De werkploeg (90): FC Pretoria

0

Ook dit seizoen zet Jan Schoonen namens VoetbalRotterdam de vrijwilligers van de werkploeg van een voetbalvereniging in de regio op de foto. Voor aflevering 90 van deze serie is hij op bezoek geweest bij FC Pretoria, een vereniging met ongeveer 130 leden, sinds 2000 gehuisvest aan de Schulpweg in Rotterdam. Op die locatie voetbalt sinds twee jaar ook Egelantier Boys.

Wij gingen langs bij de vrijwilligers van FC Pretoria en dat zijn er door de week slechts twee: Gabriël Flipse en Koos Kerkhof. We beginnen met de 73-jarige Koos, die vaak 5 dagen in de week bezig is en ook op zondag, als er gevoetbald wordt, present is. Door de week maakt hij de kantine en de zes kleedkamers schoon, hij leegt de vuilnisbakken en ruimt het zwerfvuil op, hij maait de kantjes van de velden, verwijdert het onkruid, legt de spullen klaar voor de trainingen, hij heeft de dug-outs gerepareerd en hij voorziet de twee voetbalvelden van krijtlijnen, kortom: Koos doet alles.

Hij is na eerder onder meer bij Spartaan’20 en Zuiderster gevoetbald te hebben via via bij FC Pretoria terechtgekomen, dat toen nog aan de Oldegaarde zat. Daar deed hij af en toe wel eens wat, zoals de jeugd trainen, of verzorger bij het eerste, maar lid van de werkploeg is hij pas geworden na de verhuizing naar de Schulpweg in 2000. ‘Toen waren er wel meer vrijwilligers maar die zijn in de loop der jaren allemaal afgehaakt omdat ze te oud waren of ziek werden’, zegt Koos. ‘Nu doe ik het werk samen met Gabriël en we weten niet beter. We zouden er graag een paar man bij willen hebben. Nu komt alles op onze schouders terecht, want de kabouters  doen het niet.’

Gabriël Flipse, een jaartje ouder dan Koos, is al veel langer lid van Pretoria. Hij voetbalde eerder bij Feyenoord, maar op 17-jarige leeftijd werd hij in 1961 lid van Pretoria om in het eerste te gaan voetballen. Zes jaar later werd hij penningmeester van de club en dat is hij nu nog altijd. In de tussentijd heeft hij heel veel voor de club gedaan en dat doet hij nu nog. Hij is kantinebeheerder geweest, sluit nu de boel nog altijd af, hij komt nu nog altijd drie dagen in de week opruimen en schoonmaken en andere klusjes opknappen. Net als koos zou hij graag zien dat de werkploeg uit meer personen zou bestaan.  ‘Maar dat is niet zo’, berust hij. ‘Soms denk ik wel eens ‘ik kap ermee’,  maar dat kan ik toch niet over mijn hart verkrijgen. Het is en blijft toch je club. Maar wat gebeurt er als Koos en ik er straks niet meer zijn? Gelukkig zijn er nog een paar mensen die komen als we hen dat vragen. Zij hebben beiden een baan, maar als we hen bellen, komen ze helpen. Zo komt Nausadai Imambaks reparatieklusjes doen en Boyke Rasoelbaks doet allerlei ondersteunende werkzaamheden. Hij is ook tweede penningmeester en op termijn dus mijn opvolger. Zoals hen, zouden we er graag meer hebben.’

Oproep

Wilt u uw werkploeg ook in het zonnetje zetten? Wilt u dat Jan Schoonen langs komt om foto’s en een reportage over de werkploegleden te maken? Stuur dan een mailtje naar info@voetbalrotterdam.nl, vermeld uw telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen.

 

 

Laat een antwoord achter