Ricardo Nijsen (Vierpolders) hangt schoenen aan de wilgen

1

Zaterdag 25 mei 2019 zal Ricardo Nijsen (39) zijn laatste wedstrijd spelen. De laatste wedstrijd na een lange carrière in het amateurvoetbal omdat Ricardo heeft besloten zijn voetbalschoenen aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen.

Het is 1988, als de meeste van zijn huidige teamgenoten nog niet eens geboren zijn, wanneer Ricardo begint met voetballen in de laagste jeugdelftallen van WRW. (Wit-Rood-Wit). Brengt zijn gehele jeugd door op het toenmalige complex van BVV WRW aan de Lumeyweg in Brielle. In 1996 maakt Ricardo zijn debuut in de hoofdmacht van de plaatselijke zondagvereniging onder Stanley Rieborn. De daaropvolgende jaren blijkt hij een vaste waarde voor het eerste elftal van WRW. In 2010 moet Ricardo noodgedwongen onder het mes. Een knieoperatie houdt hem vervolgens een lange periode aan de kant. Dit, zoals we hem kennen, tot grote frustratie van hemzelf, want stilzitten blijkt niks voor Ricardo. In het laatste halve seizoen van WRW als zelfstandige club sluit Ricardo weer aan, bij de inmiddels in de zondag 1e klasse uitkomende ploeg, onder leiding van Steef Buijs.

Ricardo maakt de fusie mee tussen WRW en SC Voorne. Aan het begin wat onwennig, voetballen op de zaterdag, maar de “klik” tussen de spelers van beide verenigingen was al snel gevormd. Het 1e elftal van VV Brielle speelt een uitwedstrijd bij HVV Bernisse als het noodlot wederom toeslaat. Ricardo verstapt zich en voelt meteen dat het niet goed zit. Het is weer zijn knie die parten speelt en na de wedstrijd, met ondertussen een dikke knie, besluit Ricardo dat het mooi geweest is, hij stopt per direct met voetballen….

Een seizoen (of twee) later staat Nijsen langs de kant van het veld te kijken bij een wedstrijd van zijn zoontje Julian als Hans Venneker, op dat moment technisch adviseur bij VV Brielle, hem aanspreekt. “Of hij het ziet zitten om aan te sluiten bij het jonge 2e elftal onder leiding van Jan Lecker”. Na enige twijfel besluit Ricardo de draad weer op te pakken en tot op heden blijkt dat een juiste keuze te zijn geweest. Halverwege het seizoen 2013-2014 sluit Ricardo definitief aan bij de wedstrijdselectie van het 2e elftal van vv Brielle en dat seizoen wordt er bijna promotie afgedwongen naar de reserve hoofdklasse. Helaas strandt het team uiteindelijk in de halve finale van de nacompetitie. Het seizoen daarop, 2014-2015, beschouwt Ricardo misschien wel als één van zijn mooiste. Omringd met jongens die toentertijd een leeftijd hadden tussen de 17 en 24 jaar haalt Ricardo het kampioenschap binnen in de reserve 1e klasse.

Diezelfde jonge garde besluit na dat succesvolle seizoen bijna in zijn geheel als team over te stappen naar VV Vierpolders, om daar in een eerste elftal te kunnen spelen. Zowel de groep als Ricardo zelf voelt de klik met de club aan de Coosenhoek en Ricardo besluit dan ook mee te gaan naar de buurvereniging. Direct in het eerste seizoen strijdt Vierpolders om promotie, maar helaas verliest de ploeg de finale van de nacompetitie. Afgelopen seizoen heeft Ricardo er, mede door zijn schat aan ervaring, aan bijgedragen dat de VV Vierpolders iets moois heeft neergezet. Ook dat seizoen moest de nacompetitie eraan te pas komen om promotie mogelijk te maken, dit keer bleek Vierpolders wel de sterkste in de finale. Enkele woorden uit Ricardo zijn mond na de promotie naar de 3e klasse waren: “Dit is ongelooflijk”, “dat ik dit op mijn leeftijd nog mee mag maken” en “morgen zal alles wel weer pijn doen, maar voor nu maakt dat helemaal niks uit”. En pijn doet het, want dat is de voornaamste reden dat Ricardo nu besloten heeft te stoppen met prestatievoetbal. Een uurtje spelen, soms langer, is op de zaterdag geen probleem. Het feit dat tot vier dagen daarna alles nog zo’n zeer doet, dat maakt het allemaal niet plezieriger. Ricardo besluit daarom nu, op 39 jarige leeftijd en nog altijd speler van een 1e elftal dat uitkomt in de 3e klasse, dat het mooi geweest is. Er komt daarmee een einde aan een lange, maar ook hele mooie, voetbalcarrière. Ricardo zal de voetballerij zeker niet helemaal verlaten, het trainerschap is hem namelijk op het lijf geschreven……..

Voor iedereen die Ricardo nog één keer willen zien spelen in een standaard team op de zaterdag is er nog een mogelijkheid: aanstaande zaterdag 25 mei speelt VV Vierpolders haar laatste competitiewedstrijd van het seizoen thuis in Vierpolders. Aanvang om 14:30 uur in de streekderby tegen GHVV’13 op het sportcomplex aan de Coosenhoekstraat.

Overig Nieuws
1 reactie
  1. Dimitri Den Tuinder zegt

    Niels van Ruiven Remco Veerman

Laat een antwoord achter