Voorzitter Dave Chong (Zuidland) gaat toch voor derde termijn: ‘Met dank aan de leden’

2

Hij had zijn afscheid als voorzitter van Zuidland al aangekondigd. Hij was er wel klaar mee, energie om zijn functie bevlogen in te vullen had hij steeds minder. Na zes jaar was het welletjes, zo vond hij en met dat gevoel liep hij al een tijdje rond. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van zijn club werd dat gevoel nog eens versterkt en toen wist hij het zeker: ik stop. Maar in de loop van het jaar veranderde hij toch weer van mening en onlangs hakte hij de knop door. Dave Chong gaat toch op voor een derde termijn als voorzitter van voetbalvereniging Zuidland.

Vanwaar die ommekeer?

Dave: ‘Laat ik bij het begin beginnen. Ik ben nu zes jaar voorzitter en de laatste maanden bekroop me steeds meer het gevoel van ‘waarom doe ik het eigenlijk.’ Ik vond dat er binnen de club steeds minder mensen opstonden om dingen  te doen en dat er tegelijkertijd te veel gezeur was. Ouders handelden alsof ze klant waren, ook naar de vrijwilligers toe en hadden het altijd over ‘ik vind’ en ‘mijn kind moet.’ Dat is misschien wel een teken des tijds, maar ik had daar wel moeite mee. Klagen mag, maar kom dan ook met ideeën of mogelijke oplossingen. Maar die mensen, daar had je er niet zo veel meer van. De vereniging was in mijn ogen niet meer  georganiseerd als een echte vereniging, waarbij mensen het gevoel hebben dat ze deel zijn van een geheel en daarvoor ook dingen willen doen. Samen met de andere bestuursleden stak ik 10 tot 20 uur per week in de club naast de drukke baan die we allemaal hebben, er was een groep enthousiaste leden dat er wel de schouders onder zette en vrijwilligerstaken op zich nam, maar dat groepje werd kleiner en kleiner. Dat begon me steeds meer te storen, vooral omdat ik als voorzitter niet in staat was dit te doen kantelen. Ik had steeds minder energie om dingen te doen. Het begon me steeds meer te irriteren. Waarom doe je het eigenlijk nog, zo vroeg ik me steeds vaker af. Voor de nieuwjaarsreceptie had ik een speech geschreven met daarin de hartenwens dat er binnen de vereniging meer mensen op zouden gaan staan om de vereniging als vrijwilliger te helpen. Als dat gebeurt, komt het wel goed, zo dacht ik toen nog en de laatste zin van mijn toespraak luidde dan ook dat ik ondanks deze perikelen toch op zou gaan voor een derde termijn als voorzitter. Maar de sfeer was niet goed die middag en toen ik aan mijn nieuwjaarstoespraak begon, had ik niet het gevoel dat het de leden nog interesseerde. Dat was de druppel. Ik heb mijn toespraak niet afgemaakt en op dat moment wist ik het zeker: ik kap er mee. Het is genoeg zo.’

Maar je blijft toch aan? Wat is er in de tussentijd veranderd?

Dave: ‘Nadat ik aangegeven had dat ik zou stoppen ben ik door veel mensen in de club aangesproken dat ze het jammer vonden. Ook binnen het bestuur waren ze er niet zo blij mee, zeker Cees Bevaart niet, die penningmeester was geworden omdat ik beloofd had nog een termijn aan te blijven. Maar ik bleef bij mijn standpunt: ik zou stoppen. Maar ik ga wel op zoek naar een goede vervanger, zo beloofde ik. Samen met het bestuur besloot ik een noodoproep naar de leden toe uit te doen gaan. We belegden in april dit jaar een bijzondere algemene ledenvergadering waarin we uitlegden dat het water de club aan de lippen stond en dat we voor zeven functies binnen de vereniging mensen zochten. Een van die functies was een nieuwe voorzitter. De respons op onze noodkreet was heel positief. Er stonden gelukkig meteen mensen op die iets meer voor onze vereniging wilden gaan doen. Dat was best een positieve verrassing. We hadden ook nog een voorstel op die ledenvergadering om de contributie op te hogen met 50 euro, een bedrag dat leden terug zouden krijgen als ze minimaal 4 uur vrijwilligerswerk voor de club zouden doen. Dat voorstel werd zonder morren aangenomen en ook dat deed me goed. Dat gaf energie, ook al omdat er bij de mensen die opstonden ook een kandidaat-voorzitter was.’

Maar die kandidaat wordt geen voorzitter. Jij blijft dat.

Dave: ‘Inderdaad. Als de leden er straks in september, op de ledenvergadering, mee instemmen, blijf ik nog een termijn aan als voorzitter en dat is vooral omdat er in korte tijd veel mensen opgestaan zijn die dingen willen gaan doen voor de club. Ik blijf ook aan voor die potentiële opvolger, die dan eerst in het bestuur zal toetreden en zich in zal werken. Dat heeft me allemaal veel vertrouwen in de toekomst gegeven, want zo kan ik als voorzitter eindelijk de dingen doen die ik in mijn ogen moet doen:  verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse gang van zaken zonder alles zelf allemaal te hoeven regelen. Want daar hebben we straks voldoende andere mensen voor en dat is goed. Heel goed. Zo kan ik me onder meer bezig houden met het overleg met de gemeente Nissewaard.’

Je bent toch al heel lang in gesprek met de gemeente?

Dave: ‘Ja, al vele jaren. Wij zijn al een tijdje aan het brainstormen met wethouder Martijn Hamerslag over de toekomst van onze vereniging. Vragen die wij stellen gaan over ons complex. De velden, de opstallen, alles is ons eigendom en dat betekent dat we zelf ook alles moeten onderhouden. Met een steeds kleinere werkgroep wordt dat steeds moeilijker. Moeten we ons bezit dan niet overdoen aan de gemeente, zo vraag ik me af. Want dan zijn wij huurder en is de gemeente verantwoordelijk voor het onderhoud. Daarover heeft het bestuur het in de gesprekken met de gemeente. Gesprekken gaan ook over ons nijpend gebrek aan kleedkamers. We hebben leden al een aantal keer moeten vragen zich thuis om te kleden omdat we geen ruimte genoeg hebben. Deze week is binnen het bestuur besloten dat we naar alle waarschijnlijkheid op korte termijn als club vier mobiele kleedkamers financieren die als extra kleedkamers zullen gaan fungeren. En we zijn ook nog in gesprek met de gemeente over een kunstgrasveld, want ook dat is hard nodig. Dat alles past in het langetermijnplan van de club en om dat uit te onderhandelen, dat is een van de functies van een voorzitter, vind ik, want zo houd je je bezig met de toekomst van de club die je aan het hart gaat. En mede hierdoor heb ik weer voldoende energie voor een nieuwe termijn, met dank aan iedereen die is opgestaan om zich als vrijwilliger in te zetten voor onze mooie vereniging.’

2 Comments
  1. Cor Brouwers zegt

    Super kanjer

  2. Hans Saarloos zegt

    geweldig kanjer

Laat een antwoord achter