Column Jan Schoonen: Jelmer Overbeeke (OFB)

1

OFB; veel punten hebben ze nog niet, maar vorige week werd met 2-1 gewonnen bij Herkingen’55. Het was de eerste overwinning van het seizoen en terug op Ooltgensplaat zal er wel een feestje gevierd zijn, vermoed ik. Maar veel bier is daar niet aan te pas gekomen, want bij OFB hebben ze dit jaar veel spelers op het veld staan die nog geen 18 jaar oud zijn en dus nog geen alcohol mogen nuttigen. Het zal de pret niet gedrukt hebben. Zaterdag moesten de jongens van interim-trainer Wilco van der Brink naar Abbenbroek, dat eigenlijk ook aan een troosteloos seizoen bezig is. De bewoners van Abbenello staan op een negende plaats in de vierde klasse H en hadden in 23 wedstrijden 30 punten bij elkaar gevoetbald. Nog altijd meer dan de bezoekers uit Ooltgensplaat, want met die overwinning op Herkingen’55 hadden die totaal nog altijd maar 4 puntjes.

Abbenbroek-OFB, niet bepaald een affiche om van te voren naar uit te kijken dus. En toch heb ik zaterdag een leuk wedstrijdje gezien met twee ploegen die vol voor de winst gingen en af en toe leuke dingen lieten zien. Zo’n Roy Verwijs van de thuisploeg bijvoorbeeld. Dat is een speler naar mijn hart. Altijd druk in de weer, immer naar voor gericht en na afloop total loss volgens mij, zo onnoemelijk veel werk verzet hij op het veld. Een andere speler die me wel kon bekoren was Jelmer Overbeeke, de nummer 9 van OFB en nog geen 18 jaar oud. Die jongen kan echt voetballen. In de eerste helft was hij de beste man op het veld. Zijn loop alleen al. Als een roofdier wacht hij op zijn kans. Hij doet het hoog nodige. Niet dat hij lui is, maar Jelmer is een loerder, een voetballer waarvan je denkt dat hij in slaap gevallen is en niet bij de les is. Maar dat is hij wel. Jelmer is sluw, doet alsof alles aan hem voorbij gaat en dan ineens, in een flits maakt hij een actie waarbij je je vingers aflikt.

Bij OFB heeft hij de rol dat hij afwachtend mag voetballen. Natuurlijk moet hij verdedigende arbeid leveren, maar dat is niet het hoofddoel voor hem. Hij doet het mondjesmaat. Hij loopt zijn verdedigende metertjes op het veld als Abbenbroek opbouwt, stoort hier en daar wel wat, loopt links en rechts een gat dicht, maar dat alles doet hij met reserve. Hij spaart energie, is zuinig met zijn inspanningen. Totdat hij de bal aangespeeld krijgt. Dan schakelt hij een paar tandjes bij en laat zien dat hij veel klasse in huis heeft. Dan is hij snel en wendbaar. Hij kan een mannetje uitspelen en hij bewaart altijd het overzicht.

Zijn mooiste actie van de wedstrijd was zijn doorbraak over links, toen hij alles en iedereen van Abbenbroek achter zich liet en in kansrijke positie kwam om uit te halen. Dat deed hij niet. Hij legde de bal breed op de meegelopen Nicky Florusse, die simpel kon scoren. Het was een weergaloze actie van Jelmer en dat feilloze balletje breed, dat zie je zelfs op televisie niet vaak. Jelmer is een kanjer en dat heeft hij trouwens niet van een vreemde. Zijn vader Koos speelde tot zijn 43e in het eerste van OFB. Meer dan 500 officiële wedstrijden moet hij op zijn naam hebben staan en op Ooltgensplaat wordt hij dan ook Mr. OFB genoemd. Aan de toekomst van OFB heeft Koos ook gedacht. Niet alleen zijn zoon Jelmer voetbalt nu in het eerste elftal op ‘de Plaat’, ook diens oudere broer Leander.

Volgend seizoen wordt Marius Hotting trainer van OFB. Hij heeft de meeste voetballers die nu in het eerste spelen vroeger ook al onder zijn hoede gehad. Hij was trainer van de B toen al die jongens nog in die leeftijdscategorie speelden .De bedoeling was dat Marius met hen naar de A zou gaan en daarna ook trainer van het eerste elftal zou worden. Zover kwam het niet, want Marius’ hart lag bij de senioren en hij vertrok naar NTVV. Maar volgend seizoen keert hij terug. Marius heeft goud in huis. In tegenstelling tot het schamele aantal punten dat de ploeg bij elkaar heeft gesprokkeld, zit er echt wel muziek in de ploeg. Bijna alle spelers zijn nog piepjong, maar samen vormen ze een talentvol ploegje, dat echt de potentie heeft beter te worden. Het is alleen te hopen dat de jongens nog een paar jaar blijven, want veel van hen studeren op hoge scholen en universiteiten en zullen straks, als hun studie afgerond is, uitwaaieren en op die manier dus verloren gaan voor OFB. Jelmer misschien ook wel. Tot die tijd moet je echt eens gaan kijken bij OFB, want daar is iets moois aan het groeien. En volg dan Jelmer, die jongen is echt goed. Hij moet alleen beter leren doseren, want in de tweede helft was het allemaal veel minder wat hij liet zien.

1 reactie
  1. Matthieu Floor zegt

    Jelmer Overbeeke

Laat een antwoord achter