Jeroen Rijsdijk (Jong Sparta): ‘Trainer zijn is soms een rotbaan’

0

Onlangs hebben we bij VoetbalRotterdam Janus van Peenen, Teun van den Berg en Rob Jacobs aan het woord gelaten over de KNVB en de maatregelen die de bond de laatste jaren genomen heeft. Ze vonden alle drie onder meer dat jongploegen van BVO’s nooit in de voetbalpiramide opgenomen hadden mogen worden. Ze hadden het over een gebrek aan toeschouwers als je tegen een jongploeg voetbalt, over mindere inkomsten en over het spelen op bijvelden. Jeroen Rijsdijk is dit seizoen trainer van Jong Sparta dat uitkomt in de tweede divisie. Hoe denkt een trainer van een jongploeg over de kritiek die Van Penen, Van den Berg en Jacobs geuit hebben? Waarom doet Sparta eigenlijk met een jongteam mee in de top van het amateurvoetbal? Het zijn vragen die we hem hebben voorgelegd en die hij op persoonlijke titel beantwoordt.

‘Vanuit de amateurs gezien snap ik die kritiek wel’, zo steekt hij van wal. ‘Een ploeg als Jong Almere brengt geen grote supportersschare mee. Qua ambiance en qua omzet is het dan minder dan wanneer Katwijk op bezoek komt. Tegen Jong Twente voetbal je op een bijveld. Dan begrijp ik dat je dat anders zou willen. Maar van het standpunt van ons uit gezien denk ik daar heel anders over. De KNVB  heeft er voor gekozen dat de jongploegen in de voetbalpiramide opgenomen worden. Dan speel je tegen de beste ploegen van het amateurvoetbal. Tegenstanders als Kozakken Boys, AFC en Katwijk zijn topteams, die zijn in staat te winnen van ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie. Ze hebben gelouterde, ervaren voetballers in hun gelederen, vaak ook spelers die in het betaald voetbal hebben gespeeld. Die ploegen bestaan dus uit echte mannen. Wij hebben jongetjes in ons elftal. Na de winterstop hebben we bij Jong Sparta 5 spelers van de Onder 19 en 2 jongens van de Onder 18 in de ploeg en die moeten dus vol aan de bak. Elke week opnieuw. Daar leren ze heel veel van. Voor de ontwikkeling van spelers van een ploeg als Jong Sparta is dat geweldig en daarom doen wij mee. De doelstelling van Jong Sparta is dat je spelers tot een zo hoog mogelijk niveau opleidt, het moet een kweekvijver zijn voor je eerste elftal. Als je in een interne competitie alleen tegen andere jongploegen zou voetballen, speel je tegen jongens die op hetzelfde niveau zitten. Bovendien loop je dan ook de kans dat wedstrijden niet doorgaan omdat een club niet genoeg spelers op kan stellen. Jong ADO tegen Jong Feyenoord is om die reden onlangs uitgesteld. Van Jong NAC en Jong ADO heb ik gehoord dat ze soms drie weken niet voetballen. Dat is bij ons in de tweede divisie ondenkbaar.’

‘Door die strijd, door elke wedstrijd weer tegen hele goede voetballers te spelen kunnen de spelers van Jong Sparta zich ontwikkelen’, gaat Jeroen verder. ‘Ze moeten zich aanpassen aan het niveau en zo worden ze beter. Slimmer ook. Alleen zitten er soms wel eens minder leuke dingen aan het uitkomen in de tweede divisie. Dit seizoen heeft de KNVB besloten dat een jongploeg geen spelers ouder dan 23 jaar mag inzetten. Dispensatiespelers mogen niet meer. Er zit in het seizoen 2020-2021 trouwens een nog lagere leeftijdsgrens aan te komen, de KNVB wil dan dat jongploegen alleen spelers opstellen die hooguit 21 jaar oud zijn. Spelers van het eerste die nu ouder zijn dan 23 en straks 21 mogen dus geen speelminuten meer maken in de jongploeg. Bovendien mogen voetballers van 18, 19 en 20 jaar oud nu niet meer in een jongploeg spelen als ze dat 18 keer in het eerste gedaan hebben. En spelers van 21 en 22 jaar oud mogen dat niet meer als 5 x 45 minuten of meer in het eerste hebben meegedaan. Dat is ten opzichte van voorgaande jaren nogal veranderd. Als er dan in de winterstop ook nog eens 7 of 8 basisspelers uit je selectie verdwijnen omdat ze de overstap naar het eerste maken of omdat ze naar ploegen in de Keuken Kampioen Divisie vertrekken, voldoe je weliswaar aan de doelstelling van opleiden, maar dat betekent wel dat je als trainer na de winterstop met een nieuw elftal helemaal opnieuw moet beginnen. Voor de winterstop stonden we in de top 5, na de winterstop verloren we vier wedstrijden achter elkaar. Dan is het niet leuk als trainer, hoor. Dan is trainer een rotbaan. Dan twijfel je wel eens aan je zelf. Je bent altijd al afhankelijk van het materiaal dat je hebt en een goede trainer haalt er meer uit dan een minder goede, maar na de winterstop hadden we een piepjong elftal bestaande uit jongens die het klappen van de zweep nog niet kenden. We kregen bijvoorbeeld veel doelpunten tegen uit corners of uit vrije trappen. Dat gaat over een gebrek aan vastigheid, ook over gogme. Als trainer vertel je dan hoe dat komt. Je laat beelden zien. Gelukkig zie je dan dat ze het oppakken. Het gaat steeds beter, die jonge gasten groeien door en we hebben nu al meer punten dan vorig seizoen.’

Maar als Jong Vitesse zich niet teruggetrokken had kon je nog wel degraderen.

Jeroen: ‘Dat klopt. De KNVB heeft besloten dat er maximaal twee jongploegen in de tweede divisie mogen uitkomen. Jong Almere City degradeert, maar als Jong Volendam kampioen wordt in de derde divisie en die kans is groot en als Jong Vitesse zich niet teruggetrokken had, dan zou er nog een jongploeg uit de tweede divisie moeten degraderen. Tot op dit moment stonden wij op die fatale plek. Als we zaterdag van De Treffers winnen heb je 50 punten en dat is een prima resultaat, maar als je dan toch zou moeten degraderen, zou dat heel wrang zijn. Gelukkig komt het zover niet, want Jong Vitesse stapt uit de voetbalpiramide.’

En wat betekent het voor jouw elftal mocht Sparta 1 naar de eredivisie promoveren?

Jeroen: ‘Met Henk van Stee en met de trainers van het eerste en die van Jong Sparta en de mensen van de scouting nemen we alle scenario’s door. Eredivisie of Keuken Kampioen Divisie, alles is nu nog mogelijk. Als Sparta in de eredivisie voetbalt, zal dat natuurlijk ook van invloed zijn op Jong Sparta. De lat gaat dan nog hoger. Zo ben je als trainer altijd bezig. Ik ben niet alleen trainer van Jong Sparta, maar ook assistent bij het eerste en samen met Nourdin Boukhari analyseer ik tegenstanders van het eerste elftal. Het is een baan van 24/7, maar vaak heel leuk. Soms niet, dat vertelde ik daarnet al. Maar ik kan er mijn passie in kwijt. Feitelijk heb ik van mijn hobby mijn vak gemaakt, want nadat ik het diploma coach betaald voetbal heb gehaald wilde ik dolgraag in het betaald voetbal werken. Dat is gelukt en omdat mijn contract met een jaar verlengd is, kan ik daarmee doorgaan. Dat bevalt me prima, moet ik zeggen.’

Overig Nieuws

Laat een antwoord achter