De werkploeg (93): vv Smitshoek

1

Ook dit seizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor aflevering 93 van deze serie is hij op bezoek geweest bij voetbalvereniging Smitshoek, een grote club met ongeveer 1700 leden, waarvoor aan de Smithoekse Baan een complex voorhanden is met 4 grasvelden, 3 kunstgrasvelden en een omboord kunstgrasveldje voor de mini’s.

Bij Smitshoek zijn de taken verdeeld en bestaat de werkploeg uit een drietal groepen. We beginnen met de buitenploeg, de mannen die de velden op orde houden. Piet van Langevelde is er daar een van. ‘Wij doen alles zelf, alleen het grote werk wordt uitbesteed aan een aannemer. We hebben ook een tractortje zodat we de velden kunnen slepen’, legt hij uit. Piet is al sinds 2011, toen hij met de VUT ging,  lid van de buitenploeg. ‘Ik zat amper 4 weken thuis en toen werd ik al gebeld met de vraag of ik wilde komen meehelpen. Daar heb ik toen maar ja op gezegd, want ik kwam toch altijd wel op de club.’  Piet is lid van Smitshoek sinds 1963 en heeft er tot zijn 50e gevoetbald.

Bas Sluimers zit ook in de buitenploeg. Dat doet hij trouwens nog niet zo lang, want hij is er sinds vorig jaar bij. ‘Maar toen ik nog werkte, deed ik hier al klusjes’, vertelt hij. ‘Nu doe ik in de buitendienst hand- en spandiensten.’ Het meeste werk verzet hij trouwens op wedstrijddagen, want elke zaterdag, als er gevoetbald wordt, is Bas de man die voor thee zorgt in de rust en voor limonade. Dat is een gigantische klus, want er worden bij Smitshoek op zaterdag heel veel thuiswedstrijden afgewerkt.

Ook Kees Groeneweg doet werkzaamheden in de buitenploeg. Hij is vier ochtenden op de club, onderhoudt de velden en hij rijdt ook met de  krijtkar over de velden. ‘Ik woon hier aan de dijk en na de oprichting van de club in 1960 ben ik hier gaan voetballen en nooit meer weg gegaan. Lekker in de buurt, toch?’, zegt hij. Kees is vroeger kantinemedewerker geweest en vanaf 2004, toen hij met de VUT ging, is hij komen helpen omdat hij wat te doen wilde hebben.

Jan Stolk is ook buiten in de weer. Hij komt drie, vier dagen in de week. ‘Werk is er altijd’, zegt hij. Jan heeft een bijnaam: Gas noemen ze hem op de club. ‘Er was vroeger nog een andere Jan Stolk hier en toen zijn ze mij maar Gas gaan noemen omdat ik op een energiebedrijf werkte’, zegt hij. Jan houdt zich bezig met het veldonderhoud maar komt ook in actie als er iets met gas, elektra of water gedaan moet worden. Hij is al heel lang in de weer voor de club, heeft al meegeholpen met de bouw van de kantine en later ook met de renovatie van de kleedkamers.

Ook Piet Hensen is lid van de buitenploeg, maar die was op vakantie toen wij langskwamen.

Peter Jansen is geen man van de buitenploeg. Peter maakt de kleedkamers schoon. Daar hebben ze er bij Smitshoek 32 [!] van. Dat schoonmaakwerk doet hij bij Smitshoek al sinds 2008. ‘Daarvoor vlagde ik bij het elftal van mijn schoonzoon. Ik heb altijd gezegd dat als ik met pensioen gegaan was, ik dan hier zou komen helpen’, vertelt hij. ‘Ik zat nog maar heel kort thuis en toen ging de telefoon al.’ Het schoonmaken van de kleedkamers doet Peter op maandag en op dinsdag en op die dagen zorgt hij ook voor de koffie voor de werkploeg.

Harry Groenenboom en Coby Fase  maken de kleedkamers op de andere dagen schoon. Harry komt dat twee ochtenden in de week doen. Hij is nooit lid geweest, heeft helemaal niks met voetbal en wist naar eigen zeggen niet eens of een bal rond is, maar toen zijn buurman hem vroeg om in de vrijwilligersploeg van Smitshoek mee te komen helpen, stemde hij meteen toe. ‘Dat was 20 jaar geleden en ik ben er nu nog steeds, omdat ik het leuk vind hier’, zegt hij.

Coby Fase is nog veel langer vrijwilliger bij Smitshoek, al meer 40 jaar. ‘Eigenlijk meteen vanaf het moment dat ik lid werd’, legt ze uit. Al meer dan 30 jaar  maakt ze de kantine schoon, ze draait nog altijd  om de 2 weken bardiensten en samen met Margo Bravenboer organiseert ze al jaren het sinterklaasfeest en andere verenigingsactiviteiten. Margo is vier ochtenden in de week bezig op de club. Schoonmaken, de was, de inkoop van schoonmaakartikelen; ze is van vele markten thuis. ‘Mijn vader en moeder deden al van alles op de club en dan rol je er van zelf in’, zegt ze.

Koos van Doesburg maakt ook schoon. Koos is een van de oprichters van vv Smitshoek en na de oprichting is hij 25 jaar bestuurslid geweest. Koos heet trouwens helemaal geen Koos. Zijn voornaam is Piet, maar iedereen op de club kent hem als Koos. ‘Tja, er liepen hier al een paar andere mannen rond die Piet heetten dus mij noemden ze maar Koos’, zegt hij. ‘Koos’ is erelid, was onder meer nauw betrokken bij de bouw van de kleedkamers en de kantine op de huidige locatie en sinds 2002 komt hij twee ochtenden in de week schoonmaken.

Zijn vrouw Coby maakt ook schoon, elke maandagochtend. Dan maakt ze de bestuurskamer schoon, het jeugdhonk en de toiletten. ‘Zestien jaar geleden stond er in de weekbrief van de vereniging een oproep om de werkploeg te komen versterken en dat ben ik toen gaan doen. Vroeger ben ik onder meer nauw betrokken geweest bij de oprichting van het damesvoetbal bij de club. Dat is begin jaren 70 bij mij thuis aan de keukentafel geregeld’, vertelt ze. Coby is tien jaar  keeper geweest van het dameselftal.

Ap Bol is de materiaalman van het eerste elftal. Hij zorgt voor de shirtjes en dat is best een uitzoekwerk, want het elftal heeft 8 verschillende shirtsponsors, die allemaal evenveel wedstrijden aan bod moeten komen. ‘Maar ik heb een lijst aan de binnenkant van de kastdeur wie wanneer aan de beurt is, maar dan nog is het een gepuzzel’, zegt Ap, die in 1984 als verzorger bij Smitshoek terechtkwam en daarna niet meer weggegaan is. Ap wast ook de tenues van het eerste, het tweede en het derde elftal en ook de trainingskleding van de selectie. Die was doet hij trouwens niet alleen. Hij wordt daarbij vaak geholpen door Margo Bravenboer.

Tot slot hebben we Ton Habermehl nog. Ton is geen vrijwilliger, maar als verenigingsmanager voor 36 uur in de week wel dagelijks op de club aanwezig. ‘Ik zorg voor de veld- en de kleedkamerindelingen, voor de trainingstijden en handel veel lopende zaken af’, legt hij uit.

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een reportage over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdam.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.

 

1 reactie
  1. Hans Muller zegt

    Denise Heijster

Laat een antwoord achter