Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent-scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.
Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.
Vandaag heeft Arie van den Bulk de 29-jarige Enrico de Wolf uit Rotterdam, assistent scheidsrechter, gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:
- Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent-scheidsrechter actief?
Al sinds 2006 ben ik als scheidsrechter actief. Ik ben toen begonnen als “juniorenscheidsrechter” bij Oude Maas en PSV Poortugaal. In 2011 deed ik mijn BOS-cursus (de huidige SO3) en ben toen voor de KNVB gaan fluiten. Sinds 2015 ben ik overgestapt naar het assisteren, omdat ik het niet leuk meer vond om alleen op pad te gaan, maar graag deel uit wilde maken van een team.
2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter en waarom?
Van alle leuke wedstrijden die ik heb mogen meemaken, ga ik toch voor de Zeeuwse derby Vlissingen – Goes van vorig seizoen. De wedstrijd werd al een keer uitgesteld vanwege het weer; vanwege de regen was het toch al slechte veld van Vlissingen helemaal onbespeelbaar. Een paar weken later kon dan toch op een zaterdagavond om 8 uur afgetrapt worden. Het was een wedstrijd met veel spanning en strijd, maar toch met veel respect voor de tegenstander. Meer dan 1500 man stond langs de lijn en ik assisteerde één van de beste wedstrijden uit mijn carrière. Na afloop was het enige commentaar dat door het kunstlicht ons lichtgroene tenue teveel leek op het blauwe tenue van Goes. Als dat alles is, kan ik er zeker van zijn dat wij toen een topprestatie hebben neergezet.
3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?
Ik kan totaal niet voetballen, maar ik wilde wel graag iets met voetbal doen. Ik dacht daarom dat het leiden van wedstrijden wel iets voor mij zou zijn. Ik ben toen begonnen met een paar proefwedstrijdjes bij E- en F-pupillen om te kijken of ik het wel echt leuk vond. En inderdaad, ik vind het zo leuk dat ik inmiddels al 12 jaar op de voetbalvelden te vinden ben.
4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent-scheidsrechter nog graag willen bereiken?
Ik wil graag de 2e divisie bereiken. Gezien mijn leeftijd is betaald voetbal niet meer haalbaar en ik denk ook dat ik daar net niet goed genoeg voor ben. De top van het amateurvoetbal is volgens mij net zo leuk en het lijkt me fantastisch om daar in de toekomst een aantal jaar in mee te mogen draaien.
5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?
Een goede scheidsrechter kan goed communiceren. Ik denk dat dat de belangrijkste eigenschap is; dat je kunt uitleggen wat je doet en waarom je dat doet. Alles valt of staat met het kunnen verkopen van een beslissing. Het toegeven van een foutje kan ook geen kwaad; arbitreren is tenslotte mensenwerk en daarbij wordt er soms een foutje gemaakt. Een goede scheidsrechter is verder ook streng wanneer het moet, soepel wanneer het kan en absoluut niet hooghartig.
6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?
Voor mij is dat Björn Kuipers. Hij heeft een fantastische uitstraling en volgens mij kan hij ook goed communiceren met zijn team en de spelers op het veld.
7. Welke wedstrijd heb je als laatste geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?
De laatste wedstrijd was Gemert – Leonidas in de zondag Hoofdklasse. Ik vind dat ik daar een prima wedstrijd heb neergezet en mijn rapporteur van die middag was het daarmee eens; ik heb mijn beste beoordeling van het seizoen daar gekregen.
8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?
Wanneer ik zo min mogelijk fouten heb gemaakt, ik gemakkelijk heb kunnen lopen en me echt onderdeel heb gevoeld van het arbitrale trio. Daarnaast hoop ik altijd dat een wedstrijd met net zoveel spelers eindigt als dat deze begint en dat we allemaal hebben mogen genieten van een leuke middag met goed voetbal.
9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?
Ik denk niet dat we al te veel moeten wijzigen aan de huidige spelregels, maar het kan in sommige gevallen wel wat eenvoudiger. Als sommige regels (zoals die van overtredingen die gemaakt kunnen worden bij het nemen van een strafschop) samengevat moeten worden in tabellen om het duidelijker te maken, dan is de regel in eerste instantie al te moeilijk. Daar kan nog wel aan gewerkt worden. Het zou ons werk makkelijker maken, omdat de spelers en het publiek dan ook beter begrijpen welke regel wordt toegepast en waarom.
10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?
De Nederlandse scheidsrechters zijn volgens mij een van de betere van Europa. Ik vind wel dat we vooral onze topscheidsrechters moeten selecteren op basis van leiderschap en wat minder op basis van loopvermogen. Ik denk dat door deze trend niet altijd de juiste scheidsrechter op de juiste plek terecht komt.
11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?
Ik ben een fan van derby’s, dus ik zou heel graag een wedstrijd als Spakenburg – IJsselmeervogels of Katwijk – Quick Boys willen leiden. Mijn beste prestaties lever ik onder druk, dus een dergelijke wedstrijd zou voor mij wel echt de ultieme test zijn of ik onder zo’n hoge druk ook nog steeds kan presteren.
Ik vind het knap dat je het leuk vind . Ik zelf dit seizoen 2 wedstrijden van begin tot eind uit gemaakt voor van alles en nog wat . Zal zeker voor gedeelte aan mijzelf liggen maar ik heb besloten om stoppen bij de hogere elftallen