KNVB: ’Verplaatsen speelronden onvermijdelijk’

63

Het huidige seizoen heeft een uniek en ongekend verloop. Iets wat vooraf door weinigen voor mogelijk werd gehouden, is toch gebeurd: één Nederlandse club staat in de halve finale van de Champions League, de finale van de TOTO KNVB Beker én is in de race voor het kampioenschap van de Eredivisie. Directeur betaald voetbal Eric Gudde legt uit waarom wijzigingen in de speeldata daardoor onvermijdelijk zijn.

“Bij de totstandkoming van de speeldagenkalender voor het seizoen 2018/2019 zijn de wensen van de clubs geïnventariseerd. In gezamenlijkheid werd besloten dat het schrappen van een midweekse speelronde voorrang moest krijgen ten opzichte van die hele kleine kans dat een van de clubs zo ver zou komen in de Champions League.”

“Nu dit met Ajax toch het geval is, blijkt dat er aan het eind van het seizoen geen ruimte meer is om eenvoudig met eredivisiewedstrijden uit te kunnen wijken naar alternatieve data. Na wekenlang alle mogelijke oplossingen te hebben verkend, zijn de overgebleven scenario’s vandaag voorgelegd aan de clubs. Dit omdat alle clubs aan de basis stonden van het competitieprogramma en nu ook allemaal te maken krijgen met speeldata die hoe dan ook veranderen.”

Wat is nu het plan?

We hebben verschillende scenario’s besproken. We willen een sportieve afsluiting, dat is het uitgangspunt. Hiervoor willen we speelronde 33 verschuiven naar woensdag 15 mei (19.30 uur). Ook de play-offs voor promotie/degradatie en voor het Europese ticket zullen hierdoor verschuiven.

Worden deze wedstrijden verschoven zodat Ajax zich rustig kan voorbereiden op de halve finale van de Champions League?

Nee, dit wordt gedaan om aan de samen afgesproken voorwaarde van minimaal twee volledige dagen rust tussen twee wedstrijden te kunnen voldoen. Dat is het uitgangspunt voor onze competitieplanning. Dat geldt voor alle clubs en dat geldt voor alle competities waarin ze spelen; eredivisie, bekertoernooi en Europees voetbal. Daarnaast is er het uitgangpunt dat we ten behoeve van een eerlijk verloop van de competitie er zo lang mogelijk aan vasthouden dat op de laatste twee speeldagen alle clubs tegelijkertijd in actie komen.

Zijn de clubs het allemaal eens met deze wijzigingen?

We lopen tegen een probleem aan waarbij de makkelijke oplossing niet bestaat. De opties met de minste consequenties zijn de afgelopen weken uitgewerkt en intensief besproken met (direct) betrokken clubs en partijen, maar waren om diverse redenen voor partijen niet in te vullen. Aan de opties die nu overblijven kleven meer nadelen. We zijn ons er daarom van bewust dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen, maar er moet een knoop doorgehakt worden.

Is de KNVB tevreden met de uiteindelijke beslissing?

Van volle tevredenheid kan geen sprake zijn, want dit is uiteindelijk voor geen van de betrokkenen prettig. Wat wel erg prettig is, is de reden waarom dit nodig was: de halve finaleplaats van Ajax in de Champions League. Niet alleen Ajax, maar het hele Nederlandse voetbal profiteert hiervan.

In deze heeft de KNVB zijn rol gepakt als organisator van de competitie, het belang van de clubs zoveel als mogelijk dienend én in overleg met de betrokken clubs.

Zijn deze data nu helemaal definitief?

Met alle clubs is nu dit besluit besproken, maar zij moeten dit uiteraard nog overleggen met de gemeentes en politie. We hebben vooraf alle belangen meegewogen dus denken dat het zo haalbaar is.

Waarom kan De Graafschap – Ajax niet op de oorspronkelijke datum, zondag 28 april, worden gespeeld?

Met het oog op de halve finale van de Champions League die op dinsdag 30 april wordt gespeeld, kunnen we het eerder overeengekomen uitgangspunt van de twee volledige dagen rust tussen twee wedstrijden niet nakomen.

Waarom wordt niet alleen de wedstrijd De Graafschap – Ajax naar achteren geschoven?

Dat zou betekenen dat alleen deze wedstrijd na 12 mei gespeeld wordt. Clubs en fans verdienen een eerlijk en zo spannend mogelijk slot van de competitie, vandaar het uitgangspunt van tegelijkertijd spelen op de laatste twee speeldagen. Ajax speelt voor het kampioenschap en De Graafschap verkeert in de gevarenzone voor degradatie. Niet alleen zou de ontknoping dan blijven steken op één wedstrijd die later wordt gespeeld, hierdoor krijgt De Graafschap ook meer tijd om zich op deze voor hen wellicht beslissende wedstrijd voor te bereiden dan de andere degradatiekandidaten.

Waarom is het niet mogelijk dat De Graafschap – Ajax op 26 of 27 april wordt gespeeld?

Die data zijn de Koningsnacht en Koningsdag. Organisatorisch levert dit onoverkomelijke problemen op met onder meer de beschikbaarheid van de stewards en politie, waardoor het spelen van deze wedstrijd niet haalbaar is.

Kan de finale van de TOTO KNVB Beker nog worden verschoven?

Dat is vanwege afspraken met onder meer de betrokken gemeentes niet meer mogelijk. Bovendien is het ook niet (meer) nodig nu de UEFA de speeldatum voor de returnwedstrijd van de halve finale heeft vastgesteld op woensdag 8 mei. Tussen deze wedstrijd en de bekerfinale op zondag 5 mei zitten de eerdergenoemde twee volledige dagen rust.

Is er met de UEFA contact geweest over de data van de halve finales?

Wij hebben een verzoek bij hen neergelegd wetende dat de bekerfinale niet meer verschoven kon worden. Binnen hun reglementen hebben zij gekozen voor de dinsdag/woensdag-variant in plaats van de woensdag/dinsdag-mogelijkheid voor de halve finale wedstrijden van Tottenham Hotspur tegen Ajax. Reglementair en vanuit contractuele afspraken was een woensdag/woensdag-variant voor de UEFA onbespreekbaar. Zodoende is er voldoende ruimte (twee volledige dagen) met de finale van de TOTO KNVB Beker op zondag 5 mei.

63 Comments
 1. Arie Overweg zegt

  Alles om die pleuris neuzen te helpen ongelofelijk laat ze die jonge neuzen dan ook te verplichten om in die pisbak tegen Twente te spelen zodat die pisbak eens vol zit met mensen

 2. Peter Vriesema zegt

  Ezels

 3. Mandy Poulissen-rooyakkers zegt

  Belachelijke… Lekker voor die mensen die de laatste speeldag met hun zoontje of dochtertje naar het voetballen willen. Waar zijn ze in Zeist mee bezig

 4. Peter Roest zegt

  Ongelooflijk hoe knap ik het ook vind als Feyenoord supporter dat Ajax zover komt. Dit kan niet. Ik hoef niet bij mijn baas aan te komen dat als ik een dag gewerkt heb ik er minimaal 2 vrij wil hebben.

 5. Cees Rosier zegt

  Prima!

 6. Maarten van den Heuvel zegt

  dat kan alleen maar in nederland…competitie vervalsing te voeten uit

 7. Wim van Lindenberg zegt

  Prima plan

 8. Jan Weidijk zegt

  Knjb

 9. Wim Ooijevaar zegt

  Verplaats de spurs en 020 dan

 10. Roel Otten zegt

  alles voor die kutclubje

 11. Tom Franken zegt

  Competitie vervalsing !!!!

 12. Danny Devilee zegt

  Psv alles met 9-0 laten winnen oproep aan alle clubs

 13. Danny Devilee zegt

  En naar de rechtzaal ermee

 14. Marcel Achthoven zegt
 15. Andre Kleijn zegt

  Schande

 16. Ron Vennink zegt

  ze zullen wel moe zijn die neuzen…valt niet mee he 2dgn per week werken

 17. Piet Van de Linde zegt

  Micky mouse competitie.

 18. Wim Buitendijk zegt

  Ik ben geen Ajax fan, maar waarom moet alles buigen voor Ajax, is nog nooit geweest, ook in ‘t verleden is er nooit wat voor andere clubs gedaan.
  Zelfs in crisistijd was Ajax de enigste club die in Spelers mocht investeren terwijl hun ook schuld hadden.
  KNVB ALLES VOOR AMSTERDAM

 19. John Roovers zegt

  droeftoeters knjb

 20. Dorien van Aken zegt

  Doen ze dit in andere landen ook?

 21. Pabloz De Sadeleer zegt

  Kunnen we alle punten en de Beker aan die club geven , dan zijn we er vast vanaf , kijk naar het schema in Engeland 841 teletekst daar word niets verschoven Heer Gudde

 22. Bas de Winter zegt
 23. Jeff Ramsche zegt

  doen ze dat ook als andere clubs zover komenkut knvb ajax vrienden

 24. Charles Buiter zegt

  Geef Ajax toch de kans om de finale te halen de laatste Europese prijs staat al 16 jaar in Rotterdam en daar ook geen verandering in.

 25. Roel Peut zegt

  waarom kan het in andere landen wel goed gaan en in nederland niet,in italie , spanje , engeland voetballen ze ook 3wedstrijden per week , Engeland gaat zelfs door met de kerst !!!

 26. Marco van der Aa zegt

  Schande… en maar altijd vol blijven houden dat ze niet voor getrokken worden .. telt het kampioenschap voor PSV niet meer? Of degradatie voetbal voor De Graafschap?? … walgelijk KNJB ten top…

 27. Robert Paulissen zegt
 28. Ria Aalderink Wiltvank zegt

  Ja tuurlijk alles voor die éne club

 29. Ruud de Groot zegt

  Ze zullen wel moe zijn op hun 20 ste. Half ned boven de 50 werken 5 dagen in de week 8 tot 10 uur. Hoe moeten zei zich dan voelen

 30. Marco En Arienne Kappetein zegt

  Belachelijke teringzooi

 31. Pabloz De Sadeleer zegt

  Volgend seizoen een aparte eredivisie houde alleen noord Holland

 32. Frans Swaters zegt

  Schande

 33. Jan Kieft zegt

  KNVB=K JERs

 34. Ron Van Loon zegt

  Gore stink flikkers alleen vanwege die fuck neuzen

 35. Hopi Wilco van der Holst zegt

  Stelletje NS-ers

 36. Tom Franken zegt

  zoouden ze dat in Engeland ook doen ?

 37. Gerrit Nieman zegt
 38. Jolanda Alblas van Vliet zegt

  Pfffff stellentje zeikers zijn jullie. Wees eens trots op het nederlandse voetbal . Wie het ook mag zijn.

 39. Martin van Liere zegt

  Matchfixing

 40. Martin van Liere zegt

  Matchfixing

 41. Gerrit Tub zegt

  Raar hè wie is de voorzitter van die neuzen club

 42. Els Wijgman zegt

  Voor de KNVB draait alles zoals altijd om Ajax want als het Feyenoord of PSV was geweest dan hadden ze niks verschoven want dat hebben ze nog nooit gedaan

 43. Frank Souburg zegt

  Belachelijk!

 44. Gerrit Hulscher zegt

  Weer verplaatst echt knvb denkt alleen aan ajax

 45. Harry Noordhof zegt
 46. Henk Korver zegt

  Zeker voor 020 GUDDE

 47. Eddy Vd Ven zegt
 48. Gerard van Hove zegt

  Schandalig echt waar!!! Zet alles door dan. Dus 34e speelronde naar 34e speelronde en de 33e speelronde naar de datum
  Van nu de 34e speelronde.

 49. Raymond van Schijndel zegt

  Knjb lekker de neuzen helpen competitievervalsing

 50. Arie van Haaren zegt

  Kunnen ze niet beter gelijk die schaal aan die neuzen geven dan kunnen we gelijk stoppen met voetballen

 51. Joop Neuschwanger zegt

  Zo maak de KNVB 020 KAMPIOEN!!!!

 52. Annie Kappetein zegt

  Waarom moeten andere clubs veranderen van speeldagen??omdat de club met het meeste geld prijzen moet winnen ????

 53. Jeroen Jongman zegt

  Schandalig. En in andere landen voetballen ze 3 x in de week. Wat zijn het voor droeftoeters. Knjb

 54. Axel Knoppers zegt

  Competitie vervalsing tot en met kut KNVB

 55. Michael Jansen zegt

  Jezus wees blij dat Ajax de punten pak kan Feyenoord ook keer Europa in ei

 56. Frank Bötger zegt

  Stel gekken daar in zeist

 57. Gerrit Vellekoop zegt

  KNVB JE MAAKT JE WEER BELACHELIJK

 58. Maureen van Ijzendoorn zegt
 59. Froukje Moesker Postma zegt

  Het is toch niet verplicht erin mee te gaan?

 60. Eric Mars zegt

  Gore flikkers bij de KNJB.

 61. Patrick Soer zegt

  Nogal suggestieve kop… wat kan de knvb nu anders? Zoals wel vaker maakt de knvb capitale fouten. Nu dus bij de competitie planning.. als knvb moet je toch gewoon met alles rekening houden? Ajax haalde 2 jaar geleden toch ook een europese finale? Ik kan me niet herinneren dat er toen veel verschoven moest worden…

 62. Hans Roos zegt

  Schandalig

 63. André Ollefers zegt

  Knjb heeft schijt aan de supporters

Laat een antwoord achter