Column Jan Schoonen: Jesse Eggers (RVVH)

0

Vroeger had je Michel Platini, Pierre van Hooijdonk en Roberto Carlos die het goed konden. Vorige week scoorde Lionel Messi tegen Liverpool met een fenomenale vrije trap en eerder dit seizoen deed Lasse Schöne dat al tegen Real Madrid. Het is en blijft toch een mooi wapen als je als elftal een speler hebt die een vrije trap om kan zetten in een doelpunt. Bij eersteklasser RVVH hebben ze ook iemand in hun gelederen die een stilliggende bal enorm goed weet te raken: de 25-jarige rechtsback Jesse Eggers. Tegen Deltasport afgelopen zaterdagmiddag produceerde hij weer een wonderschone zwabberbal die met twee stuiten onderweg langs Deltasportdoelman Colin Hoeder zeilde, uiteindelijk tegen de paal belandde en vervolgens door een alerte Pepito Merencia simpeltjes binnengetikt kon worden.

Jesse heeft iets wat niet veel voetballers hebben: hij kan een bal op zo’n manier raken waardoor het voor een doelman onmogelijk in te schatten is waar die terecht gaat komen. Ik moet er dan wel bij zeggen dat bij Jesse dan die bal wel stil moet liggen, want als het balletje rolt, kan hij het veel minder goed. Dan is hij een doorsneevoetballer, een speler met een matige traptechniek waarover je geen column over gaat schrijven. Of misschien juist wel, want het schijnt dat na elke training bij RVVH door elftalleider Han van Loon of anders de volgende ochtend door de mannen van de werkploeg er altijd een paar ballen uit de bosjes gehaald moet worden die daar door een wilde trap van Jesse beland zijn. ‘Hij kan echt niet trappen’, zeggen RVVH-ers die hem vaak aan het werk zien.

Maar als de bal stilligt kan hij dat wel. En goed ook! Dan komt het leer altijd terecht daar waar Jesse het wil en de weg die de bal daarbij aflegt is immer wonderbaarlijk. Ik kijk altijd met grote bewondering naar werpers bij honkbalwedstrijden, naar hoe zij in staat zijn effect in een bal te toveren. Heel mooi vind ik dat altijd. Wat pitchers met hun handen kunnen, kan Jesse met zijn rechtervoet. De eerste treffer van zijn ploeg, zaterdag tegen Deltasport mag dan ook voor 90 procent op zijn conto bijgeschreven worden.

Bij niet-stilstaande fases valt Jesse niet op. Dan komen passes lang niet altijd aan en oogt het allemaal een beetje ongecoördineerd. Zijn inzet is groot en hij staat verdedigend echt wel zijn mannetje. Jesse is een onverzettelijke strijder die zijn ziel en zaligheid in een wedstrijd legt, maar een uitblinker is hij echt niet. Evenals de andere spelers kwam hij zaterdag niet helemaal uit de verf. Het niveau van de wedstrijd Deltasport-RVVH, toch twee eersteklassers, was laag en dan zeg ik het nog voorzichtig. Wat de beide ploegen op de grasmat legden was povertjes, wat Jesse deed ook. Alleen Mahmut Sönmez deed af en toe fraaie dingen en RVVH-keeper Donovan Levestone had een geweldige reflex op een inzet van Dikkie Bontes. Verder was er niet veel te genieten. Maar die vrije trap van Jesse vergoedde veel, heel veel. Alles eigenlijk. Eigenlijk zouden er voor hem alleen maar stilliggende fases moeten zijn in een wedstrijd. Walking football zou hem op het lijf geschreven zijn. Als hij straks op leeftijd is en overstapt naar walking football, dan moet Jesse wekelijks de absolute uitblinker zijn want bij dat spelletje worden alleen maar stilliggende ballen weggetrapt.

Jesse is trouwens een jongen van de club. Behoudens een uitstapje van één seizoen naar Bolnes heeft hij zijn hele jeugdopleiding bij RVVH doorlopen en is daarna in de selectie terechtgekomen. Het heeft een tijdje geduurd eer hij basisspeler was, maar in het seizoen 2015-2016, toen RVVH in de Topklasse uitkwam, was hij er als vaste kracht bij. Een van zijn eerste wedstrijden in het eerste van RVVH was overigens een bekerwedstrijd tegen Vitesse, waar toen Piet Velthuizen onder de lat stond. Die kreeg prompt een directe vrije trap van Jesse om zijn oren en toen wist iedereen bij RVVH meteen dat Jesse bij vrije trappen net buiten de zestien voortaan achter de bal moest gaan staan. Bij Deltasport weten ze dat sinds zaterdagmiddag ook.

Laat een antwoord achter