Dennis van den IJssel zou een jaar geen trainer zijn. ‘En toen meldde Ajax zich.’

1

Hij was 5½ jaar hoofdtrainer van De Jodan Boys dat na een aarzelend begin onder zijn leiding prima ging presteren met als absoluut hoogtepunt de bekerwinst in 2016 bij Go Ahead Eagles, toen een eredivisieploeg. Maar ook op afgelopen seizoen in de Hoofdklasse A kan hij met een goed gevoel terugkijken. Er werd een periodetitel in de wacht gesleept, de ploeg eindigde op een keurige zevende plek en in het KNVB-bekertoernooi reikte het tot de halve finale. Goed genoeg allemaal om verder te bouwen, om door te gaan. Maar Dennis van den IJssel gaat niet door bij De Jodan Boys. Hij stopt. Dat had hij de club al in een vroegtijdig stadium van het zojuist afgelopen seizoen laten weten.

Waarom wil jij niet doorgaan als trainer bij De Jodan Boys?

Dennis:  ‘Omdat ik met mijn tijd steeds meer knijp kwam te zitten. Ik ben in 2006 gestart met een eigen voetbalopleidingscentrum en daar ben ik wekelijks 30 uur voor in de weer. Je moet daarbij denken aan het samenwerken met voetbalclubs, aan het organiseren van evenementen, aan het ontwikkelen van trainingen en programma’s, aan het opleiden van coaches en zo meer. In het begin deed ik alles alleen, maar nu heb ik twee jongens full time in dienst. Maar het werk is niet afgenomen. Integendeel, het bedrijf zit nog altijd in de lift. Werkten we vroeger op 2 locaties, tegenwoordig zijn dat er 8. En de samenwerking met voetbalclubs is gegroeid van 1 naar 15. Omdat ik ook hoofdtrainer ben van De Jodan Boys, waar je ook minimaal 30 uur in de week mee bezig bent, maakte ik werkweken van meer dan 60 uur. En nog had ik het met mijn voetbalopleidingscentrum niet goed genoeg op de rit. Ik kwam gewoon tijd te kort om het verder door te ontwikkelen. Toen heb ik besloten om een jaar geen trainer te zijn zodat ik me alleen kan concentreren op mijn opleidingscentrum. Ik wilde voorkomen dat ik te veel dingen zelf moest blijven doen. Als alles strakker georganiseerd zou zijn, kon ik meer dingen delegeren, maar zolang ik trainer zou blijven zou dat niet gaan lukken. Dat zou wel lukken als ik er een jaar de tijd voor zou nemen. Daarom heb ik vrij vroeg bij De Jodan Boys aangegeven na het seizoen te willen stoppen.’

Hoe reageerde de club?

Dennis: ‘Ze waren verrast. Je weet natuurlijk op dat moment niet wat de club met jou wil, of ze verder willen gaan met je, maar ik weet wel dat ik er hier goed op stond en dat er een grote kans was dat ik ook komend seizoen nog trainer van De Jodan Boys zou zijn. Maar ze begrepen me en respecteerden mijn besluit.’

Toen eenmaal bekend was dat je zou stoppen bij De Jodan Boys werd je natuurlijk plat gebeld door andere clubs?

Dennis:  ‘Ja, ik heb de nodige telefoontjes gekregen. Over belangstelling heb ik niets te klagen gehad. Maar er zat geen enkele club bij die mij op andere gedachten kon brengen, vooral omdat ik er goed over na had gedacht wat ik zou gaan doen. Als je geen trainer meer bent heeft dat natuurlijk ook financiële consequenties, dan laat je veel liggen. Maar ik wist gewoon dat als ik een jaar geen trainer zou zijn dat het daarna weer wel mogelijk was om het trainerschap te kunnen combineren mijn eigen bedrijf. En dan zou ik ook geen roofbouw meer op mezelf plegen, want al die jaren van meer dan 60 uur werken in de week gaan niet in je koude kleren zitten. Ik zou dus komend seizoen geen trainer zijn, daar was ik heilig van overtuigd.’

En toen meldde Ajax zich.

Dennis: ‘Als Ajax zich meldt dan negeer je dat niet. Als trainer in Nederland kun je niet beter zitten dan bij die club, want dat is op trainingsgebied het summum. Je kunt daar werken op het allerhoogste niveau en als je gevraagd wordt om in die inspirerende omgeving te komen werken zeg je geen nee. Ik niet tenminste. Het grote voordeel is dat ik bij Ajax overdag werk en dat ik nu in de avonduren de handen vrij heb om de organisatie van mijn voetbalopleidingscentrum verder op poten te zetten. Ajax is dus wel goed te combineren.’

Waarom is Ajax bij jou uit gekomen?

Dennis: ‘Ik heb 20 jaar geleden in het kader van mijn TC1-opleiding stage gelopen bij Ajax. Komt het daardoor? Ben ik op een andere manier opgevallen? Ik weet het echt niet en ik wil het ook niet weten. Maar mooi is het natuurlijk wel dat ze zich bij mij meldden.’

Wat ga je doen bij Ajax?

Dennis:  ‘Ik word assistent van John Heitinga bij de Onder 19. Bij De Jodan Boys heb ik jarenlang Michiel Sol als assistent gehad en samen konden wij prima werken. Michel had als assistent veel inbreng en ik was de eindverantwoordelijke. Bij Ajax ben ik de assistent en is John Heitinga de eindverantwoordelijke. Nee, dat zal niet wennen zijn voor mij. Ik ben flexibel genoeg om daar goed mee te kunnen omgaan.’

Overig Nieuws
1 reactie
  1. Henny Vianen zegt

    TOP trainer,bij Alphense Boys heel veel goeds gedaan,ik wens hem veel succes.

Laat een antwoord achter