Column Jan Schoonen: Eldrick Cristina (BZC/Zuiderpark)

4

In de diepte moet je hem niet aanspelen. Met zijn Bourgondisch lichaam is hij al jaren niet meer in staat voluit te sprinten. Al tijdens de warming up, toen hij en zijn ploegmaten een paar korte sprintjes trokken, was op zijn shirt  een enorme zweetplek te zien. Terwijl hij eigenlijk niet eens zoveel deed en al helemaal niet intensief bezig was.

Nee, van fysieke inspanningen moet de inmiddels 34-jarige Eldrick Cristina het niet meer hebben. Hij gaat niet op de brommer, zoals René van der Gijp altijd zegt over spelers die heel hard kunnen lopen. En toch is de rondbuikige spits van BZC/Zuiderpark een voetballer die iets heeft. Je blijft hem in de gaten houden op het veld en echt niet alleen vanwege zijn lichaamsbouw.

Vroeger, toen hij een fiks aantal kilootjes lichter was, was hij een fenomeen. Als speler van de A1 van Feyenoord was hij ooit landelijk topscorer in de toenmalige Shell-competitie voor de hoogste jeugdelftallen. Betaald voetbal haalde hij niet, maar toch kan Eldrick terugkijken op een mooie voetballoopbaan. Hij heeft bij DOTO gespeeld, bij RVVH, Transvalia ZW, Sparta, PFC, wederom Transvalia ZW en nu zit hij bij BZC/Zuiderpark dat zaterdag kampioen kon worden van de vierde klasse G als het niet van Hekelingen zou verliezen. Die ploeg had trouwens ook iets te winnen, want als ze Eldrick en diens maten konden verslaan zou de derde periodetitel hun beloning zijn.

Vanaf de aftrap ging het los en mooi was dat oud-trainer Bert Kamp als toeschouwer daarbij aanwezig was. Eldrick was door zijn trainer Frans van Helden in de spits geposteerd en droeg de aanvoerdersband. Veel meters maakte hij niet, de verdedigers van Hekelingen werden niet opgejaagd en konden achterin dus ongestoord opbouwen. Hekelingen nam het initiatief en trok onvervaard ten aanval. Bij de cornervlag ontfutselde Nick Koopal de bal van Custavo Frans en stoomde meteen door, de zestien in. Zijn opmars kon alleen maar met een overtreding gestuit worden en de terechte penalty werd koelbloedig in een doelpunt omgezet door diezelfde Nick Koopal. Eldrick was er niet blij mee getuige zijn armgebaar naar Custavo van ‘waarom trap je die bal niet weg’.

Met die 0-1 op het scorebord werd de wedstrijd nog leuker. Meer en meer drong de thuisploeg aan en Hekelingen, dat 40 minuten fris en fruitig had gespeeld, kwam steeds minder aan voetballen toe. Eldrick werd vaker in het spel betrokken en strooide met intelligente passjes. Echt in beeld kwam hij bij de vrije trappen die hij op randje zestien mocht nemen. Dat waren de absolute hoogtepunten van de wedstrijd.

Zorgvuldig legde hij telkens de bal neer en deed dan een paar passen naar achteren. Ik denk dat hij op drie meter van de bal staat als hij zijn aanloop neemt. Maar die aanloop komt niet meteen, want eerst trappelt hij een paar keer met zijn korte beentjes op de grond, zonder vooruit te komen. Hij doet het zoals meeuwen dat doen wanneer ze al trappelend op het gras wormen naar boven lokken. Wormen komen er niet naar boven als Eldrick zo bezig is, want bij BZC/Zuiderpark spelen ze op kunstgras. Maar het is geweldig om Eldrick in stilstand zo op het gras te zien trappelen. En dan plots, gaat hij dan toch naar de bal. Die raakt hij perfect. De eerste keer gaat zijn vrije trap net over, de tweede keer kan Hekelingen-doelman Jordi Dijkshoorn ternauwernood de bal uit de kruising boksen.

Het blijft lang 0-1 en bij BZC/Zuiderpark worden ze steeds ongeduldiger, doelman Raymond de Hollander nog het meest. Eldrick gooit nog de watertas van de Hekelingenverzorger over de achterlijn als die bezig is met een gekwetste speler en tussen de bedrijven door heeft Hekelingen nog één messcherpe uitval die door Nick Koopal beter uitgespeeld had moeten worden. En dan mag de thuisploeg vlak voor tijd voor de derde keer een vrije trap op de rand van de zestien nemen. Alweer zet Eldrick zich achter de bal en ik sta me al te verheugen op de dribbelende pasjes op de plaats die hij weer zal gaan maken. Maar dit keer doet hij het anders. Hij roffelt verrassend genoeg niet met zijn korte beentjes op het kunstgras, maar schuift de bal opzij naar Wilmar Hanst naast hem. Die haalt verwoestend uit. De gelijkmaker is genoeg voor het kampioenschap van BZC/Zuiderpark en ik denk dat er nog lang gefeest is bij de club. Ik kan me zo voorstellen dat Eldrick trappelend en dribbelend het middelpunt van de feestvreugde was. Alleen al voor die bewegingen moet hij er nog maar een jaartje aan vastplakken.

4 Comments
 1. Marc Henny zegt

  Leuk stuk!!

 2. Debby Duijm zegt

  Guy Duijm, ….

 3. Ronald Brandt zegt

  Mooi stukje jan.

 4. Tien Tien Tien zegt

  Trots op jou Nick Koopal❤

Laat een antwoord achter