravenboer zegt

  Iwan Bravenboer

 6. Iwan Bravenboer zegt

  ouwe

 7. Ronald En Jacqueline VanderMeer zegt

  Fijn dat je bij de club blijft maar begrijp je volkomen

 8. Gijs Gijs Delft zegt
 9. Tom Larssen zegt

  Goed mens

 10. Awatif Van Overeem-el Aari zegt

  ❤️

 11. Janny Weeda zegt

  Als ik zo je verhaal lees lijkt me dat de enige oplossing om afstand te nemen maar dat je een club mens bent zal je altijd blijven

 12. Hans van Leeuwen zegt

  Jammer Kenneth maar ik begrijp je wel

 13. Pieter Schuitemaker zegt

  Geweldenaar !!!!

 14. Susano Alves zegt

  Herkenbaar

 15. Danny Goedhart zegt

  Topper

 16. Ed Mastbergen zegt

  Succes topper

 17. Rene Koetsenruiter zegt

  He Kenneth, heel veel succes in je volgende uitdaging, wat dat ook zal zijn. Maar ik kan jou niet voorstellen zonder voetbal.

 18. Jan van Pelt zegt

  Veel succes gozer

 19. Ger Bambacht zegt

  Succes met je verdere carrière

 20. Arthur Reinink zegt

  Succes Bro

 21. Hans Henneveld zegt

  Jammer Kenneth bedankt voor je fijne samen werking sukses gr Hans Henneveld

 22. Arjan Van Der Ham zegt

  Topper!!

Laat een antwoord achter